Cremation zine XVII pod lupou

Už sa stáva takmer pravidelnou záležitosťou, že s bránami letných festivalov si otváram vždy aj nové číslo Cremation zinu. Hoci mi najnovšie vydanie pristálo do schránky, objavovalo sa aj v stánkoch na väčších akciách. Cremation zine patrí medzi tlačené časopisy s nepravidelným vydaním, je to čisto UG záležitosť, takže v novinových stánkoch ho nenájdete. V minulom čísle vypomohol s niektorými článkami aj druhý spolupracovník Adam. Toto číslo však dal dohromady len jeden človek – Demon, takže skláňam pomyslený klobúk z hlavy. Nerada by som nasledujúce slová označila ako recenziu na tento plátok, skôr ako širší opis k jednotlivým rozhovorom, k niektorým len krátka kritika, ak vôbec.

Začnime teda pekne po poriadku, titulnou stránkou, na ktorú sa dostala česká kapela Solfernus. Nachádza sa tu však aj logo Gothoom festivalu, a v dolnej časti aj ďalšie skupiny, s ktorými spáchal Demon rozhovor. Oceňujem taktiež formát, v ktorom je Creamtion zine urobený. Ide o A5 a poľahky sa dostane aj do väčšej ženskej kabelky (hehe). Ako už bolo samotným autorom niekoľkokrát spomenuté v iných číslach, Cremation zine je hlavne o rozhovoroch a recenziách, ktoré nie sú bodované (mne osobne to je sympatické). Nechýbajú pravidelné rubriky ako je história a filozofia death metalu. V tomto čísle mi trochu chýbala „nová krv“ – čiže nové kapely na slovenskej scéne, snáď sa opäť objaví v ďalšom čísle. Okrem už spomenutého, kde tu narazíte aj na reklamu (napr. Support Underground, Immortal Souls atď.), či zmenšenú verziu plagátov na festivaly (Flesh party, Gothoom, Symbolic). Na začiatku nechýba obsah a príhovor.

Ako prvé sa môžete pustiť do rozhovoru s českou skupinou Solfernus, ktorá sa o slovo prihlásila po 12 rokoch s novým albumom Neoantichrist. Dozviete sa prečo mali takú dlhú pauzu, veľa otázok sa samozrejme točí okolo realizácie nového albumu, no načrie sa aj nejaká ta minulosť.

Mňa osobne zaujal rozhovor s nemeckou death metalovou skupinou Anasarca. V minulom roku sa vrátili na scénu po dlhých rokoch aj s novým albumom. Priznám sa, že som ich nepoznala, ale hneď po tomto rozhovore som to napravila, takže vďaka za novú obľúbenú skupinu. Aj napriek tomu, že kapela neprináša nič svetoborne nového na poli muziky, pre mňa osobne presne death metal, aký mam rada. Fanúšikovia klasického death metalu na štýl Death, Benediction, Obituary, Entombed, Cannibal a pod., určite venujte tejto skupine aspoň trochu pozornosti.

Zastavujem sa pri fotografiách, ako spomienkach z Gothoom Festivalu z minulého roku. Nachádzam sa dokonca na jednej fotke. Na ďalších fotografiách je jeden známy za druhým, veď sme všetci jedna veľká rodina, ako často zvykne hovoriť organizátor. Pripojených je aj niekoľko fotiek hudobníkov. Na ďalšej strane je stručný, no zato výstižný popis programu na Gothoom 2018. Pre mňa ukážka ako má vyzerať dobrý promo text na festival, krátky, stručný, výstižný.

V minulom roku odohrali na Gothoome aj Imperium Dekadenz, black metalová úderka z Nemecka. Tento rozhovor mi príde pomerne krátky a ako keby trochu useknutý, ale aj napriek tomu sa dozviete o tejto skupine tie najdôležitejšie veci.

Prechádzam plynulo k rubrike „Kronika smrti“, kde sa nachádza spomienka na slovenskú kapelu Thalarion. Najprv sa dozviete všetky dôležité fakty a históriu skupiny a na ďalších stranách je zaujímavý rozhovor s Jurajom Grežďom. Rozhovor sa nesie v zmysle spomienok na Thalarion, no dozviete sa čo-to z Jurajovho terajšieho života. Mimochodom, je aj autorom kníh, ktoré nájdete na pultoch kníhkupectiev. Možno vás jeho knihy oslovia a pokiaľ ste nepočuli doteraz nič od skupiny Thalarion, možno si ich po tomto rozhovore nájdete a pustíte.

Na rozhovor s bratislavskou skupinou Malokarpatan som bola ja osobne naozaj zvedavá. Paradoxne má totiž táto kapela väčší ohlas v zahraničí, ako jej venujú média u nás doma. Nájdete tu odpovede na otázky ohľadom vzniku, procesu tvorby, textov, vedľajších projektov, koncertných aktivít. Na otázky odpovedal gitarista As a odpovede naozaj neboli strohé, práve naopak.

Špeciálnu rubriku si pre nás Démon pripravil v podobe rozhovorov s autormi slovenských tlačených zinov, ktorých už veľa nezostalo. Rozhovory o tvorbe, obsahu, skúsenostiach, ale aj o starostiach, ktoré ich autori zažívajú. Kto stojí za jednotlivými ešte existujúcimi zinmi? Dozviete sa to práve v tejto rubrike.

Trochu nešťastný sa mi zdá byť úvodník k českej kapele Mortifilia. V úvode sú vymenované všetky dema, dátum vzniku, no pre čitateľa, ktorý sa s touto kapelou nestretol, môže len tipovať, aký štýl to tá kapela hrá. Áno, existuje všemocný Google, a cieľová čitateľská skupina vie, že ide o legendu melodického death metalu v českej republike, no táto informácia mi na úvod trochu chýba. Z rozhovoru to nakoniec sami zistíte, keďže sa netočí len okolo najnovšej dosky.

Nargaroth je známa nemecká black metalová kapela a patrilo jej miesto v tom čísle Cremation zinu. Na otázky odpovedal jej hlavný tvorca, Ash. Nuž niektoré odpovede ma trochu prekvapili svojim štýlom, v ktorom cítim akúsi agresiu, alebo akusi aroganciu, asi to je však len môj dojem. Posúďte sami.

Nasleduje krátky rozhovor so Silent Stream of Godless Elegy, ktorý sa točí v medziach nového albumu „Smutnice“. Vyšiel v máji tohto roku, takže teraz si môžete niektoré odpovede aj porovnať s realitou, ak už ho máte doma.

Ďalšia kapela, ktorá mi nič nehovorí, až do otvorenia Cremation zinu. Reč je o poľskej skupine Varmia. Ak máte radi klasický black metal a prvky folklórnej hudby v Poľsku, určite vás táto pomerne mladá skupina (založená v roku 2016) osloví.

Posledným spovedaným zoskupením sa stali slovenskí Necroheresy. Demon ich objavil v podstate náhodou, a tak s nimi rovno urobil krátky rozhovor.

V rubrike recenzie nájdete hlavne minuloročné i tohtoročné albumy od Support Underground, Immortal Souls, Slovak Metal Army, či Nice to Eat You. Výnimku tvorí recenzia na Solfernus a samovydanie od kapely Immorality.

V závere musím vyzdvihnúť štýl vedenia rozhovorov. Páči sa mi, že v každom čísle nájdem aspoň jednu kapelu, o ktorej sa dozvedám vďaka Cremation zinu. Myslím, že si tu každý nájde to svoje a ešte aj niečo naviac. Takže teším sa na ďalšie číslo :).

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj