Top 20 albumov slovenskej scény za rok 2017

Tento rok dominujú na všetkých portáloch aj na osobných profiloch rôznorodé rebríčky, top 10, top 20 a pod. Či už sú to „hitparády“ zahraničných interpretov, alebo zmiešané aj so slovenskými a českými vydanými albumami, vzniklo ich naozaj veľa. Tento rok aj vďaka novému vydavateľstvu SMA a Immortal Souls priniesol poriadnu dávku muziky do našich uší, vydalo sa množstvo albumov, ktoré určite stoja za zmienku! Aj na tento popud zverejňujem svojich top 20 albumov, ktoré ma najviac oslovili v roku 2017. Môj výber avšak treba brať s ohľadom na to, že death metal v rôznych formách a grind sú dva moje najobľúbenejšie žánre a preto sa na predných priečkach logicky umiestnili skupiny, ktoré hrajú tento štýl. Brala som však do úvahy aj originalitu niektorých kapiel, ktoré máme na našej scéne, a ktoré ju oživujú. Svojich top 10 albumov zo Slovenska pridáva o niečo nižšie aj redaktor MRKVA.

1. Dehydrated – Resurrection
Pre mňa naozaj monumentálne death metalové dielo, ktorým Dehydrated opäť povstali. Originálny vokál Dragana, hutný výborný zvuk, krásny cover, klasická textová pochmúrna náplň. Výborné hráčske výkony, melódie, ktoré sa zaryjú do hlavy, atmosféra temnoty. Pravý, nefalšovaný, možno pre niekoho až príliš ortodoxný a hlavne originálny death metal.
2. Brute – Henchmen
Brute sa na tomto albume vrátili viac k melodickej stránke a technike. U Brute obdivujem hlavne nehynúci zdroj nových nápadov, pestrosť, ktorých strojcom je Pišta, no nedá sa nespomenúť basové party a perfektný vokál speváka Fetusa, ktorý podľa mňa zapadá do hudby tejto kapely ako nikdy predtým.
3. Perversity – Idolatry
Perversity nevydávajú albumy často, no keď už niečo urobia, stojí to za to! Toto death metalové dielo je skazonosne temné, dalo by sa rozpitvať do úplných podrobností, je premyslené do najmenších detailov a nestrávite ho len tak, je pre náročného poslucháča. Atmosféra celého tohto albumu je aspoň podľa mňa veľmi ťaživá a zlovestná. V zásade si uvedomujem, že kvalitatívne by Perversity s Idolatry mali stáť na prvom mieste, no snáď mi odpustíte trochu subjektivity, takto to vnímam ja.
4. Bloody Redemption – Infected Minds
Chalani ma veľmi prekvapili svojim svojim podaním old school death metalu. Keď ho raz miluješ, nie je čo riešiť!
5. Attack of rage – Dogma
Grind-core svetového razenia, perfektné hráčske výkony, výborný zvuk, duchaplné texty na zamyslenie, jednoducho kvalita!
6. Abortion – All you need is hate
Nikdy nesklamú! Neviem kde Lepra chodí na tie texty, bez nich by to bol obyčajný grind-core, takto sa však takmer na každej skladbe pousmejem a vždy mi ich CD urobí dobrú náladu. Samozrejme, niektoré texty sú vážnejšie, takže bez srandy.
7. Bloodcut – The old cemetery stories
Old school death metal v tom pravom slova zmysle. Cyklus príbehov z cintorína, niekedy mám pocit, že zombie naozaj vychádza za mojim chrbtom z hrobu. Veľmi vydarený cover, žánrové texty, ktoré rozprávajú príbeh, výborná atmosféra.
8. Malokarpatan – Nordkarpatenland
Black metal na štýl praotcov prvej vlny ako Venom, Hellhammer, Bathory so štipkou rock n´rollu. Čo však robí kapelu naozaj výnimočnou, sú texty a spevák, ktorého štýl buď máte radi, alebo ho nenávidíte.
9. Dogma Inc. – Blacksun flowers
Groovy metal, miešaný s inými štýlmi, moderné vyznenie, perfektný zvuk a produkcia, zaujímavé nápady. Na Slovensku veľmi tento štýl nepočuť a už len kvôli tomu Dogma je, a bude originálom.
10. Samsara – „When The Soul Leaves The Body“
Lyrická spoveď, množstvo smutných ťahavých melódii, doom metal s dávkou atmosféry, ktorá vás núti zamýšľať sa na všetkým možným a možno sa vám pri posluchu budú tlačiť slzy do očí. Opäť, výnimočné dielo na našej scéne, ale určite nie na každodenné počúvanie.

11. Human Humus – The obligatory Struggle
12. Mordum – And what is the truth
13. Stercore – Eternal Sunlight
14. Gloom – Catharsis
15. Seven Painful – Entrophy Of Soul
16. Čad – Bastard
17. Acid Force – Atrocity for the Lust
18. Radiation – The Gift Of Doom
19. Editor – Old school
20. Midnight Scream – Dark Blood

Top 10 by MRKVA:
1. Samsara – When the Soul Leaves the Body
2. Bloody Redemption – Infected Minds
3. Dehydrated – Ressurection
4. Acid Force – Atrocity for the Lust
5. Brute – Henchmen
6. Attack of Rage – Dogma
7. Malokarpatan – Nordkarpatenland
8. Abortion – All You Need is Hate
9. Perversity – Idolatry
10. Mordum – And What is the Truth?

Ešte pridávam svojich top 5 koncertov, nie však len vystúpenia slovenských kapiel. Vynechávam vystúpenia skupín na festivaloch, pretože to by bola samostatná kategória :).

1. Brutal Grooves n Grinding Moves Tour – všetky kapely
http://www.metalexpress.sk/2017/09/report-splattered-stillbirth-gutslit-carnivore-diprosopus-nove-korzo-ruzomberok-28-08-2017/
2. Zraz anonymných alkoholikov – Srdiečko Bratislava
http://www.metalexpress.sk/2017/03/report-srdiecko-bratislava-4-3-2017-zraz-anonymnych-alkoholikov/
3. Krst albumu Reborn – Fishartcollection – Dysanchely
http://www.metalexpress.sk/2017/02/report-fishartcollection-dysanchely-attack-of-rage-28-01-2016-trnava-art-klub/
4. Bomby na Nitru – všetky kapely od začiatku do konca!
http://www.metalexpress.sk/2017/11/report-bomby-na-nitru-nitra-mariatchi-11-11-2017/
5. Death revival and friends – vystúpenie Dogma Inc., Immersion a Death Revival
http://www.metalexpress.sk/2017/12/report-death-revival-dogma-inc-all-against-nothing-immersion-randal-music-club-15-12-2017/

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj