Rozhovor – Pothrator -„Názov sme vymysleli ako inak v bare“

Pred nejakým časom sa na scéne podozrivo často začína objavovať kapela s názvom „Pothrator“. Pochádzajú z Popradu a v zostave sa nachádzajú aj členovia z ďalších popradských kapiel, napr. Diktät, alebo Distax. Len nedávno vyšli na svetlo sveta aj s digitálnym demom, ktoré si môžete vypočuť na Bandzone. Ako to už tak s novými špinavými UG kapelami býva, nie je o nich ešte veľa známeho. Na rozhovor s touto skupinou sa podujal Štefan S. a tak sa o nich dozvieme zas o čosi viac.

Zdravím kapelu Pothrator. Keďže ste pomerne mladá kapela, tak sa nám na začiatku predstavte.

Pothrator: Ahoj Štefan. Sme popradská thrash-grindová kapela Pothrator. Fungujeme spolu už skoro tri roky, pričom v tomto zložení sme už zhruba rok a pol. Kapela sa skladá zo štyroch členov: bicie-Samo, gitara-Homár, basa-Péder a spev-Tomáš.

Čo všetko predchádzalo vzniku kapely a čo vlastne znamená názov Porthrator?

Samo: V mojom bujarom období asi pred troma rokmi som chodieval do jedného popradského baru. Pár krát som si všimol dlhovlasé bradaté a opité hovädo (Tomáša) ako si v jukeboxe púštal Amon Amarth a do toho si spieval. Povedal som si že je v ňom potenciál. Tak sme sa dali do reči. Také tie klasické reči o hudbe a tak. Spomenul som mu, že som s Homárom hral v kapele ale po odchode na vysokú už na to nebol čas. Vravel som mu že by som chcel založiť nejakú kapelu. Gitaristu a bubeníka som mal no problém bol v tom že nebolo kde skúšať a keďže náš prvý bubeník nebol z Popradu, chcelo by to druhé bicie. Tomáš mi hneď povedal, že bicie má. Onedlho sme zohnali garáž a začali prvé experimenty.

Homár: Názov sme vymysleli ako inak v bare. Pôvodne to bol názov Pothrakon, PO ako Poprad, thra ako thrash a KON ako k****i a radšej sa nepýtajte ako sme na to prišli. Neskôr sme to zmenili na Pothrator a pri tom sme už ostali.

Ako by ste charakterizovali váš štýl muziky?

Homár: Hudba je prevažne thrash metal, ale spev je skôr grindový a takisto aj texty.

Samo: Keď sme premýšľali čo budeme vlastne hrať, tak homár ako starý thrasher chcel hrať samozrejme thrash a ja zase grind. Snažili sme sa to nejako spojiť a vďaka Tomášovmu spevu a jeho obscénnym textom hráme thrash grind. Riffy sú thrashové a spev grindový.

Máte vonku čerstvé prvé demo, tak si ho trochu rozoberieme. Kde a ako dlho ste ho nahrávali a koľko skladieb obsahuje?

Samo: Nahrávali sme u nášho kamaráta a môjho spolu kapelníka Andreja Barteka z kapely Distax, kde pôsobím ako bassgitarista. Nahrávali sme u Andreja v garáži.

Tomáš: Celé nahrávanie nám zabralo asi mesiac, ale samozrejme musíme vziať v úvahu, že nie vždy bol na nahrávanie čas, takže sa to všetko riešilo tak nejak pomaly postupne v rámci možností či už nás, alebo Andreja. V rámci dema sme použili 6 našich skladieb aj keď ich máme vytvorených samozrejme viac, no z nenahratých sa väčšinou jedná o prvotiny zo začiatkov kapely.

Ako sa vám s Andrejom spolupracovalo? Boli ste pred nahrávaním pripravený, alebo ste si nechali aj priestor na improvizáciu?

Homár: Spolupráca s Andrejom bola v priateľskom duchu. Skladby sme mali zložené a väčšinu z nich sme aj predtým hrali na koncertoch. V niektorých veciach nám ale Andrej veľmi dobre vedel poradiť a väčšinou sme dali na jeho rady.

Tomáš: Čo sa týka nahrávania spevu, musím povedať že sa mi s Andrejom spolupracovalo veľmi dobre. Ohľadom nahrávania spevu sa dá povedať, že som bol pripravený, avšak i napriek tomu počas nahrávania nastala pri pesničke „Zabíjačka“, kde sme s kapelou riešili zmeny v úvodnom pig squeale.

Samo: Keďže to bolo naše prvé nahrávanie, o nejakých skúsenostiach sa veľmi nedalo hovoriť. Neviem či sa dá na prvé nahrávanie nejak špeciálne pripraviť. V rámci pesničiek musím povedať, že sme ich mali pripravené. Počas nahrávania prišli nápady ako ešte niečo vylepšiť, či už z našej, alebo z Andrejovej strany. Jadro pesničiek sa však samozrejme zachovalo. S Andrejom sa nám spolupracovalo veľmi dobre a aj touto cestou by som sa mu chcel v rámci celej kapely poďakovať.

Andreja musíte mať veľmi radi, však? Všimol som si, že mu na každom vašom koncerte venujete skladbu :)

Samo: S Andrejom mám veľmi krásny vzťah. On je pre mňa také zlatino dredaté, s ktorým sa dá vždy dohodnúť a dobre pokecať. Skladba, ktorú mu na každom koncerte venujeme sa volá pedofil. On a ľudia, ktorí ho poznajú vedia prečo, ostatní si to môžu domyslieť. (nie, nie je to pedofil) :)

Čo lyrická stránka? Podľa názvov skladieb to nebude prechádzka ružovou záhradou :-)

Tomáš: Lyrická stránka? :) Ako si poznamenal, tak žiadna prechádzka ružovou záhradou to nieje, iba žeby si na tej záhrade mal množstvo ružových pudlov, ktorí všade serú a prechádzal si sa po tom (smiech). Texty sú zamerané či už na témy z bežného života, ale takisto na vážne témy. Napriek tomu sú všetky vyjadrené mierne humorne s veľkou dávkou perverznosti a zvrátenosti, presne tak ako je to môjmu srdcu blízke, keďže ich píšem ja. Ešte že mi pri mojom speve málokto rozumie (smiech).

Vaše demo vychádza len digitálne, alebo bude aj nejaký fyzický nosič?

Péder: Zatiaľ je dostupné len digitálne na Bandzone, ale plánujeme ho vydať na kazetových páskach. Čo sa týka nejakých modernejších nosičov, tak pre demo nie sú plánované. Naši fanúšikovia sa zatiaľ musia teda uspokojiť s digitálnou verziou a pásky budú vyrobené len v limitovanej edícii pre fajnšmekrov.

Pár koncertov v Poprade máte za sebou. Hrali ste však už aj niekde mimo? Ako na vás reagujú fans?

Samo: Konkrétne v Poprade sme odohrali dva koncerty. V blízkom okolí sme hrali ešte v Kežmarku a vo Svite na Železničnom Svit Masakri. Posledný koncert sme odohrali v Liptovskom Mikuláši na Rozjebalo ma feste. Myslím si, že ohlasy fanúšikov sú dobré.
Tomáš: Samo sa zabudol zmieniť o tom že organizátorom masakru si bol práve ty Štefan.
Péder: Jeden z koncertov ktoré sme hrali v Poprade organizoval Andrej Bartek. Bol to koncert na garážach, ktoré sú populárne v Bratislave, a tak sa Andrej rozhodol že to skúsi rozbehnúť aj v Poprade.

Popradská hudobná scéna v poslednom období naberá na sile. Ako to vidíte vy? Ste v priateľskom kontakte s inými kapelami od vás, podporujete sa navzájom?

Homár: Áno, začína sa to v poslednom čase zas rozbiehať čo ma teší :). Ja okrem Pothratoru hrám ešte v kapele Diktät, v ktorej pôsobí aj Andrej Bartek. Takže vzájomná podpora funguje a to aj s ostatnými andrejovými kapelami.

Samo: Veľa ľudí v rámci popradských kapiel sa točí. Myslím tým že veľa členov má viacero kapiel, v ktorých pôsobia. Ako som už spomínal, hrám v Distaxe s Andrejom. Veľmi ma teší, že v Poprade sa to rozbieha s kapelami. Privítal by som však viac novej mladej krvi na popradskej scéne. V Poprade mi chýba nejaká black metalová kapela.

Tomáš: K popradskej scéne by som povedal asi toľko že aj keď naberá na sile, pozrime si napríklad kapelu Surgery, ktorí nedávno vyšli s novým albumom, ktorý nemohol minúť uši správneho metalistu, stále je to len o tých istých ľuďoch a kapelách, ktoré tu fungujú tak ako už spomenul Samo. Chýba tu nová mladá krv, ktorá by rozbehla niečo nové a rozšírili by tak naše rady v popradskom undergrounde.

Péder: Nesmieme zabudnúť spomenúť kapely ako boli napríklad Sandbridge, Pyrimor či Nympha ktoré sa vryli do uší metalových fanúšikov no nanešťastie už nefungujú a na scéne nám chýbajú.

11. Záver patrí vám:
Štefan, ďakujeme ti za rozhovor a takisto chceme poďakovať ľuďom ktorí nás počúvajú a podporujú. Špeciálne poďakovanie patrí Andrejovi, Štefanovi a nesmieme zabudnúť na našich kamarátov kapele Zhor z Podolínca (mesto, nie Obec) a čitateľom prajeme veľa dobrého metalu :)!

Pre Metalexpress Štefan S.

Pothrator kontakty:
https://www.facebook.com/Pothrator-1684756358287085/
Vocals – Wajco
Guitar – Homár
Bass – Peder
Drums – Samo
Demo si môžete vypočuť na:
http://bandzone.cz/_108724

Použité fotky pochádzajú z FB stránky kapely

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj