Report – Noc Besov – Rituál – RC Tartaros – 3.11.2018

Pri príchode do klubu nás privítal zvuk skúšajúcich kapiel, čo predvídalo dobrú prípravu na koncert a veru to bolo aj poznať na kvalitnom zvuku. Sľúbená prednáška začala len v malinkom omeškaní, proti určenému času, no myslím že si tu veľa ľudí prišlo na svoje. Stano nám porozprával o významných knihách slovanskej tematiky, ktorým titulom sa vyvarovať, a ktoré sú naopak veľmi zaujímavým a prínosným čítaním. Spomenul slovenskú, českú ale aj zahraničnú literatúru. Je poznať, že sa do tejto témy vážne vyzná. Po prednáške mal každý možnosť s ním o tejto téme podebatovať. Nespočetné množstvo spomenutých kníh zahŕňalo výtlačky o mytológií, náboženstvách či samotnej histórií slovanských predkov, z rôzneho uhlu pohľadu. Medzi odporúčanú literatúru patria napríklad knihy od archeológa Zdenka Váňu – Svět slovanských bohů a démonů , Svět dávných Slovanů . Ďalej sú to knihy od Magdalény Beranovej, Martina Golema, či Ježi Dynda, ktorý napísal knihu „Slovanské pohanství ve středověkých latinských pramenech“, alebo „Svjatogor Smrt a iniciace staroruského bohatýra“. Pre knihomoľov spomeniem ešte niekoľko ďalších dôležitých autorov a ich práce:
Michal Téra- Perun- búh hromovládce, Libuše Hrabová- Stopy zapomenutého lidu ( o polabských slovanoch) , Rudolf Krajčovič, Joachim Herman- Od Hradčian po Vinetu: Rané kultúry západných Slovanov, Jan Kozák- Odin Carl Gustav Jung- Veda o mytológií, Nikita Iljič Tolstoj -Moskevská etnolingvisticka škola ( niečo o jazyku a písme) , Mircea Eliade – rumunský profesor napísal knihu „Sacrum and profanum“ – rituály a ich zmysel, kde rozoberá všetky náboženstvá, cyklické vnímanie času a iné súvislosti.
Po prednáške nasledovala hudobná časť, vystúpenia všetkých kapiel:
Proglas (melodic progressive black metal) – Slovensko
Zvuk síce nebol najlepší, no rachot spôsobený kombináciou tónov vypusteným z gitár, basy a bicích ako odtrhnutým z reťaze, rozprúdil atmosféru a teda aspoň časť publika sa zabávala. Žánrovo mi trochu pripomínajú skupinu Parom. Hudobne ma veľmi neohúrili, no majú však celkom zaujímavé texty, takže sa oplatí vypočuť, nech si každý spraví vlastný názor. Na Noci Besov pokrstili svoj nový album, ktorý si už teraz môžete úspešne zakúpiť. Krst cd poctili piesňou Sláva Ukrajine, ktorú si s nimi prišiel na pódium zaspievať aj organizátor Noci Besov Stano.
Merkfolk (pagan folk metal)
Poľská folk metalová kapela so slovanskou tematikou ohúri všetky zmysli a núti vás hýbať sa. Čarovná kombinácia ženských hlasov v spojení s klasickými a modernými hudobnými nástrojmi tvorí veľmi prijemnú atmosféru a vtiahne vás do deja príbehu. Čisté gitarové a huslové sóla sprevádzané bubnami a harmonikou v pozadí tvoria harmonický celok. Je vidieť, a teda hlavne počuť, že Merkholk sa poctivo presadzuje v hudobnej sfére, má ucelenú myšlienku a venujú sa hudbe naplno. Ľudia tancovali, pogovali, speváčka ohúrila svojim energickým hlasom a koncert si všetci náramne užili. Priznávam že som kapelu do dnešného dňa veľmi nepoznala, no od teraz ju zaraďujem do playlistu.
Stryvigor (atmospheric black metal) – Ukrajina
Intenzívny atmosferický black metal s melodickým tónom huslí, ma hladí po duši hneď prvým songom, navodzuje nostalgickú atmosféru a pokoj v duši. Bubeník dáva silný nárez , v spojení s dvomi gitarami a basou vytvára veľmi intenzívny pocit, spev príjemne doplňuje túto citovo silnú atmosféru.
Ľudia pogujú a headbengujú.
Massenhinrichtung (pagan/symphonic/black metal) – Bielorusko
Nostalgická hudba plná dlhých tónov. Kapela podala skvelý výkon v prevedení black metalovej muziky. Husle príjemne dotvárajú temnú energickú atmosféru bubnov, gitár a prenikavého hlasu speváka. Massenhinrichtung poskytuje neuveriteľne silný zážitok, kto nepozná, odporúčam vypočuť.
Joryj Kloc (acoustic slavic folk) – Ukrajina
Čas sa trochu posunul a tak Chlapci z Joryj Kloc začali hrať až o jednej, to však nebránilo poriadnemu výkonu kapely. Poľský mladíci rozprúdili pred pódiom obrovskú zábavu. Davy ľudí nie len že pogovali ale tancovali na známe piesne v úžasnom prevedení tejto skupiny. Ľudia tancovali, tlieskali do rytmu, spievali, squatovali a poriadne si užívali atmosféru. Kto sa nezúčastnil, neprišiel, alebo sa rozhodol odísť predčasne, má čo ľutovať . Chlapci hrajú na staroveké ukrajinské hudobné nástroje novým spôsobom, čo charakterizuje odlišnosť ich hudobného podania, ktoré prerastá do vynikajúcich výsledkov. Podarilo sa im roztancovať fanúšikov tak, že prestali pogovať a miesto toho tancovali do kruhu, alebo samostatne čo mi príde ako úplne skvelá vec pokiaľ nechcete dostať lakťom do hlavy. Ľudia pýtali aj prídavok, až člen kapely prišiel pred pódium a ospravedlnil sa s rozrezaným prstom od intenzívneho hrania na hurdy gurdy, ľudia začali skandovať vrúcne poďakovanie a spokojne sa rozišli.

Celkovo skladám organizátorom Noci Besov veľkú poklonu, každým rokom sú koncerty lepšie a lepšie. Verím, že veľa ľudí, tak ako aj ja, si odnieslo so sebou domov silný zážitok. Už sa napäto tešíme, čo nám prinesie ďalší ročník Noci Besov. Len tak ďalej.

Report a fotografie Veňa Vicianova

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj