Diligence – Abundance in Exertion – The Barn Production – 2018

Pražskí Diligence sa prvýkrát vynorili z českého podhubia roku 2012 so singlom „Claws Of The Incomplete“. Dlhšiu cestu k dlhohrajúcemu debutu premostili s épečkom „Amendment“ (2014) a dvojsinglom „Endlessly Flawed“ (2016) , čo bude asi aj dôvodom, prečo je tohtoročné LP „Abundance in Exertion“ viac menej prosté začiatočníckych neduhov. Background členov kapely nejak extra naštudovaný nemám, minimálne viem, že speváčka Daniela Neumanova mimo pôsobenia v Diligence vrieska aj v Keep On Rotting či výborných post-doom-sludgeových The Corona Lantern (spolu s gitarostom Diligence Igorom Krakhmalevom) takže vyťažená asi bude vcelku kvalitne. Každopádne kvintet hrá až neľudsky a chirurgicky presne, takže skúsenosti tam nejaké určite budú a v tomto prípade meno kapely (Diligence – pracovitosť, usilovnosť, snaživosť) odzrkadľuje hudobný náklad na nosiči.

Angažmán frontwoman by zvádzal k automatickému prirovnávaniu k spolkom ako Arch Enemy, ale tu musím povedať, že pražskí našťastie nemajú vôbec záľubu v prevarených kolotočových melódiách, ktoré mi strpčujú akýkoľvek súvislý posluch ich značne známejších kolegov. Diligence do nás skrátka rúbu technický death metal bez kompromisu, vyniká najmä práca gitarového dua, kde sú vskutku počuť odohraté roky a neľudsky precízna hra bubeníka. V tomto skrátka inštrumentalisti v Diligence idú ako stroje. Nemyslím si, že v štúdiu bolo potrebné niečo editovať, čím viac to počúvam, tým viac verím, že pätica z českej metropole toto všetko dáva s prehľadom aj naživo. No a produkcia od Dana Frimla (Mean Messiah) je prehľadná, ale aj adekvátne brutálna.

Album začína kvázi introm, ktoré je súčasťou úvodnej skladby „This Queue Metaphor“, aby následný masaker začal Danieliným growlingom za sprievodu gitár a blastbeatov bicích. Ťah na bránku majú Diligence fakt kvalitný a čo im chýba do rozmanitosti, to doháňajú agresivitou a technickou precíznosťou. Riffovo to nie je nič objavné ale počúva sa to fakt dobré. Páči sa mi šikovne zakomponované gitarové arpeggio v „Bleeding Fractals“ a celkovo je začiatok skladby, obstaraný bleskovým behom po basgitarovom hmatníku, parádnou prezentáciou inštrumentálnych schopností kapely. Mojím favoritom je štvrtá „Through Black Aura“ kde sa dostáva aj na pomalšie tempo, ktoré kapele svedčí, rovnako ako gitarové disharmónie a disonantné akordy. „Into Hydra´s Lair“ je kompozičným vrcholom nahrávky, na ploche šiestich minút prebieha hneď niekoľkými zmenami nálad, gitaristi zo seba sypú krkolomné zvraty a bubeník Přemysl Pláteník to celé drží pohromade brutálnou hrou s kadenciou stredného guľometu. Do počtu naopak pôsobí akustické intermezzo „In Stillness“ – nápad dobrý, prevedenie chabé. Hlavne keď z doterajšieho počúvania viem, že gitarové duo Igor Krakhmalev/Kuba má naviac, než na tri a pol minútové opakovanie jedného motívu, ktorý nikam negraduje. V podstate tu začína ta trochu menej zaujímavá polovica nahrávky. Nechápte ma zle, stále ide o perfektne odmakanú prácu zúčastnených, kapela na čela s Danielou do toho dáva všetko, len nosných nápadov je trochu pomenej. Zaujme melodická (tým dobrým spôsobom) časť skladby „Conclave Of Doubts“, prekvapí aj čistá gitarová vyhrávka vo „Violent Regeneration“, kde som už tak nejak inštinktívne čakal, že to vyústi v lahodné gitarové prog sólo. K tomu síce nedošlo, avšak skladba sa postupne a plynule vracia k povinnému uragánovému tempu. Vítané je čiastočné spomalenie v „Hypothermia“ ale aj schované ambientné gitary v záverečnej „Lifetime Of Obsidian Verity“, ktorá je zas druhým vrcholom albumu. Dostáva sa tú k slovu totiž aj doteraz trochu absentujúca členitosť a parádny je hlavne melodickejší záver skladby.

Zhrniem to takto – Diligence sú tvrdo pracujúca kapela s  potenciálom. Technicky a hráčsky im nie je čo vytknúť, keď sa poslucháč zameria len na tento aspekt, bol by to kľudne aj na 90%. Ak nabudúce čo to pridajú na členitosti kompozícií a dokážu udržať pozornosť poslucháča po celú hraciu dobu albumu (chce to viac skladieb ako „Into Hydra´s Lair“, „Through Black Aura“ či „Lifetime Of Obsidian Verity“), budeme sa mať na čo tešiť.

Hodnotenie 7,5/10
Pre MetalExpresss Martin Javorek

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj