Rozhovor – Mordum – „nový album je oveľa rýchlejší a brutálnejší ako Systems“

Mordum, kapela mnohými možno zabudnutá, no prednedávnom znovu oživená. Mordum, to je košické death metalové komando, ktoré sa náhle po rokoch hlási k slovu. Tento rok vydali nový album s názvom „And what is the truth?“ vo vydavateľstve Support Underground. Rozhovor mal pôvodne vyjsť v tlačenom časopise Metalscena. Nakoľko by sa však niektoré informácie mohli zdať v neskoršom znení ako menej aktuálne, rozhodla som sa rozhovor uverejniť v MetalExpresse s malými úpravami. Za všetky odpovede ďakujem Ľubovi (gitara/vokál) a rovnako aj za trpezlivosť. Takže, poďme rovno na to.

Najprv sa patrí pogratulovať k novému albumu, ktorý vyšiel 22.2. Ako sa vám podarilo oživiť kapelu a dať dohromady všetkých súčasných členov? Bol niekto iniciátor? Aké boli dôvody, že sa tak stalo až v roku 2015, prečo ste nepovstali z „mŕtvych“ napríklad už pred piatimi rokmi?

V mene Mordum Ti veľmi pekne ďakujem. Tak k oživeniu kapely došlo koncom roku 2012, iniciátorom bol Gabi. Števo, Marek a ja sme súhlasili a tak sme začali znovu to čo sme zabudli aj nezabudli. Trvalo to dobrý rok, aby ruky pochopili čo od nich hlava chce. A keď sa to konečne rozbehlo tak sa stalo to, že život sa zase postaral o to v čom je najlepší. Števo sa znovu zaľúbil do rumu a išiel z kola von. Vystriedal ho Ľubo (Contempt) a išlo sa ďalej. Aby toho nebolo málo, Gabiho začalo trápiť zdravie, celkovo si ľahol pod nôž 5-krát. Toto sa ťahalo 2,5 roka. Až začiatkom roku 2015 sme konečne mohli pokračovať v prípravách k albumu. Až na tretí krát sa nám podarilo nahrať album v podobe na CD. Prvý krát – znepáčil sa nám zvuk, 2 krát-nahraté dáta sa z PC vyparili. Tak do tretice…ako sa hovorí.

Vydávate nové CD s názvom „And what is the thruth?“ Bude nový album nadväzovať na „Systems“, resp. môžeme očakávať skladby v podobnom old school death metal duchu alebo sa máme pripraviť na zmenu?

Samozrejme old schol je základ našej hudby, ale to neznamená, že nové postupy sú nám cudzie. Naopak ja osobne si myslím, že treba kráčať aj s dobou, takže na novom CD bude aj niečo v duchu Systems ale aj viac rýchlosti a agresie. Určite je tento album oveľa rýchlejší a brutálnejší ako Systems. Zmena je evidentná a to si myslím, že je len dobre. Ako sa hovorí, zmena je život tak podobne aj v hudbe je dobré, aby každý album znel ináč ako ten predošlý. Pokiaľ kapela chrli album za albumom a každý znie rovnako tak niečo nie je v poriadku. Niekedy je menej viac.

Ako ste sa dostali do kontaktu so Support Underground, ktorý vám album vydáva? Poznáte sa s Koníkom aj osobne? Ste jeho druhá death metalová kapela a rovnako ako Disconsolate aj vy pochádzate z Košíc. To asi nebude náhoda?

No tak ku spolupráci sme boli dá sa povedať trošku popostrčení Martinom Lukáčom, ktorý nám toto vydavateľstvo odporučil, vsadili sme na jednu kartu a vyšlo to. To že už vydáva nejaké košické bandy sme vedeli, veď v dnešnom internetovom svete utajíš máločo. No s nami to nemá nič spoločné, je to naozaj náhoda. S Koníkom sa osobne nepoznáme, iba z komunikácie nám vychádza, že je to ferový chlap oddaný metalu ako sa patrí.

Kde bude možné dostať vaše nové CD? Bude to prostredníctvom vydavateľa alebo aj cez vás na koncertoch?

Tak CD pôjde cez Distro Supportu, ale samozrejme bude sa dať objednať aj cez nás. Na koncertoch to bude samozrejmosť. Pokiaľ bude možnosť aj cez iných predajcov, zatiaľ máme dohodu s Janom Jasoňom z Prešova, ktorý je tiež správnym človekom v tejto veci zanietený.

Ak porovnáte Systems a nový album. V čom vidíte odlišnosti? Je niečo čo by ste dnes urobili inak?

Ako som už spomínal-rýchlejší,brutálnejší. Pokiaľ ľudia, ktorí si ho vypočujú a povedia, “tak to je iná záležitosť ako Systems“budeme len radi. Nechceme produkovať to isté. Zmena je život ale nesmieš zabudnúť na svoje korene a to je veľmi dôležité. Vždy po čase si človek uvedomí, čo všetko sa dalo urobiť inak, ale je zbytočné o tom premýšľať, pretože to čo bolo ,sa zmeniť nedá. Čo však sa dá, je poučiť sa a zlepšiť sa. V podstate je toto CD určite iné ako Systems.

