Report – Metal United Tour – 10. 3. 2018, Klub Lúč, Trenčín

Pred touto akciou som si hovoril, že celkom bizarná kombinácia. Narážam najmä na kapelu Steel Engraved, ktorá do celkovej zostavy veľmi nezapadala, ale mohla prekvapiť svojim pravoverným heavy metalom. Žiaľ (alebo chvalabohu, to už nech si dosadí každý podľa seba) títo Nemci pár dní pred koncertom vypadli a nahradili ich východniari Stabbed.

Priznám sa, že v Klube Lúč som bol po prvý krát. Ide o staršiu budovu, ktorá mi trošku pripomenula časy Flesh Party v Leopoldove, ale je viac zachovalá ako legendárne kino. Pomaličky sa tu začali zlietavať známe tváre metalového undergroundu a kedže začiatok koncertu sa posunul na ôsmu hodinu, tak bol čas aj pokecať a vymeniť dojmy z posledných akcí, ktorých je neúrekom.

Ako hovorím o posunutí začiatku, asi to bolo spôsobené tým, že kapela Minor meškala, ale nejak som po tom nepátral a v nakoniec to nehrá rolu, pretože sa dostalo na všetky kapely. Iba poradie sa nám trochu poprehadzovalo.

Pozícia prvej kapely bola teda pridelená českým Tortharry. Úprimne, na nich som sa tešil najviac. Ich death metal mi z tejto zostavy najviac sedel. Nevidel som ich, ak dobre rátam vyše dva roky a navyše majú vonku nový album Sinister Species. Zaznelo čo to samozrejme aj z neho. Prišlo mi trochu ľúto, že ľudia sa na nich ešte nejak ostýchali baviť, nuž nevďačná úloha prvých kapiel. S výkonom kapely som spokojný, ale so zvukom už menej. Takto ohučaný som bol naposledy asi keď hrali v Bratislave Debustrol. A spätná väzba tak isto prebrala náhodných spiacich.

Nasledovali Minor. Ich set na Gothoome si nejak nepamätám, ale videl som ich na jeseň v Lednických Rovniach. No majú vonku iba debut, takže setlist sa zrejme nemenil. Kamarát vedla mňa povedal, že takým ich valivým death metalom mu trochu pripomínajú Morgoth, dajme tomu. Mne je blízka ich lyrická stránka, ktorá sa točí okolo postavy Aleistera Crowleyho. Minor za bicími pôsobil dojmom, že sa spoza nich rozbehne každú chvíľu do davu a spevák zase pre zmenu nechal pre nás na pódiu hlasivky. Takmer doslova. Apropo nemali basáčku?

Stabbed boli do tohto večera pre mňa neznáma kapela. Vedel som iba toľko, že sú z východu a to je tak zhruba všetko. Ich hudba čerpá z modernejších vplyvov, základ je death metal, ale inklinuje sa tu k deathcoru a podobným odnožiam. Iba som uznale kýval hlavou, síce ma ich set veľmi nechytil, ale kvalita tam je cítiť. Ja som ale také skôr old schoolové zvieratko, takže zrejme preto.

Organizátor tohto turné, kapela Doomas prišla na rad ako predposledný akt večera. Bez Wiga som ich ešte nevidel a tak som bol zvedavý na nového sekerníka na palube, Nora Bajzata. Takýto civilnejší prejav bez všelijakých sukien a neviem čo všetko mávali kedysi na sebe, mi sedí viac. Underground bez zbytočných póz. Nový gitarista zapadol do kapely ako diel z tetrisu a najmä gitarové krídla tohto bombardéra sú na top úrovni. Čo sme sa mohli presvedčiť aj v ukážke z pripravovaného albumu, titulnej Portal. Potešila aj skladba venovaná narodeninovému oslávencovi, koncertnému maniakovi Lubošovi z Česka (ešte raz, všetko naj kámo), milé.

Ale milé slová a úsmevy vystriedali blackmetalové grimasy, corpsepaint a viac klincov než v železiarstve. To si dali na pódiu “dostaveníčko” Nóri Nordjevel. Kapela mala pôvodne hrať už na Gothoome, tam sme sa ich nakoniec nedočkali (dôvod si už nepamätám), tak si to prišli u nás vyžehliť teraz. Ako ich opísať? Predstavte si ten najklasickejší black metal z Nórska aký sa len dá. To nemyslím v zlom. Pri pohľade na pódium sa človek preniesol o nejakých 25 rokov dozadu a cítil pach zhorených kostolov. Možno to bude tým, že ich nemám až tak napočúvaných, ale niektoré skladby sa mi po chvíli začali zlievať dokopy. Prebral ma až cover Raining Blood od Slayer, ktorý zahrali ešte pekelnejšie ako jeho pôvodní autori. Publiku sa očividne páčili a Nordjevel sa z pódia tiež veľmi nechcelo, tak sa dostalo aj na prídavok.

Toľko ja teda. Bol to celkovo príjemný večer, cca 80 platiacich divákov. Underground ešte nepokapal ako tá povestná slanina na salaši a to je len dobre.

PS: Fotky sú znova fotené iba telefónom, neviem ani či niekto fotil túto akciu. Tak vždy lepšie ako nič.

 

Avatar photo

Autor: Mrkva

Zdieľaj