REPORT – Fatal Flesh Feast vol.27 – 17.11.2018, Melodka, Brno

27. pokračovanie jednej a tej istej akcie, tomu sa už povie tradícia. Stoja za tým isto vytrvalosť, pretrvávajúce nadšenie a metaloví fanúšikovia s dušou a srdcom na tom správnom mieste. FATAL FLESH FEAST sa koná v okolí Brna, či priamo v Brne už viac ako desaťročie. Moju tohtoročnú účasť podnietilo hlavne to, že hlavné mesto Moravy je mojím súčasným pôsobiskom, ale myslím, že kvôli WEAK ASIDE by som zvažovala docestovať aj zo Slovenska. Predsa len, koncert bol v sobotu a lákavý bol aj česko-slovenský lajnap s kapelami ako SECTESY, BLOODY OBSESSION, DEHYDRATED a samozrejme s domácou formáciou, ktorá celý tento koncert organizačne spískala, a tou je kapela FATALITY. Isté bolo jediné, dnešný večer bude venovaný death metalu!

Aj napriek obavám kvôli súčasne prebiehajúcemu koncertu v Uherskom Hradišti s mega lajnapom (Aborted, Benighted, Cryptopsy, Cytotoxin), sa v Brnenskej Melodke zišiel celkom slušný počet návštevníkov. DEHYDRATED po piatkovom koncerte v Bruntáli žiaľ nedorazili na čas a začiatok akcie sa tak posunul až na ôsmu hodinu a večer odštartovali SECTESY. K ich minuloročnému počinu „In the Secretion of Upcoming Days“ som sa vlastne dostala vďaka Ďurovi Haríňovi, ktorý tu so svojím ISP a SMA distrom nechýbal ani dnes. Proste mi to cedlo raz vrazil do ruky, povedal, že toto sa ti bude isto páčiť a veru mal pravdu. Má na to nos! SECTESY dneska odohrali set síce bez basy, ale vynikajúci zvuk v Melodke nechal vyniknúť obe gitary aj bicie, malo to šťavu a energiu. Vokalista má v hrdle špičkový materiál, v hudobnom základe SECTESY tvorí akoby ďalší nástroj, a v živom prevedení znel ešte o rád kvalitnejšie. Už dlho som nepočula tak mohutnú, plnú a šťavnatú farbu. Spomínaná posledná nahrávka kapely je síce vynikajúca, do hlavy sa mi po mnohých vypočutiach vryli všetky známe aj neznáme melódie, ale na živo to bolo ako obrovská explózia. Nemôžem si pomôcť, ale všetky tie melódie hrajúce farbami, miestami až infantilné, možno sa po prvý raz nad nimi pousmejete, ale myslím, že presne tak majú fungovať. Majú priniesť dobrú náladu, radosť z hudby, ale hlavne radosť z metalu a presne taký pocit vo mne zanechalo dnešné vystúpenie SECTESY. Mega veľký pocit šťastia!

Nasledujúci set českej formácie BLOODY OBSESSION taktiež veľmi príjemne prekvapil. V Melodke po celý večer pretrvával vynikajúci zvuk, a tak sme si všetky tóny skladieb s bojovným nádychom mohli vychutnať do najmenších detailov. Neviem, kde som doteraz žila, keď som na túto formáciu nenarazila. Veď presne takýto old school death metal ma najviac baví! Dostatočne melodický, dynamický, valivý a pestrý. Poriadne klepačky sú striedané pomalými výpravnými pasážami ako napríklad začiatok skladby „Lamentation of the Fallen“, ktorá bola uvedená úryvkom z Barbara Conana. Krása. Spevák nás v podstate uviedol do deja takmer každej skladby a občas stihol aj vtipne odpovedať na komentáre z publika. Takáto uvoľnená komunikácia s publikom dodáva koncertu celkom iný rozmer, ale samozrejme nie každý má talent reči. Avšak vokalista Rawar má nielen to, ale aj poriadne brutálny growl v hrdle. Na pódium sa ešte postaví Dragan z DEHYDRATED, ale už v tejto chvíli sa dá povedať, že dnes večer sa tu stretli naozaj famózni death metaloví vokalisti. Celý set uplynul strašne rýchlo, vydržala by som BLOODY OBSESSION počúvať ešte ďalšiu hodinu. Ani v jednej chvíli koncert nenudil, skladby sú zaujímavo vyskladané a dynamické. Zatiaľ si dnešný koncert všetci užívame, publikum je skvelé, aj kapely sú skvelé, no a zvukári sú úžasní.

