Rozhovor – Constans Compromissum – „V našich skladbách je cítiť viacero vplyvov. Je na poslucháčovi, kam si nás po vypočutí zaradí.“

Constans Compromissum je slovenská metálová kapela z Topoľčian. O sebe dali vedieť po prvýkrát v minulom roku, rovno vydaním svojho prvého materiálu s názvom I´ll break you. V súhrne avšak zostala táto skupina zahalená tajomstvom undergroundu. Tvoria ju štyria hudobníci, ktorí pôsobili aj v iných miestnych kapelách. Na tento rozhovor sa podujali dvaja členovia Peter a Joshua, za čo im chcem poďakovať. Objavme teda niečo viac o tejto skupine :)!

Na stránkach nemáte veľa informácií o kapele. Kto bol prvým iniciátorom pre založenie kapely? Ako ste sa dali dohromady? Opíšte mi trochu históriu okolo vzniku.
Peter: Podnet k založeniu formácie som dal ja. Oslovil som gitaristov Petra Novotného, Juraja Čakajdu. Za bicie si sadol môj dlhoročný kamoš Jozef Lukáč. Ja som pri vzniku hral na basu.
Zhruba po roku a pol hrania kapelu opustil P. Novotný. Z basgitary som presedlal na gitaru a post basgitary obsadil Marek Okša. Spomínaní chalani pôsobili v lokálnych kapelách ako Martyr, Mors Omnia Solvit, Torment, The Machines of God. Na Bandzone a FB sú o nás základné informácie, nejaké foto a to najhlavnejšie – naša doterajšia tvorba.

Prečo ste zvolili práve latinský názov kapely? Čo znamená a čo ním chcete vyjadriť? Nebudú mať podľa vás ľudia problém so zapamätaním?
Peter: Pôvodná forma názvu bola Constant Compromise. Chceli sme to ozvláštniť, preto latinsky. Názvom sme chceli vyjadriť myšlienku v kapele, preto “neustály kompromis“.
A k otázke na margo zapamätania…Nebudú…

Keď má človek pred sebou len váš názov, môžu sa mu vynoriť myšlienky na rôzny typ hudobného žánru. Ako by ste teda charakterizovali vašu hudbu?
Joshua: V našich skladbách je cítiť viacero vplyvov. Je na poslucháčovi, kam si nás po vypočutí zaradí. Skladby sú prevažne v stredných tempách, cítiť tam starú školu, vplyv DM,s občasnými
melodickými vyhrávkami. Hudba je rozmanitá, nie príliš komplikovaná, mala by zaujať.

Kto bol autorom vášho loga? Bol to niekto z členov, alebo nejaký kamarát?
Joshua: O naše logo sa postaral Peter Gergel. Peťo v minulosti spolupracoval s kapelami ako Depresy, Thalarion, Maltum. V poslednej spomínanej kapele hral na bicie. Myslím, že jeho práca hovorí za všetko. Týmto mu patrí ešte raz veľké poďakovanie, zvládol to bravúrne.

V minulom roku ste vydali materiál s názvom I ll break you. Ako a kde ste skladby nahrávali? Uveď nás prosím aspoň trochu do deja.
Joshua: Všetko sme nahrávali svojpomocne na skúšobni. Bolo však potrebné zainvestovať do nahrávacieho zariadenia Presonus AudioBox Studio One 3. Nahrávanie a mix nám zabralo približne tri mesiace. Ten čas sa naťahoval v dôsledku nepriaznivých podmienok na skúšobni a pracovnému vyťaženiu jednotlivých členov. Taktiež nahrávanie s novým zariadením išlo v začiatkoch formou pokus-omyl. Všetko ohľadom nahrávania mal na starosti Peter. Ďalší materiál by sme už ale chceli nahrávať v profi štúdiu. Kvalitatívne musíme ísť po zvukovej stránke jednoznačne hore.

Kde všade je možné dostať sa k vašej prvotine? Máte aj fyzické kópie?
Johua: Všetky informácie sú na našej webovej stránke. V prípade koncertu budeme mať pár CD k dispozícii.

