Congenital Anomalies – Misconception – Nice to Eat You Records, 2017

Aha, čo sa to tu z najhlbších a najbrutálnejších zákutí undergroundu vynorilo? Nový album slamových Congenital Anomalies, nazvaný Misconception! Album síce vyšiel už v marci u Nice to Eat You Records, ale ku mne sa dostal až v posledných dňoch. Takže sa pozrime, čo si na nás páni z “vrodenej anomálie“ nachystali.

Ak by niekto čakal niečo iné ako brutal death/slam drtičku, tak si zaslúži s krompáčom do oka. Česko-slovenská squadra nám servíruje 10 krvavých flákov echt akosti. Album otvára song nazvaný Detained & Tortured, v ktorom nás z letargie aktuálne horúcich dní preberie kanonáda bicích. Apropo, toto je moja malá výčitka. Na albume to je všetko v pohode, bicie sa v štúdiu dajú urobiť, ale keďže kapela nemá bubeníka, naživo mi to veľmi chýba. Kapelu som, ak sa nemýlim, videl dvakrát naživo a vždy predviedli skvelý výkon, ale živý bubeník mi proste chýba. No nič, späť k albumu.

Celú zbierku tlačí dopredu skvelý kanálny vokál Jara Stanka, v mojom vnímaní ozaj jedného z naj spevákov v najchorobnejšom žánri, minimálne v rozmedzí Česka a Slovenska. Ale album určite nie je iba o spevákovi. Celý album je doslova prešpikovaný chytľavými nápadmi a skvelými inštrumentálnymi výkonmi. V titulnej Misconception je toľko nápadov, že niektorým kapelám by to vystačilo na polovicu albumu. A takisto, ako aj v siedmom záreze na krvavej stopáži Suck My Slug, sú melodické pasáže, ktoré mi ich masakróznu hudbu posúvajú do iných sfér. Potom sú tu skladby, ktoré by mohli na nejakej zmyslenej olympiáde hudobných žánrov kľudne zastupovať žáner slam v jeho najčistejšej forme, hovorím najmä o trojici Human Grime (v ktorej si zahosťoval Potdogg z pražských Pothead), Eliminating Flesh of an Alive Human a Haemagogus. Záver obstaráva inštrumentálka nazvaná jednoducho Outro, pri ktorej idú do pozoru kladivá a nohy vám samovoľne začínajú vykonávať crabwalk a ktorá sa za pozvoľného nejakého zúfalého výkriku vytratí dostratena.

Ku zvuku nemám výčitku, presne taký, aký od kapely podobného strihu očakávam. Správne valivý a brutálny, ktorý pri správnej hlasitosti a konštelácii hviezd pripraví o panenstvo blany na vašich reproduktoroch.

Za artworkom stojí Dahlien, aspoň to som sa dočítal v booklete. Na prvý pohľad a na slamovú kapelu až príliš taký sterilný a slušný obal. Ale keď sa poriadne zahľadíte, je viac znepokojivejší, ako keby sa tam hemžili hordy mŕtvol, čo ho na scéne robí originálnym a aj tu dávam palec nahor.

Vyzerá to tak, že si k majstrštykom v rámci slamu, kam radím Ingesting Putridity od Visceral DisgorgePutreseminal Morphodysplastic Virulency od Epicardiectomy, môžem s kľudným svedomím na poličku priložiť aj túto krabičku s názvom Congenital Anomalies.

Hodnotenie: 8/10

Avatar photo

Autor: Mrkva

Zdieľaj