Domáci FATALITY stojaci za organizáciou celej tejto akcie ponúkajú oproti dvom predošlým kapelám „kapku“ brutálnejší death metal. Možno aj preto ma ich set až tak veľmi nechytil. Po prvých dvoch vystúpeniach, ktoré sa mi zdali viac melodické, výživné a rozmanité som zrejme nedokázala uši preorientovať na muziku FATALITY. Ale ich koncert bol bezchybný a skvelý, sú to vskutku vyhratí hudobníci. Spevák s desivými (dúfam) kontaktnými šošovkami pôsobil strašidelne a z hrdla dokázal vylúdiť niekoľko polôh vokálu, poriadne krvavý bublajúci growl, ale aj totálny kanál a vysoký scream. Hralo sa skôr v rýchlom tempe, rezké sypačky sprevádzali celý koncert a death metal v podaní FATALITY pôsobil naozaj krvavo, mäsito a miestami až potemnelo. Všetci sa bavili a to je najdôležitejšie. FATALITY sú na scéne už vyše dvoch desaťročí, no mňa ich tvorba dosť obišla, takže môj subjektívny názor treba brať s rezervou.

Nasledoval set dnešného headlinera, nemeckej old schoolovej skvadry WEAK ASIDE. Nie sú old school v tom zmysle, že sa pohybujú na scéne od rokov deväťdesiatych, patria medzi novú vlnu death metalových kapiel s old school nádychom a priznám sa, všimla som si ich len nedávno. Vydavateľstvo F.D.A. Records veru nezaháľa, robí svojim kapelám rozsiahlu reklamu a príchod nového počinu WEAK ASIDE s názvom „Forward into Darkness“ mi bolo pripomínané takmer denno-denne. Keď som však uvidela/započula klip ku skladbe „Until you Died“, ktorým otvárali aj dnešné vystúpenie v Melodke, spadla mi sánka. V prvom rade ma ohromili dve polohy vokálu, hlboký a šťavnatý growl a môj obľúbený „drunenovský“ ako to nazvať, zavýjací štýl? A predstavte si oba tie vokáli ísť z jedného hrdla a ešte k tomu na živo, kde zneli absolútne bezchybne. Ale celkovo dnešnému vystúpeniu niečo chýbalo. WEAK ASIDE začleňujú do skladieb mnoho pomalých pasáží, často monotónnych, ale keď sú umne vystriedané z údernejšími a rýchlejšími časťami, všetko je v poriadku. V tom prípade je to dynamické, zaujímavé a nestihne to nudiť. Zdá sa mi ale, že dnešný setlist bol nešťastne vyskladaný. Vyznel strašne monotónne, zrejme len kvôli zlému poradiu skladieb. V istých chvíľach ma to úplne strhlo, ale vzápätí zasa úplná nuda. Hold, taký som mala pocit. Ale CD a triko som si aj tak kúpila, haha. Porovnávanie Nemcov s kapelami ako ASPHYX, či BOLT THROWER je tu na mieste a WEAK ASIDE sa mu asi nevyhnú. Dokonca aj to logo s okrídlenou lebkou… Nuž ale podčiarknuté a zhrnuté, som nesmierne šťastná, že som WEAK ASIDE videla naživo. Určite ich neprestanem sledovať, ktovie akým smerom sa ešte vyberú.

A kto nám to tu ešte zostáva? Áno, kto neskoro chodí, sám sebe… no to je jedno, hlavne, že slovenskí DEHYDRATED zotrvali až dokonca a zahrali na tejto skvelej akcií pre všetkých, ktorí milujú death metal starej školy. Páni hrávajú docela často a mne sa dnes naozaj zdalo, že už tie skladby poznám naspamäť. Vlastne asi aj poznám, haha, ale ich set vždy dobre padne. Hrajú ako dobre namazaný stroj, užívajú si to ako za mladi, či je sedem hodín alebo pol druhej ráno. Ľudia sa bavia, niektorí dožívame, lebo nám je už dlho, ale hrá nám pri tom skvelý old school death metal zo Slovenska, na ktorý nikdy nedáme dopustiť. DEHYDRATED aj o polnoci!

Keď ešte na podobnej akcií postretávate známych, priateľov, alebo sa zoznámite s niekým novým, o to lepšie to padne. Dnes som sa skvelo zabavila, ďakujem všetkým kapelám za skvelé sety, FATALITY za organizáciu a do budúcna FATAL FLESH FEAST odporúčam všetkým fanúšikom skvelej metalovej muziky. Toto nebol posledný ročník!

Fotky nám poskytol Jaromír „Deather“ Bezruč, za čo mu patrí obrovské ĎAKUJEM

The gallery was not found!
Avatar photo

Autor: Petra

Zdieľaj