Textovú náplň nového albumu som ešte nemala možnosť vzhliadnuť, takže mi musíte prezradiť, o čom texty v súhrne sú? Je ich hlavným tvorcom váš basgitarista?

Už z názvu jednotlivých skladieb je jasné o čom asi pojednávajú. Sú o všetkom možnom a musím prízvukovať, že ich cieľom nieje niekoho urážať ani poúčať. Ale poďme pekne po poriadku. * Skladby budú nasledovať postupne, tak ako idú v poradí na albume, pri skladbe je vždy uvedený autor. God saves only Queen, text napísal Ľubo – Tak nejak si netreba robiť zbytočné nádeje, väčšinou to dopadne presne naopak. And what is the Truth? Text napísal Roman – „A čo je pravda?“ No to je otázka na ktorú asi odpoveď neexistuje. Každý si ju vysvetľuje po svojom. Každá ideológia masíruje ľudom mozgy podľa svojho pohľadu na život a všetko sním spojené. Dictators/Roman: Text- Ľudoch,ktorí majú radi moc a myslia si ,že môžu všetko. Rise of drones /Marek: Text- O novodobej forme špionáže a vedenia vojen. Process of digitizing/Roman:Text-Predstav si, že ľudstvo dôjde k schopnosti prepojiť elektronický svet s tým biologickým. Treba pokračovať?The magic substance/Roman: Text- Hovorí o drogách. Čo sa z človeka ostane pokiaľ ho ovládnu. Lord of War…../Roman:Text-O predajcoch zbraní.Poverty/Marek:Text- O chudobe. Fanaticism/Roman:Text-O akejkoľvek forme fanatizmu, ktorou ľudstvo trpí. Darkness of altars/Roman:Text- O cirkevnej demagógii.

Mordum je spojené aj s knihou Please no disco tonight, ktorá zachytáva zaujímavým štýlom prvé obdobie kapely v 90 rokoch. Pre tých čo ju nečítali však nebudem prezrádzať viac. Je ešte možné tuto knihu dostať a ak áno, kde?

Áno, keďže ju napísal Marek, tak samozrejme je o Mordum. No kniha je písaná štýlom jemu vlastným a preto bude pre veľa ľudí ťažkým orieškom na pochopenie. Ostatne niektoré spomenuté skutočnosti a neskutočnosti v nej chápu iba ľudia, ktorých sa to týka. Nie je to kniha na jedno prečítanie. Či ešte nejaké kúsky sú k dostaniu to neviem, ale cez FB Please no disco tonight sa to dá zistiť aj objednať.

Kde a kedy sa môžeme prísť pozrieť na krst vášho CD? Už máte niečo naplánované?
Určite to bude v Košiciach, kedy a kde presne, to sa ešte dozviete prostredníctvom vašich displayov. Nápad už je, len to dať do kopy. *Update – Dávam do pozornosti koncert tento mesiac 17.6. v Košiciach.

Máte dohodnuté nejaké koncerty, festivaly?
Samozrejme, budeme sa snažiť koncertovať všade kde to bude možné, to či ich bude veľa alebo vôbec záleží od ľudí. Dúfame, že sa vám naše CD bude páčiť a podľa toho sa možno bude odvíjať aj množstvo našich koncertov.

Čo je v súčasnosti pre vás prioritou? Koncertovanie a promo nového CD? Kde a s kým by ste si radi zahrali?

Prioritou v oblasti kapely je samozrejme čím viac koncertovať. Dúfame,že aj napriek tejto digi dobe sa naše CD bude predávať dobre a v hojnosti. Nakoniec jeho cena je dostupná a chcem veriť tomu, že jeho obsah každého poteší a nebude mať pocit zlej investície. Tak ako som už spomínal zahrajeme hocikde vrátane festivalov. Snáď sa budeme vidieť a počuť čo najčastejšie :). S kým by sme si radi zahrali? Čo tak Pestilence? To by som aspoň ja osobne bral všetkými desiatimi.


Ďakujem vám za rozhovor, prajem veľa vydarených koncertov, veľa dobrých recenzií a hlavne veľa fanúšikov, ktorým MorduM učaruje! Chcete niečo dodať na záver pre čitateľov?

Ja ďakujem v mene celého MorduM za priestor v Tvojom zine a prajem Ti veľa zdaru a radosti z Tvojej práce. Všetkým čitateľom prajem pevné zdravie a chuť do života. Nikdy nie je neskoro realizovať svoje sny a preto sa nikdy nevzdávajte. Tým príkladom môžeme byť aj my. Verím, že naše CD Vám pohladí Vaše metalové srdcia a užijete si to. Ave Metal, Ave MorduM, Ave my všetci!!!!

Kontakty:

https://www.facebook.com/mordumsk/
www.bandzone.cz/mordum

Použité fotky z archívu kapely a FB stránky

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj