Laid to Waste – Mental Decay – Support Underground, 2017

Ani trochu neskrývam svoj obdiv k Support Underground a ku Koníkovi. Tak maličké vydavateľstvo a tak veľa, a hlavne, kvalitných albumov, čo stihnú behom roka vydať, to je až neuveriteľné. A ešte väčšinou aj podľa môjho gusta. To je aj prípad thrasherov Laid to Waste. Album síce vyšiel už v máji, ale kvôli sérií rôznych peripetií som sa k nemu dostal až teraz. Tak si ho priblížme.

Najprv malé info o kapele. Laid to Waste vznikli v roku 2014 a album Mental Decay je už ich druhým štúdiovým albumom. Okrem toho ich diskografia eviduje ešte album Counterattack z roku 2015. Laid to Waste tvoria Zdenda Smrťák (basa, spev), Vojta Blackwild Černý (gitara), Sky Kobylak (gitara) a Ryan Mowbray (bicie).

Artwork mi tak trošku pripomenul kultový animovaný seriál Metalocalypse, za prácou stoja borci z Profikomiks.

Schválne, aké meno vám napadne po tom, ako dohrá jemné akustické intro skladby Reborn? Mne sa hneď v hlave rozozvučal King Diamond. Samozrejme, že hudba sa potom dostane do úplne odlišných vôd, ale ten úvod mi silne pripomenul kráľa hudobného hororu. Následne nám sluchovody ošmirgľuje ten najklasickejší speed/thrash metal, aký si viete predstaviť, v dobrom slova zmysle. Myslím, že čo sa týka vzorov, je tu badať inšpirácia Anthrax, Megadeth, Nuclear Assault a najmä Overkill, kde mi aj Zdendov spev veľmi evokuje istého Bobbyho Blitza Ellswortha. Z ďalších skladieb si ma podmanila najmä rock n rollom napáchnutá The Breaking Wheel. Myslím, že aj Lemmy by si spokojne podupával svojou koženou čižmou do rytmu. Ešte jedna vec, ktorá ma viac zaujala, sa nachádza pod číslom 5 a nesie názov Bells of Return. Ide o inštrumentálnu skladbu, ktorá sa dosť vymyká zvyšku albumu. Samozrejme, sú aj tu thrashmetalové pasáže, ale je výrazne melodickejšia a je tu cítiť dosť NWOBHM, najmä inšpirácia Iron Maiden. Záverečná časť je ako vystrihnutá z hitovky Hallowed Be Thy Name. Ostatok albumu si to drhne v speed/thrashových mantineloch vyššie spomínaných kapiel, ale vo veľmi chytľavom prevedení, takže viaceré skladby majú predurčené stať sa koncertnými stálicami.

Konečný rezultát je u mňa teda pozitívny, čím viac takýchto kapiel, tým lepšie pre old schoolových maniakov, vrátane mňa.

Hodnotenie: 7,5/10

Avatar photo

Autor: Mrkva

Zdieľaj