O čom pojednávajú slová v skladbách? Držíte sa jednej témy, alebo skôr idete podľa toho, čo vás napadne?
Peter: Texty sú zamerané na rôzne témy. Od šialenej mysle, cez hnev, úzkosť, manipuláciu až po témy na hrane života a smrti, evolúcie, pocitu moci…

Texty máte po anglicky. Robil texty tiež niekto z kapely, alebo ich vymyslel niekto známy, kamarát? Nezvažovali ste vôbec slovenčinu?
Peter: Všetky texty nám písala kamarátka Hana Heldiová. Nad myšlienkou textov v slovenskom jazyku sme sa nezamýšľali. Dôraz sme kládli na hudbu, texty sa dorábali dodatočne.

Nahrávka, ktorou sa prezentujete je pomerne vyspelá, je vidieť, že niektorí členovia už majú čo to odohraté. Je niekto povestným hnacím motorom?
Joshua: Jednoznačne Peťo. Pôsobí v UG od svojich 17tich rokov… Spomeniem spolky ako Bastard, Fatal Infection a topoľčiansku legendu Thalarion. Ten chlap je nevysychajúci prameň
hudobných nápadov, má skvelé hudobné cítenie a má typicky svojské aranžmá.

Ako dopadol váš prvý koncert pred Silvestrom? Boli ste spokojní? Aké boli ohlasy?
Peter: Pomerne dobre, návštevnosť bola okolo 100ky, stretli sa tam naši dlhoroční priatelia, známi všetkých zúčastnených kapiel (Samsara, Zero Tolerance) v dobrej nálade.

Z Topoľčian veľa kapiel nepoznám, s výnimkou vás a Samsary. Máte tu ešte nejaké ďalšie aktívne kapely, ktoré sú podľa vás zaujímavé a mali by sa nám dostať do povedomia?
Peter: Áno – Zero Tolerance (nu-metal-hardcore), Ilegality (punk-hardcore), Začiatok Konca (street core).

Pri Topoľčanoch ešte zostanem, nejako moc neviem o tom, ako to žije u vás? Máte aj nejaký klub, kde sa zvyknú uskutočňovať koncerty? Čo by ste odporučili človeku, ktorý toto mesto vôbec nepozná?
Peter: Z fungujúcich klubov spomeniem Barbar. Kto žocháre nepozná, nech zájde na hokej alebo pivo.

Chcete na vašu prvotinu nájsť vydavateľa, alebo zatiaľ ju budete šíriť len medzi známymi?
Joshua: Nájsť dobrého vydavateľa je pre kapelu kľúčové, aspoň z nášho pohľadu. Možno aj pri tomto rozhovore nejakého vydavateľa oslovíme a samozrejme dúfam, že prostredníctvom tohto rozhovoru sa dostaneme do širšieho okruhu poslucháčov.

Čo sa týka budúcej tvorby, myslíte si, že sa budete držať stále v podobnom duchu, ako ste začali, alebo ste otvorení aj experimentovaniu? Máte všetci v kapele plus-mínus radi rovnaký hudobný žáner?
Peter: Nemáme vytýčené smerovanie, necháme tomu voľný priebeh ako tomu bolo pri tvorbe I´ll Break You.

Plánujete v najbližšej dobe koncertovať? Je pre vás dôležité aj live vystupovanie? Plánujete niečím vystúpenia ozvláštniť, alebo to nechávate skôr na iné kapely?
Joshua: Koncerty, koncerty.. Potrebujeme sa zohrať na pódiu.

Boli by ste ochotní prezentovať sa aj vo vzdialenejších mestách, napr. v Bratislave alebo v Košiciach?
Joshua: Vzdialenosť pre nás nie je rozhodujúca.

Aké máte hlavne ciele do budúcna?
Peter: Podporovať našu muziku živými vystúpeniami.

Ďakujem za rozhovor, želám vám veľa úspechov, nech sa vám darí vo všetkom. Slová na záver pre čitateľov MetalExpress?
Peter, Joshua: Ďakujeme za priestor na vašom webzine!

Constans Compromissum
Peter – sólo gitara
Joshua – bicie
Marek – basa
Juraj – gitara, spev

Kontakty:
https://www.facebook.com/Constans-Compromissum-1917304478482345/
http://bandzone.cz/_91435

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj