Na pokec s fanúšikmi – Monika „Moony“ Mokošová

Do druhej časti tohto klábosenia som si ukecal fanúšika par excellence. Málokto je tak zažraný do extrémnej hudby a ešte z radov nežnejšieho pohlavia. Tu už ani nejde o fanúšika, ale o osobnosť scény, čo si budeme hovoriť. Okrem iného, zapĺňala stránky Rock Hardu príspevkami o extrémnej scéne, teraz si robí radosť vlastným fanzinom Earsturbation. Netreba asi viac opisovať, aj tak ju väčšina z nás aspoň z videnia pozná – Monika „Moony“ Mokošová!

  • Začneme pekne od začiatku. Ako si sa dostala k extrémnej hudbe?

    To bolo až na prelome základnej a strednej školy, kde sa začali po meste v našej blízkosti motať prví dlhovlasí chalani v tričkách s rôznymi mŕtvolkami, takže som začala dosť neskoro, dovtedy som o extrémnej muzike   nemala ani páru a sledovala som komerčné a rockové hity ako všetci ostatní.

  • Ktoré kapely mali a majú na teba najväčší vplyv? Možno nejaký tip, ak by niekto nepoznal.

    Uff. To by bolo na dlho… Ale dajme takú hlavnú trojku… GORGUTS, GORGASM, SUFFOCATION.

  • Trochu potrápim tvoju pamäť. Aký bol prvý album, ktorý si si dopriala za vlastné?

    To ma vôbec nepotrápiš. Prvé kúpené nosiče boli kazety od Juriho Haríňa v jeho kultovom obchode a boli to  DEPRESY a ACOASMA.

  • Väčší metalový šatník ako ty, má asi iba Aad zo Sinister. Máš prehľad koľko merchu sa ti povaľuje po skriniach?

    Pokúšala som sa to spočítať nie tak dávno, takže CD len teraz prekročili tisícku a tričká cez 600… Nosičov by  bolo oveľa viac, ale kvôli mojej finančnej situácii som dlho fičala na kazetách, ktorých som sa neskôr pomaly    pozbavovala s bolesťou v srdci.

  • Navštevuješ koncerty kade-tade po svete. Ktorý koncert ťa tento rok najviac dostal do kolien?

    Keďže som už videla väčšinu „svojich“ kapiel, za tento rok ma potešil ďalší splnený sen v podobe NOCTURNUS, EMBALMER a určite mnoho malých neznámych talentovaných brutálnych máničiek, ktoré už možno ani nikdy viac neuvidím.

  • A celkovo, ktorý koncert bol tak pamätný, že ti hneď príde na myseľ? Možno prvý?

    Takých je veľa. Mnohé z nich boli dosť dávno. Z fleku ma napadá 1997 CRADLE OF FILTH, prvý môj SUFFOCATION v Nitre a prvý GORGUTS.

  • Aký je tvoj vysnívaný koncert? Aj keď už možno nesplniteľný?

    Určite DEATH. Bola som tak blízko. Delili ma necelé 2 dni a už to nikdy nevrátim. To sme akurát s mladším bratom ušli na MOONSPELL do Brna a DEATH hral o dva dni neskôr v neďalekom mestečku, no mala som zodpovednosť za brata a keď sme sa vrátili domov, aj tak sme ešte museli kľačať na ostrých trieskach, lebo sme nepovedali kam ideme.

  • Festivalová sezóna sa nám už skončila a presunuli sme sa pomaličky zase hibernovať do klubov. Aký je ale tvoj najobľúbenejší festival?

    Momentálne úprimne Obscene Extreme a to nie som žiadny grinder. A za minulosť, škola života a plno obrovských skúseností, kultové Shitfesty!!!

  • Ako nejeden z nás, našla si si záľubu ležať pod tetovacou ihlou. Nejaké hudobné motívy?

    NILE, SUFFOCATION, GORGASM. A čoskoro pokračujem. Kerky sú nákazlivé…

  • Zahrajme sa takú hru. Ak by si mala poskladať kapelu snov, kto by v nej hral?

    Tak teraz si ma dostal. Je mnoho talentovaných muzikantov v menej talentovaných kapelách haha. Ale vybrať top je nemožné. Bola by to hodne veľká multičlenná kapela :).

  • Neviem, či sa mi to zdá, ale ako by sa vracali časy všemožných zinov, vo fyzickej podobe. Ty si zodpovedná za jeden z naj z nich ( aspoň podľa môjho hudobného vkusu určite ), Earsturbation. Ak by náhodou niekto nevedel o čo ide, trošku ho predstav.

    Earsturbation je moja osobná pocta kapelám, ktoré milujem. Jedná sa o fanzin v pravom slova zmysle, neberiem to ako hudobný magazín, ale ako nefalšovanú fanúšikovskú podporu spojenú s poslaním odovzdať svoje vedomosti a poznatky ďalej a mať tak v dobe, kedy som sa zaúčala v muzike niečo také, určite by som to privítala všetkými desiatimi. Postery kapiel, z ktorých mnohé z nich ešte nikde nikdy žiaden plagát nemali, CD Sickompilácia a rozhovory s ľuďmi, ktorých si vážim a mnohých už aj osobne poznám a je mi obrovskou cťou šíriť tento podzemný death metalový mor domov aj do všetkých kútov sveta!

Avatar photo

Autor: Mrkva

Zdieľaj