Report – Cradle of Filth, Moonspell – 20. 1. 2018, Bratislava, MMC

Cradle of Filth a Moonspell, dve kapely, ktorých prapôvodným žánrom bol black metal (od tých čias sa už ale mnohé zmenilo), poctili svojou návštevou Slovensko. Obe kapely majú vonku nové albumy, na ktorých podporu idú bok po boku aktuálne turné. Že to bola lákavá kombinácia, netreba zdôrazňovať, za pravdu by mi dalo poriadne zaplnené MMC.

Aj keď som sa potuloval po okolí už zhruba od šiestej večer, nemal som ešte náladu stáť v rade. Keď som sa k tomu dostal, ľudí už bolo naozaj všade extrémne veľa. Rad vonku siahal až ku križovatke a vo vnútri bolo full vo všetkých baroch.

Presne s úderom ôsmej hodiny večernej spustili svoj set portugalskí mágovia Moonspell. Ich set bol, samozrejme, najviac orientovaný na posledný album 1755, z ktorého zaznela drvivá väčšina skladieb. Fernando Ribeiro v klobúku a s lucernou v ruke nás uvítal a uviedol do čara ich koncertu. Zvuk bol pomerne vyvážený, ale stál som neďaleko zvukára pod tribúnou. Ako som už spomínal, tak gró koncertu tvoril posledný album, z ktorého, ak dobre rátam, zaznelo sedem skladieb. Ďalšie štyri patrili do zlatého fondu kapely, a to menovite Night Eternal (pravda, tá nie je zase až tak stará), Opium, Alma Mater a záverečná hypnotická Fullmoon Madness. No, čo dodať k Moonspell, zahrali slušne, ale radšej by som si ich dal ako hlavnú hviezdu večera nabudúce, predsa len mám veľa obľúbených starých skladieb od nich, na ktoré sa kvôli tomu, že prezentovali nový album, nedostalo.

Po prestavaní pódia sa zhruba o pol desiatej zhasli svetlá, dohralo intro Ave Satani z kultového hororu The Omen a na pódium nakráčalo britsko-české (resp. moravské) komando a ako posledný aj sám principál Dani Filth zahalený v kabáte a odštartovali skladbou Gilded Cunt z jedného z najkontroverznejších albumov ich kariéry Nymphetamine. Tak isto ako v prípade Moonspell, aj Cradle of Filth pochopiteľne dali priestor novým songom z posledného albumu. Ak sa moje uši nemýlia, boli, myslím, štyri, ale musel som behom ich setu riešiť problémy, ku ktorým sa dostanem až na konci. Každopádne dostalo sa aj na album Cruelty and the Beast, kde Mr. Filth pripomenul, že tohto roku tento skvost oslavuje svoje 20. narodeniny a pripomenuli sme si ho s Beneath a Howling Stars a Bathory Aria. Keď sme pri oslavách, tak celé MMC si zaspievalo Happy Birthday, pretože v tento večer oslavoval bubeník Marthus narodeniny. Pri hrabaní sa v archívoch kapely prišlo aj na kúsok z najkultovejšieho albumu Dusk And Her Embrace, kde zaznela titulná vec. Po cca hodinke sa s nami vampíri rozlúčili, ale, samozrejme, iba naoko. V prídavkovej časti sa okrem iných dostal na rad aj slaďák Nymphetamine, Her Ghost in the Fog (Dani Filth spieval celý koncert, na moje prekvapenie, fajn, akurát tu mu nepríjemne preskočil hlas, ale to iba tak na okraj) a na úplný záver si nechali Born in a Burial Gown. Po zvukovej stránke to ale bolo o čosi horšie ako u Moonspell, aj keď som zmenil stanovisko a posunul sa dopredu. Daniho hlas bol až príliš nad všetkým ostatným a basu som nepočul vôbec. Miestami zanikal aj hlas klávesačky Lindsay Schoolcraft, ale keď ho bolo počuť, tak to bolo očarujúce. Apropo Danimu zjavne chutí jesť, pretože sa nám nejak borec zaguľatuje. Ale som rád, že jedna z kapiel, ktoré ma ešte niekedy na základnej škole hodili na koľaj extrémnej hudby, sa na posledných dvoch albumoch vzchopila a ide ďalej bez nejakých väčších zádrheľov.

No a teraz konečne to, čo som načrtol už skôr. Plusy koncertu boli výkony kapiel a naozaj bohatá divácka účasť. Mínusy, miestami nevyvážený zvuk, ale ako som tak čítal reporty aj z nedávnych koncertov v Česku, tak tam to bolo podobne. No a pár ožratých indivíduí, ktoré miesto toho, aby šli na koncert, tak prišli iba ukázať, že evolúcia urobila proste niekde chybu a mali iba potrebu rýpať a hľadať konflikty, kde mimo toho, aby skákali, keď tak už do seberovných, tak bez žiadneho ostychu si potrebovali niečo dokazovať na dievčatách a ženách… Otázka smeruje na SBS, kde boli, keď traja retardi otravovali asi 20 ľudí, pritom stáli neďaleko…

Za fotky ďakujem Imrovi Pluhárovi, celú fotogalériu nájdete na FB IPphoto http://www.facebook.com/IPphoto.concerts/ 

 

Avatar photo

Autor: Mrkva

Zdieľaj