Revenge Division – The Grey Eminence – Slovak Metal Army, 2017

Rozmýšľam, či som niekedy písal o kapele, v ktorej sa za tak málo času udialo tak veľa. Revenge Division začali svoju púť v roku 2011 a o tri roky neskôr prišiel ich debut The New Generation pod českým vydavateľstvom MetalGate. Popravde, kým neprišiel ich aktuálny album The Grey Eminence, tak mi ani meno kapely nič nehovorilo. Čiže stihli vydať dva albumy, natočili podarený klip k songu The Tank, ktorý rotoval kade – tade, všetko vyzeralo, že idú ako dobre premazaný stroj. Lenže koncom októbra prišla správa, že kapela si dáva pauzu, resp. končí, neviem presne, ako sú na tom aktuálne, ale všetkým je jasné, že je to veľká škoda.

Moderne znejúce kapely až tak veľmi nevyhľadávam, ale Revenge Division som okúsil aj naživo. Začiatkom septembra v Novom Meste nad Váhom v maličkom klube Retro mi spríjemnili narodeniny, že to bude ich derniéra, by mi vtedy ani náhodou nenapadlo.

Späť k albumu. Ako som spomenul, Revenge Division hrajú (resp. hrali) moderne znejúci melodický metal na štýl, povedzme, Trivium, takže sa tu miesi groove s metalcorom, miestami vyšľahne thashový riff, alebo aj deathová sypačka. Pred besnením ale uľahodí ušiam inštrumentálne akustické intro The Beginning of Enlightenment, aby nám facku dala úvodná smršt Call to Service s výrazne chytľavým refrénom, túto vlastnosť má ale väčšina skladieb na albume. Po nej nasleduje už spomínaná The Tank, ku ktorej vznikol klip, ktorý ľahko nájdete na YouTube. Celý album vyniká hitovosťou svojho materálu, takže pokojne by sa dala hociktorá skladba z albumu zaradiť do setlistu. Mňa najviac trkla prepracovaná We All Could Have Been Brothers, v ktorej je tak nejak všetko. Od nákazlivej melódie, cez agresívnejšiu pasáž až k recitovanému slovu za sprievodu sláčikových nástrojov.

Veľmi sa mi pozdáva artwork albumu, ktorý dýcha až takou lovecraftovskou atmosférou. Podobne super je na tom aj celý booklet, kde sa nachádzajú obrazy priamo súvisiace s tým ktorým textom. Zvuková stránka je na výbornej úrovni, ale to sa dalo čakať, predsa len tento žáner nemôže mať zvuk blackmetalového undergroundu odniekiaľ z pivnice.

O tom, že kapela bola vyhratá a album je vyzretý, sa nedá pochybovať, stačí sa pozrieť na mená hudobníkov, v akých kapelách hrajú (Suburban Terrorist, Nahum…). Zostáva teda iba dúfať, že si chalani dali ozaj iba pauzu a po nejakom čase sa vrátia ešte silnejší a plní nových nápadov. Bola by škoda pochovať takto rozbehnutú kapelu.

 

Hodnotenie: 8/10

Avatar photo

Autor: Mrkva

Zdieľaj