Rozhovor – Bloodcut – „Som naozaj veľmi rád a je mi veľkou cťou patriť do stajne Support Underground !!!“

Ako možno z nadpisu vydedukovať, kapela Bloodcut je jednou z troch slovenských death metalových kapiel v stajni Support Underground. Hoci všetky tri spomínané kapely (Disconsolate a Mordum) sa radia k death metalovej škatuľke, Bloodcut je zjav na našej slovenskej scéne naozaj unikát. Nedá sa povedať, že by v súčasnosti fungovala u nás kapela podobného vyznenia, old school death metal s veľkými písmenami a doslova. Takže ruku na srdce! Počuli ste už nové CD kapely Bloodcut – „The old cemetery stories“? Ak nie, a máte radi tento štýl, určite to čo najskôr napravte. Dnes sme však pre vás prichystali bližšie zoznámenie s touto kapelou. Na rozhovor sa podujal Janek, gitarista skupiny, za čo mu patrí odo mňa veľká vďaka :).


Na začiatku by som rada načrela do histórie Bloodcut. Trochu nám prosím priblíž vznik skupiny. Podľa všetkého si s celým nápadom došiel práve ty?

Ahoj, v prvom rade velikánska vďaka za tento rozhovor a za možnosť prezentovať Bloodcut na Metalexpresse. No s nápadom založiť kapelu prišiel basák Slavek. V lete 2015 sme sa stretli na jednom malom miestnom festivale, kde sme kecali o kadečom možnom, tak ako to medzi kamarátmi býva, a pri tejto debate som mu spomenul že mám dosť veľa riffov, ktoré sa nehodia do môjho veselého grindcore kabaretu Swrab, pretože sú proste death metalové. Slavek okamžite navrhol aby som ich dal dokopy, spravil k nim bicie a dal mu ich na vypočutie, že spravíme death metalovú kapelu. Za pár dní sa tak aj stalo, prvá skladba „Cemetery Party“ bola na svete, Slavovi sa moc páčila a vrhli sme sa na skúšanie :-). Pomerne rýchlo sme dali dokopy 4 skladby, ktoré sme v decembri 2015 zvečnili na našej prvej nahrávke „Remains of the Deceased“. So skúšobňou a vôbec vecami ohľadom kapely nebol problém, takže práca išla naozaj od ruky.

Váš debut vydal Support Underground. Poznáte sa s Koníkom aj osobne? Oslovil si ho ty alebo si Bloodcut našiel on sám?

Som veľmi rád a veľmi vďačný za príležitosť, ktorú nám Koník ponúkol. Osobne sa s ním poznám len cez sociálnu sieť, naživo sme sa zatiaľ nikdy nestretli. Ja som Koníka kontaktoval asi niekedy na jar/leto 2016 a kupoval som si pár cedečiek, ktoré vydal. Pri tejto príležitosti sme sa bavili o kadečom možnom, no a ja som mu spomenul, že máme kapelu a bol by som veľmi rád, keby si našu tvorbu vypočul. Koník bol z nahrávky „Remains…..“ nadšený a pomerne rýchlo ponúkol vydanie našej muziky. Úprimne sa priznám, po jeho ponuke som mal ešte dlho husiu kožu a neskutočné vzrušenie a rozčarovanie. Na základe prvej nahrávky dostať ponuku na oficiálne vydanie, navyše mladej kapely bez mena na ug scéne…..naozaj veľmi príjemný šok. Dohodli sme sa teda na plnohodnotnom debute, tak sa aj stalo.


Cover albumu sa mi veľmi páči, presne evokuje celú atmosféru albumu, proste je to výstižné. Je to ručná práca alebo cez nejaký program?

Áno cover je geniálny a pôsobí naozaj staro. Nakreslil ho pre nás náš kamarát a veľký fanúšik metalovej hudby Adam Šluch z Handlovej, za čo mu patrí naša vďaka. Adam vo voľnom čase kreslí veľmi slušné práce, tuším že ho už oslovili ďalšie kapely, ktorým chystá obal. Veľmi šikovný chalan. Obal bol kreslený plnofarebne, následne ho grafik previedol do hnedého odtieňa a spracoval na cover CD.

Jediné čo ma trochu prekvapilo je absencia textov. Z popisu viem, že si ich robil ty a väčšine textov je dobre rozumieť, no predsa, prečo chýbajú?

Texty na digipacku naozaj chýbajú, jednak sme chceli veľmi jednoduchý a stručný obal a jednak chýbajú preto, pretože sú hodne jednoduché, bez nejakej významnej myšlienky, takže som nepovažoval za dôležité mať ich na obale CD. Nechcem nimi svetu nič dôležité odovzdať. Tématika v nich je jasná – zombíci, staré cintoríny, opustené domy a podobné veselé špecialitky :-).

Ako je to so súčasnou zostavou? Album „The old cemetery stories“ ste nahrávali len vo dvojici so Slávkom. Ako to je s bicími? Budete sa držať programovania alebo prichádza do úvahy aj živý bubeník.

No súčasná zostava je trojčlenná, myslím že ľudia už zachytili informáciu, že okrem mňa a Slaveka máme v kapele speváka Michala. Mladý chalan je veľmi šikovný, žije metalovou muzikou a jeho spev sa veľmi dobre hodí do Bloodcut. S bicími je to problém – skúšali sme troch bubeníkov. Prvý to zahral fantasticky ľavou zadnou, avšak začal sa vyhovárať na nedostatok času, dokonca momentálne už nikde nehrá, pokiaľ viem ani už nežije v Martine. Druhý to žiaľ nehral podľa našich predstáv, tak se sa museli rozlúčiť. No a tretieho doviedol na skúšku spevák Michal, chalanisko by potreboval hodn, hodne cvičiť, ale myslím že by sa dostal do formy. Žiaľ nežije v Martine a u seba doma nemá kde cvičiť, takže tam je problém dať to dokopy na požadovanej úrovni. Zatiaľ nám teda ostáva len naprogramovaný bicí automat. Samozrejme by sme ale radi medzi seba brali živého bubeníka, ktorý by s nami pravidelne skúšal a hral.

Ešte pri tej zostave chvíľu zostanem. Vidieť, že ste obaja (Slavek aj ty) už skúsenejší hudobníci. V akých iných kapelách ste začínali a kde (ak áno) vás ešte okrem Bloodcut môžeme vidieť.

Nuž za tie roky sa na človeka niečo nalepí, to je pravda :-). Slavek je zakladateľ martinskej death/hc/metalovej kapely Hellawaits, mastia už vyše 11 rokov, popritom hráva v jednej rockovej kapele. Je to metalista telom aj dušou, má parádny prehľad v muzike a hlavne je to skvelý parťák ! Spevák Michal si odbíja svoju premiéru v Bloodcut, ako som spomenul vyššie, páči sa nám jeho prejav, okrem toho je to fajn chalan s ktorým si vždy máme čo povedať. No a ja som začínal v grindcore bande P.I.T. ktorá sa po troch rokoch zmenila na Swrab. Okrem toho som sa veľa naučil v kedysi hodne známych Protest, neskôr s časťou Protestu sme spravili Traak. Okrem metalovej hudby hrám aj muziku, ktorá nemá s metalom nič spoločné.

Páči sa mi, že nové CD naozaj rozpráva príbehy, no je to okruh, ktorý sa uzavrie. Hudobne aj textovo je to old school, ktorý spĺňa tie najvyššie kritéria, no zaujíma ma, či téma zombie, cintorínu, mŕtvol nie je týmto albumom uzavretá? Máš aj nejaké ďalšie námety v rukáve, ktoré by možno mohli tvoriť nosnú tému ďalšieho albumu?

Presne nad týmto som rozmýšľal pri tvorení posledných textov na album. V podstate dookola točím o zombíkoch, cintorínoch a podobných veciach a neraz mi dochádzajú nápady :-). Na druhej strane nechcel by som koncept textov nejako zásadne meniť, toto mi vyhovuje a páči sa mi táto tematika. Práve na poslednej skúške sme sa s Michalom bavili, že je čas spraviť prvú novú spoločnú vec už aj s jeho pričinením a text nechám na neho, sám som zvedavý čo zo seba vypustí :-). Máme v pláne spraviť tak dve skladby a ísť ich nahrať. Sme zvedaví ako nám to hrá spolu v tejto zostave. Pre Michala to bude prvá štúdiová skúsenosť. O ďalšom albume ako celku neuvažujeme zatiaľ vôbec, čiže je predčasné hovoriť o jeho textoch :-). Ako som spomenul, nové texty nechám na Michala, prípadne mu s nimi pomôžem, verím však že sa tematicky neodkloníme.

Čo sa týka old school death metalu, zostáva Bloodcut pri tomto štýle alebo ste otvorení aj nejakým experimentom, napr. viac techniky alebo zapojenie elektroniky do hudby?

Elektroniku do muziky nezapojíme určite, nemám príliš rád spájanie tvrdého metalu s elektronikou, nevyhľadávam takúto muziku. V Bloodcut sa budeme držať starej, pomerne jednoduchej muziky. Síce sme sa bavili o tom, že by sme snáď aj mohli vyskúšať ako by nám išlo skladanie brutálnejších riffov, prípadne slam pasáží a podobne, ale ak by sme niečo také dali dokopy tak nie pod hlavičkou Bloodcut.

Krst vášho CD prebehol v Martine, čiže na domácej pôde. Nejako som nezachytila žiadne reporty (ak boli), čim sa krstilo? Kto CD pokrstil a aké boli odozvy na koncert?

Krst bol rýchly a stručný, náš kamarát Emilko (gitarista Los Cocotos a Editor, zároveň organizátor koncertov Vianočná a veľkonočná Cocotina) povedal pár slov o nás, o muzike, CD symbolicky polial pivkom a hotovo. Ja osobne nemusím „krsty“, nazvem to skôr uvedenie albumu do života :-). Report nerobil nikto, aspoň o tom neviem. A odozvy na koncert sme nezachytili žiadne. U nás v Martine sa metalu príliš nedarí, na koncerty chodí plus mínus pár tých istých ľudí….


Kde vás môžeme vidieť najbližšie? Máte v pláne aktívne koncertovať?

S koncertmi je to slabé. Oslovil som celkom dosť organizátorov, a odpoveď väčšinou žiadna, prípadne taká, že akcie sú dlho dopredu obsadené, takže už nie je miesto pre ďalšiu kapelu. Je ale pravda, že na propagácií kapely nepracujeme tak ako by sme mali, čo sa tiež odzrkadľuje na našej slabej koncertnej aktivite. Najbližšie zahráme 15.9. v znovuotvorenom vrútockom Mlyne, kde budeme predskakovať Hypnosu, no a máme ešte sľúbený koncert v Poprade, kde sme mali hrať, žiaľ na poslednú chvíľu to organizátor musel presunúť a nám náhradný termín nevyhovoval. verím, že to bude ešte tento rok.


Ako je to so súčasnou scénou v Martine a okolí? Ešte dávno v minulosti sa udialo množstvo zaujímavých koncertov vo Vrútkach. Tento rok sa otvoril klub Mlyn, pomohlo to oživeniu života vo Vrútkach a Martine? Nájdu sa medzi poslucháčmi aj mladšie ročníky?

Podľa mňa čisto metalová scéna v Martine neexistuje. Nájde sa pár jedincov, ktorí prídu na koncert, ale fungujúca komunita, ako napríklad v Liptovskom Mikuláši (LMDM), ktorá by chodila a podporovala kapely, tu nie je.
Predpokladám, že máš na mysli otvorenie klubu Mlyn vo Vrútkach, ktorý pamätal neskutočné koncerty. Neviem či to oživilo záujem o muziku, ja osobne som v Mlyne po jeho znovuotvorení ešte nebol, ale čo som počul tak ľudia chodia, a nielen z okolia. Myslím, že hlavne staršie ročníky sa tam radi vracajú, prežili v ňom svoju mladosť, ale to už nie je o extrémnej metalovej muzike, skôr rock/hardrock a mäkšie odnože metalu. Títo ľudia sa proste radi stretnú pri muzike, pokecať, to už tiež nie je o tom stáť pred pódiom a trepať hlavou :-) Na druhej strane je vidno aj mládež, hlavne thrash ich celkom láka, ale je to ozaj len pár kúskov.

Aké sú plány do budúcna?

Plány do budúcnosti nejak nemáme, nám stačí baviť sa muzikou, stretávať sa pri hraní a občas na pivku, sem tam zahrať koncert a občas zájsť do štúdia nahrať pár skladieb pre vlastné potešenie. Keď sa k tomu pridajú pozitívne názory od ľudí, sme len a len radi.


Ďakujem veľmi pekne za rozhovor, dúfam, že vás čoskoro uvidím na živo, dovtedy si pustím vaše CD. Slová na záver?

Ja sa ti chcem veľmi pekne poďakovať za priestor v Metalexpresse, za tento príjemný pokec. Držím palce, nech je vždy o čom písať, nech vás muzika naďalej baví a podporujete našu malú scénu. Všetko dobré prajem
Janek


Bloodcut:

https://www.facebook.com/Bloodcut/?fref=ts
http://bandzone.cz/bloodcut

Použité fotky pochádzajú z FB stránky kapely

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj