Surgery – Absorbing Roots – Support Underground – 2018

Konečne mi tu pristál na recenziu aj nejaký old school death metalový flák. Meno Surgery vnímam dlho na scéne, ale nejak mi vždy unikali a ak ma pamäť neklame, tak ani naživo som nemal to šťastie. Popradčania fungujú od roku 2002, ale vplyvom rôznych personálnych rošád je aktuálna vec Absorbing Roots iba druhým počinom po albume Descent z roku 2012 ( majú ešte Ep Pulled by the Rope z roku 2010 ). Kedže staršie veci napočúvané nemám, môžem k novinke pristúpiť štýlom nepopísaného papiera.

Prvý pacient na chirurgií nesie meno Absorbing Roots. Titulná vec a jasná hitovka. Hlas Rasťa Šellengu pri slovnom spojení Absorbing Roots prechádza sluchovými otvormi ako špricovacia hadica na nosno/ušno/krčnom. Klinická smrť hneď ako druhý kúsok albumu. Táto porcička opisujúca posledné chvíle, ma až tak neoslovila, možno iba preto, že titulná skladba ma veľmi namlsala. Následná trojica skladieb Image in the Mirror, Paradise a River in Silence už ma zase nesmierne baví. Povedal by som dosť melodické veci, kde je cítiť vplyv švédskeho death metalu a ten ja velice rád. Opäť pre mňa trošku nudnejšia vec nesie meno Hands in Chains. Nie, že by bola zlá, to nie, ale nemá v sebe takú silu pre mňa ako vyššie spomenuté pecky. Posledné tri riadky u sestričky objednaných pacientov, čiže Mental Demise, Grime a najmä záverečná Depressive Reality sú skvosty, ktoré by mal mať v ordinácí vystavené vedľa titulu a nejakej tej zrúdnosti naloženej v liehu, každý jeden lekár.

Ako som spomínal ten náklon ku Švédsku vďaka melodike skladieb, tak niekde mi to naozaj pripomenulo povedzme Desultory, tu a tam si odskočia na britské ostrovy, valivosť a nekompromisnosť v strednom tempe zase jemne inklinuje k Bolt Thrower.

Podarený je aj obal. Možno trošku jednoduchší, ale ide z neho myšlienka a to si treba ceniť.

Silnou zbraňou albumu je naozaj skvelý zvuk. Najmä bicie ma zadupávajú do linolea v čakárni, pred dverami s nápisom Chirurgia.
V konečnom dôsledku si tento album značím, pretože na konci roka sa umiestní v rebríčku zrejme hodne vysoko.

Hodnotenie: 8/10

Avatar photo

Autor: Mrkva

Zdieľaj