Rozhovor – Bloody Redemption – „Každý z nás do nahrávky dal maximum….“

Bloody Redemption je kapela z Revúcej, ktorá sa upísala old school death metalu. Práve v týchto chvíľach už majú za sebou koncert v Banskej Bystrici, kde odohrali ako predkapela Vital Remains, a to už je niečo! V tomto roku im vyšiel debutový album u českého vydavateľstva Support Underground, o ktorom ešte na našich stránkach bude reč, kolega Mrkva chystá recenziu! Dovtedy si môžete o živote, začiatkoch aj ďalších útrapách a úspechoch tejto kapely prečítať na našich stránkach. Na pomerne dlhý rozhovor sa podujali až traja zo štyroch členov, za čo im jednak ďakujem a zároveň vám všetkým oznamujem, že je to historicky prvá skupina na stránkach MetalExpressu, kde mi odpovedali až traja hudobníci!

Začnem rovno s mojou obľúbenou otázkou a tou je názov. Ako vznikol a prečo pomenovanie kapely Bloody Redemption?

Maťo: Ahoj, ja som kedysi pracoval spolu s Jožom v jednej nábytkárskej firme v Revúcej a po pri práci sme stále vymýšľali kadejaké gore názvy, básnicky a podobne. Bolo to obdobie kedy sme začali aj spolu hrávať a formovať Bloody Redemption. Názov napadol mňa, keď sme prenášali jednu skriňu :D, Jožovi sa to pozdávalo a tak sme ostali nejako pri tom, že kapela sa bude volať takto. Inak tam sa zrodili aj názvy niektorých songov :).
Falusoid: Rád spomínam na to obdobie. Bola to sranda aj napriek ťažkej práci :)

Kedy, ako a na koho impulz vlastne vznikla skupina? Prečo ste sa rozhodli, že budete hrať práve klasický death metal? Bolo to spontánne alebo ste mali jasnú predstavu?

Maťo: Niekedy v roku 2011 som chcel začať hrávať opäť v skúšobni a nie len tak doma pre seba, a tak som oslovil jedného kamoša gitaristu, či by sme nedali dokopy nejaké covery a nešli si len tak sem tam zahrať, alebo zadžemovať. Jožo vtedy bubnoval v punkovej kapele „Na smiech“ a ponúkol sa, že by nám rád hral do toho bicie. Ten gitarista nejako už nemal čas a tak sa ma Jožo opýtal, či nemám zložené nejaké vlastné veci, že tie by sa mu predsa len lepšie hrali na bicích a ja som niečo pozliepané mal už dávnejšie, tak som to oprášil a začali sa postupne rodiť prvé songy. Potom ma oslovil bubeník Dumi, ktorý kedysi v Revúcej hrával dosť dlhú dobu, že by sa chcel k tomu vrátiť a kúpiť si bicie, lebo počul, že niečo hrávame. Tak slovo dalo slovo a začiatkom roka 2012 sme začali cvičiť traja spolu tak, že Jožo prebral post speváka a gitaristu. samozrejme sme potrebovali basáka a asi v 2013 som sa spoznal s Maňom, ktorý ma oslovil, že by to rád s nami skúsil. Hneď na prvej skúške som cítil, že ostane s nami, lebo sa ukázalo, že je veľmi talentovaný :). Mali sme aj nejaké problémy so skúšobňou, kedy sme nemali kde hrávať, ale to sa našťastie vyriešilo a miestnosť funguje dodnes. Tak a už vieš celú históriu vzniku kapely Bloody Redemption haha :). A preto klasický death metal, lebo tie prvé songy, ktoré sme začali hrať, už boli zložené v tomto duchu. Tak to ostalo a tak sme aj pokračovali, keďže najviac ma baví hrať práve tento štýl, takže viac menej to bola asi jasná predstava.

Nahrávali ste v štúdiu v Badíne u Mira Speváka. Ako ste spokojní s výsledkom? Spravili by ste dnes niečo inak?

Maťo: Ja som s výsledkom spokojný, myslím, že každý z nás do tej nahrávky dal maximum a určite budeme mať už teraz viac skúseností, keď sa vyberieme opäť niečo nahrať. Bola to určite príjemná skúsenosť a ďakujeme Mirovi Spevákovi za super prístup a domácku atmosféru, ktorá v jeho štúdiu panuje :). Cítili sme sa tam ozaj dobre.
Falusoid: Zvuk sa nám páči. Dokonca sme ani nevrstvili gitary. Chceli sme to urobiť čo najvernejšie živému zvuku. Akurát bicie sa trochu upravili, čo možno cítiť, ale zatiaľ to nikto nekritizoval. Na to že je to debut, tak sme si počínali celkom dobre :)
Maňo: Pohoda. Ja by som bassu v pár veciach pomenil, ale to si každý vraví po dlhšom čase, že by mohol inak :). Zvuk fajný.

Je to možno predčasné, ale aké sú doterajšie ohlasy na váš nový album? Ak ste už zaznamenali výhrady alebo naopak samé chvály, tak na čo? Mne osobne sa vaša tvorba páči.

Maťo: Ďakujeme, sme radi, že sa ti album páči. Teraz momentálne nám vychádza iba prvá recenzia z Metal-manie a myslím, že ohlasy boli dosť pozitívne. Tak isto sme dostali veľkú pochvalu od Jura Harína, ktorý nás videl hrať aj naživo v Banskej Bystrici, to si priznám, že až takú chválu som nečakal a podotkol iba, že jediná vec, ktorá sa mu nepáči sú striedavé vokály – scream/growl a nie jednotný growling, ako tomu bolo za starej školy. Veríme, že ohlasov a recenzií na album bude, čo najviac, ja som už netrpezlivý :). CD na promo a recenzie rozposlané sú. tak treba si počkať, keďže teraz bolo také dovolenkové obdobie.
Falusoid: Teší nás aj záujem zo zahraničia, ktorý registrujeme hlavne na FB a na youtube. Ohlasy sú poväčšine pozitívne.
Maňo: No ľudom sa to páči, tebe sa to páči, nám sa to páči, tak nás to teší! :) Uvítame každý názor. :)

Máte už nachystané aj nejaké nové skladby, ktoré sa napríklad nedostali na album „Infected Minds“ alebo je na nich ešte priskoro?

Maťo: Materiálu by bolo dosť, len tie skúšky sú raz za čas, tak to ide pomalšie ako kedysi, keď sme boli všetci doma v Revúcej. Momentálne už máme nacvičenú jednu novú pieseň, ale iba gitary. Taktiež by sme chceli oprášiť cover od Death – althering the future, ktorý sme kedysi hrávali a možno ešte aj nejaký ďalší.
Falusoid: Na našich koncertoch zatiaľ hrávame len to, čo môžete počuť na albume. Ako spomínal Maťo, pridáme aj nejaký cover. Na nový guľáš sa zatiaľ smaží len cibuľka, tak ešte treba počkať :)
Maňo: Všetko bude časom :) Na nových sa pracuje.

Ako chcete svoj nový album propagovať? Budete hrať len v okolí Banskej Bystrice alebo by ste prijali pozvanie aj do vzdialenejších miest?

Maťo: Samozrejme by sme prijali aj ponuky do vzdialenejších miest, ba aj štátov haha :). Prijímame každú ponuku, keď sa nám niekto ozve a skúšame aj oslovovať ľudí, ktorí robia akcie, či by sme si tam nemohli zahrať. Ale taktiež sa to nemôže krížiť s termínmi koncertov, ktoré sú už vopred dohodnuté, lebo Jožo má dve kapely a Maňo jednu, okrem našej.
Falusoid: Vo veľkej miere má propagáciu na starosť náš label Support Underground. My sa snažíme reagovať na všetky rozhovory, ponuky z rádií a iných médií, ktoré dostávame.
Maňo: No, šli by sme aj na východ, aj na západ Slovenska, ba aj do CZ ak sa podarí. Zatiaľ sa snažíme aj hľadať akcie. :)

Zostava je zložená zo 4 hudobníkov. Najaktívnejší sa javí práve spevák – Falusoid. Je známe, že účinkuješ aj v Gazdasgrind aj v Pseudosapiens. Začínaš konkurovať napríklad takému Gabimu (Obliterate, Ataraxia, Killchain…). Snažíš sa vokál nejako meniť napr. v Gazdasgrind?

