Exorcizphobia – About Us Without Us – Support Underground, 2018

Mníchovská dohoda mala značný vplyv na vývoj histórie v Československu a dá sa povedať, že bola predzvesťou vecí nasledujúcich, ktoré žiaľ poznačili osud ľudstva ako takého až do dnešných dní. Prečo to tu spomínam? No pretože trutnovská letka Exorcizphobia si túto tému zvolila ako leitmotív ich nového albumu About Us Without Us.

Album, ktorý je zabalený, pre thrashovú kapelu, v netradičnom obale ( je to fragment obrazu Fragile Relations I od Josefa Bavora, jeho ďalšie diela tvoria booklet ) vydala kapela po veľmi dlhej dobe. Predsa len predchádzajúci štúdiový album Something Is Wrong, ak nerátame splitká s Lahar a Kaar/Catastrofy, je starý šesť rokov. Za ten čas prišlo ku zmenám v zostave na poste gitaristu a bubeníka. Či to bolo dobré, či nie, to nechám na každom jednom poslucháčovi. Jedna vec je istá, Exorcizphobia sa zmenila. Teda, za ten čas sa toho udialo podstatne viac, členovia dozreli do krásy a je to počuť aj na hudobnom prejave. Albumom sa šíri technická šialenosť ála Voivod, ale aj taká thrashová melodickosť, akú už zopár desaťročí predvádzajú Anthrax. Práve kombinácia týchto dvoch veličín sa zliala dokopy v úvodnej Lost Again. Na úvod trošku netradičná skladba, pretože to neženie v príliš vysokých otáčkach. Poriadne rezavý rif, odreže kúsok s názvom PlanetPenitentiary. Až taký špinavý rock n roll ako od Motorhead, lomozí niekde na spodku a ženie tak song dopredu ako turbodúchadlo. Podobnou zbesilosťou oplýva aj Relationshit. Pestrosť albumu rozširuje nasledujúca Gypsy Rock n Roller, kde Skoří spieva úplne čisto a celkovo tento kúsok dáva asi najviac spomenúť na jeho vedľajší projekt Final Flag, kde spojil sily s Ericom Helzerom z Wehrmacht a Jiřím Rosom z Tortharry. Najväčším prekvapením albumu je určite balada Time Does Not Heal. Takýto slaďák by od nich zrejme nikto nečakal. Ale je to pekná, prepracovaná vec. Ale to vlastne tak ako všetko na tomto albume, od obalu až po posledné gitarové sólo, inak tie sú fakt šmakózne. Nasleduje titulka About Us Without Us, ku ktorej vznikol aj tematický klip ( nájdete ho pod článkom ). Thrashová smršt, ktorá pôsobí o to extrémnejšie, keď je zaradená po takej oddychovke akou je spomínaná Time Does Not Heal. Na záver zostávajú ešte dve rýchle šlupky, spomenul by som ale najmä tú poslednú The Rats in the Walls, ktorá textovo tak trochu dosť odbočuje od celkovej koncepcie albumu, pretože je inšpirovaná rovnomennou poviedkou majstra hororu H. P. Lovecrafta.

Album bol nahraný v štúdiu Pulton a odviedli tam dobrú prácu. Celok má masívny a hutný zvuk, to sú veci, ktoré som vyčítal ( ak sa dobre pamätám ) pri albume Capture the Flag od Final Flag. Nie, že by som išiel porovnávať, pretože každá tá kapela ( resp. projekt ) je iná, ale určitá paralela tam medzi nimi proste je.

Vo všeobecnosti nemám čo vytknúť. Exorcizphobia sa zmenila a zvážnela, ak sa to tak dá povedať. Proste, kto chce nech berie, kto nie, nech nechá tak.

Hodnotenie: 8/10

https://www.youtube.com/watch?v=8f-j5Judhqs

Avatar photo

Autor: Mrkva

Zdieľaj