Recenzia – Prolapsed – Sexual Assaults – Immortal Souls Production – 2018

Česká brutal deathová zberba Prolapsed v tomto roku vydala zbierku ôsmich romantických poviedok pod názvom „Sexual Assaults“ a ide o zaručený spôsob, ako Honzovi Vedralovi (model 2002 – možno odvtedy dospel) prihodiť mŕtvicu. Na svojom debute sa s tým kvartet z Hlinska totiž nemaže. S ničím. Rúbe do poslucháča náklep po vzore zabehnutých mien ako Dying Fetus či Nasum, až z toho ide jednému utrhnúť dekel. V takej „Flashlight“ dokonca začujem fragmenty Morbid Angel.

Prolapsed od tempa nastaveného úvodom „Bolt Cutter“ až po záverečnú baladu o škaredom chlapcovi s malým penisom nepoľavia ani raz – či už ide o kobercové nálety blastbeatov, samopalovú paľbu kopákov, adekvátne špinavé gitarové riffy a striedavý chropot obidvoch gitaristov. Rozhodne musím pochváliť vražednú produkciu od Vyškovského štúdia Davos Records. Naozaj perfektne odvedená robota, zvuk je čitateľný a zároveň dosť masakrálny na to, aby vášmu susedovi od vedľa, veľkému to milovníkovi dychovky, navrela na čele od jedu taká žila, na ktorú sa dá zavesiť vešiak alebo rovnou ňou potiahnuť kamión. Väčšina skladieb si udržuje životnosť od dvoch do troch minút, čo Prolapsed viac než dostačuje na to, aby svojimi príhodami o mierne „drsnej“ láske poslucháčovi celkom slušne vymlátili bubienky.

Aj keď brutal death metal v podstate nijak nevyhľadávam, priznám, že to nasadenie, aké Prolapsed majú, strhne veľmi ľahko. Originalitu pri tejto odnoži death metalu tiež neriešim, takže strhávať body za to nebudem. Taký hnidopich zas nie som. Hlinským to skrátka vyložene sype a aj keď niektoré momenty sú trochu tuctové, tak ten ani nie polhodinu trvajúci náklad má furt veľké predpoklady na to, aby prečistil vašu mozgovňu od nahromadených blbostí. Minimálne spôsobi v ušiach poriadny prievan. Oceňujem, že to Prolapsed nijak neprehnali so stopážou, skladby idú bez okolkov rovno k veci a ide teda o riadne intenzívne mäso. Škoda len že som otvoril booklet a prečítal si texty – a nie, gore tématika, rozoberajúca rôzne perverznosti a zvrátenosti ma neodradila, vždy som to pri tomto žánri bral s nadhľadom a ľahkým úškrnom – však to by som nemohol počúvať ani Cannibalov či mojich obľúbencov Macabre keby ma takéto niečo sralo.

Gore tématika teda nevadí – Gore gramatika už trochu áno (počkať, spomenul som v odstavci vyššie že nie som hnidopich…sorry, klamal som). A tu by som aj tie body za originalitu dávať mohol, pretože tá syntax je miestami fest kreatívna a zábavná („he was first suffer“). Pripomenula mi jeden stand –up od Henryho Rollinsa, kde prečítal list od svojho českého fanúšika Borisa, ktorý v ňom zvádzal tuhý boj s angličtinou. Ok, snaď sa páni neurazia, je to len malá námietka, ale predsa museli rátať s tým, že keď raz dajú do bookletu takto „google translate“ zložené texty, že si to niekto všimne :D. Však toto mohlo prejsť bez povšimnutia akurát tak v dobe prvých Krabathorov a Gladiatorov . A tak veľkú hlavu si z toho kapela asi nerobí.
Takže – Prolapsed nehrajú nič objavné a ani brutal deathu nič neprinášajú, ale zato sú v ňom doma ako prasa v žite. Hrajú túto muziku s poriadnym zanietením a v tomto prípade beriem svoje hodnotenie dole ako „veľmi dobré“.

Hodnotenie 6.5/10
Autor Martin Javorek

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj