Tip na leto: Symbolic Open Air

U kapiel sa hovorí, že tretí album býva zlomový. Je to tak aj u festivalov? Tretie pokračovanie festivalu Symbolic Open Air si vyhradilo termín 17. – 20. 7. 2019. Tí, ktorí ste unavení z monstroakcií typu Brutal Assault a pod., určite uvítate tento maličký festival, zato s bohatou ponukou smrtiacich kapiel. Prejdime si teda tým, čo nám zatiaľ organizátori zverejnili.

Jedným z najväčších ťahákov bude určite fínska legenda menom Demilich. Sú kapely, ktoré pravidelne vydávajú albumy v určitých intervaloch a potom sú tu spolky, ktorým stačí jeden album, aby si získali ohlas na scéne. Demilich sú tým druhým prípadom. Technická vyspelosť so zvláštnou atmosférou urobila z albumu Nespithe horizont, na ktorý mnohé kapely iba neveriacky a so závisťou pozerajú.

Nemenej veľkým menom sú Američania Morta Skuld. Táto banda death metalových vyvrheľov je aktívnejšia, čo sa týka vydávania albumov, ako ich fínski kolegovia. Posledný album Wounds Deeper than Time vydali minulý rok a je až k neuvereniu, že kapela, ktorá existuje takmer 30 rokov, si odbije debut na európskych pódiách až teraz. To človek proste nechce zmeškať.

Podobný prípad ako Demilich. Teda, že kapela vydala iba jeden album a zanechala nezmazateľnú stopu v dejinách extrémnej hudby. Reč je o Švédoch God Macabre. Menujte mi jedného fanúšika, ktorý má na aorte vypálený znak smrtiaceho kovu a nepoznal by album The Winterlong… Taký snáď ani nie je. Členov kapely môžete vidieť v ďalších veleznámych bandách ako At the Gates, Vomitory, Cut Up, Bombs of Hades, Mordbrand… takže dá sa povedať, že ide o superkapelu, ale tento prívlastok mi vždy prišiel tak „horenosový“, čo by k death metalu patriť nemalo.

Ďalšia smrtiaca letka z kráľovstva troch koruniek počúva na meno Interment. Scénou sa táto skaza plíži už taktiež takmer tri dekády a uši milovníkov hnilého, práchnivejúceho zvuku potešila dvojicou albumov Into the Crypts of Blasphemy a Scent of the Buried. Okrem toho ešte množstvom splitiek a podobných serepetičiek.

Mimo väčších mien nemeckej death scény ako Morgoth, Fleshcrawl, Purgatory, Obscenity či v posledných rokoch skvelo šlapajúcich Revel in Flesh, ponúka táto krajina aj napríklad bandu Resurrected. Pre nás, ktorí sa nejaký ten rok pajdáme v UG a slintáme nad každým albumom, nie je táto kapela z Duisburgu žiadnym nováčikom. Sedem štúdiových albumov hovorí jasnou rečou. Apropo vydáva ich slovenský label Metal Age Productions, to len tak na okraj.

Festival samozrejme ponúka množstvo ďalších zverstiev, ktoré treba vidieť – temní Španieli Noctem, grécka drtička Wombs of Maggots, skvelí Briti Sodomized Cadaver, thrashová smršť z Nemecka ( kto by si to podľa mena asi pomyslel… ) Thrashhole atď. Domáca, teda česko-slovenská scéna sa určite nenechá zahanbiť a vytasuje silné mená ako Deflorace, Dehydrated, Dementor, Fleshless, Kandar, SSOGE, Suburban Terrorist či domácich Sectesy. Súpiska určite ešte nie je plná a nejaké, aj väčšie mená pribudnú. Treba byť na dráte a sledovať dianie okolo.

Areál ponúka aj miesto na kúpanie, samozrejmosťou je halda merchu, neďaleko leží Kutná Hora, tak ak niekoho omrzí hudobná produkcia, nie je nič ľahšie, ako si urobiť výlet po pamiatkach.

17. – 20. 7. 2019, Tři Dvory u Kolína

 

Info a vstupenkyhttp://www.symbolic.cz/

 

FB Eventhttps://www.facebook.com/events/251617342287123/

Avatar photo

Autor: Mrkva

Zdieľaj