Act on Disputes – Raw Display of Violence – Slovak Metal Army, 2017

V poslednom čase mi tu nejak na recenziu začali pristávať kapely hrajúce modernejšie znejúce odnože tvrdej hudby. Z donútenia sa ich asi aj naučím mať rád. Samozrejme v dobrom slova zmysle, ani jeden z tých albumov, ktoré sa ku mne z týchto žánrových zákutí dostali nebol zlý a v každom som si aj ja ako skôr milovník old school death metalu našiel čosi čo ma zaujalo. Mám tu teda pred sebou zrovna teraz album Raw Display of Violence od novomestskej kapely Act on Disputes. Borci začali robiť rámus v roku 2014 a toto je ich prvotina obsahujúca 5 skladieb. 5 skladieb, 5 členov takže si ich predstavme – Tomáš Ježo (vokál), Adam Švarko (gitara), Jojo Malina (gitara), Frederik Šimon (basa) a Pavel Holec (bicie). Parta hrá deathcore po vzore dajme tomu Carnifex, Thy Art is  Murder a podobných kapiel, ale zabrúsi aj do iných zákutí, ktoré ich robia originálnymi.

Ako som už spomínal, tak album tvorí 5 skladieb, takže sa ani nenazdáte a album dohrá. Takže ho nie je problém otočiť niekoľkokrát za sebou. A to ešte štvrtá skladba Deliverance je inštrumentálka, ale za to veľmi podarená, melodická vec. Eraser, ako úvodná vec sa k vám doplazí pomaly z ticha, za jemného vybrnkávania a následne sa do vás zakusnú breakdowny a brutálny vokál, presne ako tá milá zubatá rybička z filmu Čeľuste. Najsilnejšími projektilmi sú zrejme Kingdom of Dirt, striedavé tempá a sólujúca gitara, no a posledná Raw Display of Violence, ktorá sa nesie vo svižnejšom tempe, dočkáme sa tu aj čistého vokálu a ide z nej povedzme až taký nu-metalový feeling.

Zvuková stránka je zvládnutá myslím na jednotku, zvuk má grády a moje reproduktory si užili slušný telocvik, keď som čarovný gombík stočil poriadne doprava. Apropo nahrávalo sa v štúdiu Blazy Records v Hlohovci (zdravím Hlohovec, no čo, človek môže byť raz za čas aj lokálpatriot). A jeden dodatok, ktorý je uvedený v booklete, bicie nahral Johny Vetrík, aby som ho neopomenul. Keď som spomenul booklet, tak obal zdobí pekná kresba zjazvenej hlavy nejakej neboráčky.

Inak chalani ma pobavili tým ako sami opísali svoju hudbu, takže ich zacitujem: “Drevorubské beaty, v sumáre viacej strún ako na harfe, hutný zvuk a vokál ako z bitúnku. To je Act on Disputes, poctivý novomestský groove/deathcore so zvukom čo ti rozdrtí vajcia a roztvorí anál!” No len chcem podotknúť, že moje dva guľaté poklady zostali nerozdrvené a tak isto môj milovaný otvor zostal na pôvodnej úrovni. Takže album môžem odporučiť, zdravotnej ujmy sa po ňom báť nemusíte.

Hodnotenie: 8,5/10

Avatar photo

Autor: Mrkva

Zdieľaj