Falusoid: Ďakujem, ale nerád sa s niekým porovnávam. Nerobím to kvôli zviditeľneniu sa, ale z radosti k hudbe a super ľuďom v kapelách s ktorými sa cítim dobre. Kým to časovo stíham, tak je všetko v poriadku. Čo sa týka Gazdasgrind, tak tam len bliakam. Čiže mikrofón držím v ruke a môžem dosiahnuť väčší lievikový efekt haha. Je tam väčší priestor na vyprasenie, kdežto s gitarou v ruke som trochu krotený, čo má ale zasa iný efekt :).

Dokážeš stíhať všetky tri skupiny alebo má niektorá väčšie priority?

Falusoid: Ako som spomínal, zatiaľ to časovo stíham. S Gazdas väčšinou spievam len na ostro (na živo), so Pseudosapiens je zhruba 1x do týždňa skúška a s Bloody môžeme cvičiť gitary kedykoľvek. S bicími a basou je to asi raz do mesiaca. Snažím sa nedávať si priority, keďže som si všetky bandy obľúbil a v každej niečo dosiahol a oslovil rôzny typ fans.

Ako ste sa dostali k vášmu vydavateľovi – Support Underground?

Falusoid: O SU som veľa počul a aj čítal. Už v začiatkoch nahrávania sme tušili, že oslovíme práve Koníka. Tak aj bolo. Jeho odpoveď bola prekvapivo pozitívna, pričom ešte ani nepočul celý album. Vraj už nás dlhšiu dobu sleduje. Ponuku ktorú nám poslal, bola pre nás ideálna a dovolím si tvrdiť, že aj bezkonkurenčná.

Ako vzniká vaša hudba? Je niekto z kapely, kto dáva prvotné impulzy? Skladáte spolu v skúšobni alebo máte na spoločné skúšky čas len niekedy? Prichádzate do skúšobne už s vymyslenými nápadmi alebo je to skôr spontánne?

Maťo: No ono je to tak, že ja prídem s kostrou songu a s Jožom dáme dokopy dve gitary až do finálnej podoby. Potom nasleduje basa a nakoniec to nacvičíme s bicími. Spevy si už Jožo zakomponuje do skladby sám, podľa textov atď. Väčšinou to urobíme tak, že už hotový song nahráme a pošleme Dumimu nech to napočúva a nacvičí, keďže má bicie k dispozícii aj v Prahe, kde žije.

O grafickú stránku sa vám postaral Adam Šluch, ktorý robil už aj obal Bloodcut. Oproti Martinčanom je to trochu zmena. Nechali ste Adamovi voľnú ruku alebo ste mali nejakú predstavu a tú ste sa snažili zhmotniť? Skrýva sa za grafikou aj niečo viac, myšlienka? Kto vám dal tip na Adama?

Maťo: Áno, Adam je autorom aj nášho loga a nejako sme sa spojili na FB, kde sa ponúkol, že by nám rád skúsil nakresliť aj cover albumu. Ja som už o obale predstavu mal dávno a tak som mu opísal ako by to malo vyzerať a čo ten názov vystihuje. Ide hlavne o to, aké sú mysle niektorých ľudí choré a infikované honbou po sláve, majetku a peniazoch a neuvedomujú si pravú podstatu života, ktorá samozrejme nie je len o materiálnych hodnotách.

Kto má u vás na starosti texty? Sú pre vás aj texty dôležité alebo je to skôr len doplnok? Sú texty na novom albume ladené na jednu tému alebo je to zmes rôznorodých textov?
Falusoid: Texty na albume nedržia kontext a každý hovorí iný príbeh. Väčšinu som napísal ja, ale aj Maťo priložil pomocnú ruku, či prišiel s konkrétnou témou. Napríklad text „Paralyzed…“ je inšpirovaný nepríjemnými zážitkami nášho basáka Maňa. Texty sú pre nás samozrejme dôležité, ale snažím sa ich písať jednoduchým – jasným spôsobom. Tak, ako to moja angličtina dovolí :)

Udávate miesto svojho pôvodu Revúcu. Nepoznám z tohto mesta takmer žiadne ďalšie skupiny. Na druhej strane je obdivuhodné, že z takého pomerne malého mestečka pochádzajú minimálne dve známejšie metalové kapely. Čo som však vôbec vo vašom meste nevidela, sú koncerty. Je vôbec možnosť niekde v Revúcej hrať? Ako je to s tunajšou scénou? Sú tu aj nejaké ďalšie kapely, ktoré stoja za zmienku?

Maťo: Scéna v Revúcej už nie je dávno taká, ako bola kedysi, niekedy tu chodili hrávať mená ako Craniotomy, Phantasma, Perversity, či Pyopoesy. Dnes to vyzerá tak, že všetci ktorí mali o toto všetko záujem, hrávali, podporovali scénu sú už buď odcestovaní niekde v zahraničí, alebo majú rodiny a už kašlú na to. Počúvajú hudbu doma a sem tam sa možno vyberú niekde na nejaký koncert, takže veľmi už nieje ani pre koho takúto extrémnu muziku v tomto meste hrávať. Ďalšia vec je, že tu bolo niekedy strašne veľa vynikajúcich a talentovaných muzikantov, z ktorých väčšina musela odísť za prácou do zahraničia, ako to je už v tejto republike smutným zvykom. Človek nemá na výber bohužiaľ. Z metalových kapiel tu hrávame iba my a Pseudosapiens. V minulosti tu boli vynikajúce kapely ako napr. Excrement, Witchcraft, Virtual Voyage, Dyschromatopsy.. čo je vlastne dnes Holotropic.

Kde vás budeme môcť vidieť v horizonte najbližších mesiacov?

Maňo: Zatiaľ 1.9.2017 v Revúcej na RevFeste a niečo sa rysuje 17.2.2018 v Poprade. Ako sa spomínalo vyššie, hľadáme ale aj radi budeme, keď nás niekto osloví. :)

Nejaké špeciálne plány do budúcnosti, o ktorých by mali vedieť dopredu aj obyčajní smrteľníci :)?
Maťo: Špeciálne ani nie, teraz je najdôležitejšie robiť dobré promo nášmu debutu a šíriť ho, nech sa rozlezie undergroundovými kanálmi kiežby aj do celého sveta. Pri tom čo najviac hrávať, aby sme sa zviditeľnili. V stredu 23.8. predskakujeme v Banskej Bystrici Vital Remains s Košickými Infer a doom metalistami Hellhookah z Litvy, tak určite bude stáť zato prísť :)
Falusoid: Tiež plánujeme natočiť klip a hádam sa podarí dať do výroby nejaký merch.
Maňo: Okrem spomínaných asi nie zatiaľ :)

Ďakujem za váš čas na tento rozhovor, prajem Bloody Redemption všetko dobre, veľa dobrých koncertov aj veľa vašej hudby chtivých fanúšikov. Chcete ešte zanechať dokopy tým niekoľkým čitateľom čo toto budú čítať nejaký odkaz?

Maťo: My ti ďakujeme krásne tak isto a nech sa Metalexpress darí. Ľuďom, ktorí nás podporujú a páči sa im naša hudba veľmi pekne ďakujeme a dúfame, že ich bude čoraz viac :).
Falusoid: Slovenská metalová scéna je kvalitná a silná. Zaslúži si vašu pozornosť a podporu, ľudia. Ďakujeme každému, čo o nás prejaví akýkoľvek záujem. Aj tebe Mŕtvolka :).
Maňo: Ďakujeme krásne za tvoj čas a všetkým za podporu. Budeme radi, ak podporíte scénu a nielen nás. :)

Bloody Redemption
https://www.facebook.com/bloodyredemptionRA/?fref=ts
http://bandzone.cz/bloodyredemption
http://www.supug.cz/?vydane-tituly,3

Použité Fotografie pochádzajú zo stránky Facebook

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj