Suma sumárum 2018

Mrtvolka

TOP 10 SK albumy bez poradia

Oproti minulému roku sa na Slovensku urodilo o niečo menej albumov. Tento rok by som zhodnotila aj ako návrat niektorých veteránov – Depresy, Surgery, Lunatic Gods, Obliterate, ktorí sa prihlásili, či už s EP, alebo novými full CD. Trochu mi chýba tento rok naozaj silný album, hoci všetky nižšie spomenuté diela majú samozrejme niečo do seba, ale každému niečo chýba, čo by ma viedlo povedať o niektorom, že je jednoznačne najlepší. Z týchto dôvodov som sa rozhodla dať jednotlivé albumy bez poradia, len s krátkym komentárom. V mojom súpise top albumov vynechávam zahraničné skupiny. Inšpiráciu vám v tomto smere prinesú určite aj moji kolegovia (Mrkva, Petra, Martin Javorek a Rado S.).

R A N ANesprávne otázky – Výborný post-metalový album, s príčetnými textami, zaujímavými nápadmi a veľkou dávkou atmosféry. Ideálne skôr na dlhé zimné večery a depkovanie v prázdnom byte. Za mňa osobne veľmi silný album vo svojom žánri.

EmbolismLove Existence – Klasický poctivý grindcore, hudba nabitá energiou, niektoré skladby sú do skoku svojim hopsasa rytmom, iné na počúvanie. Tento počin poteší všetkých grindcore srdciarov.

Hrobar Rýchla smrť – Thrash metal, ktorý sa zakladá hlavne na podarených textoch. Hoci hudobne nejde o žiadny prevrat, skladby sú ľahko zapamätateľné a môžete si ich vrieskať kdekoľvek. Kopemeeee!

SurgeryAbsorbing Roots – Old school death metal z Popradu sa vracia po dlhých piatich rokoch. Vplyv švédskeho melodického death metalu je jasne badateľný. Poctivý death metal, ktorý poteší staršie ročníky.

Constans Compromissum I´ll Break You – Support Underground sa podujal na vydanie tejto topoľčianskej kapely. Hudobne ťažko zaraditeľné, ale najbližšie má k melodickému old school death metalu. Dobre zrozumiteľné spevy, melódie, ktoré sa zaryjú do hlavy.

Catastrofy Besnota – Album roku? Asi záleží od vkusu a nevkusu. Thrashoví zbojníci prichádzajú s dlho očakávaným albumom, ktorý zaujme aj po hudobnej, aj po textovej stránke. Do jednotlivých skladieb sa dostávajú aj folkové prvky – fujara a husle, cítiť experimenty. Nezostáva len pri mantineloch thrashu, pridávajú aj iné štýly.

ReconcernTime-Lapse Fusion – Nie veľmi častý zjav na slovenskej scéne – instrumental fusion rock metal. Slová netreba, treba si ich vypočuť a buď vás to bude baviť, alebo nie. Žiadne spevy, len inštrumentálne skladby.

Lunatic GodsTuriec – Ďalšia kapela, ktorá vydáva album po dlhšej dobe. Novinka poteší hlavne poslucháčov melodického death metalu, black a folk metalu. Textová stránka zaujme hlavne tých, ktorí holdujú pohanským témam. Hudobne veľmi rôznorodý album s veľkou dávkou nápadov.

All the FuryOver the Line of Meridian – Samovydanie málo známej kapely z Košíc. Priznám sa, že som o nich donedávna vôbec netušila. Ide o melodický death metal v čistej forme. Dobré gitarové nápady, no miestami aspoň podľa mňa nie úplne dobrý čistý vokál, na ktorom by som do budúcna popracovala. Odporúčam však na vypočutie už len kvôli chytľavým melódiám.

ThorwaldSací reflex – V januári vydaný album, na ktorý som takmer zabudla. Grindcore jazda na pár minút, dva vokály, proste šialenosť. Za mňa nie príliš podarený zvuk, oproti poslednému albumu Kolízie Systému, no podarený cover a vydarené texty. Na CD nájdete aj Kolízie systému, takže si to môžete dobre porovnať.

Ešte som nestihla zhodnotiť, poprípade sa ku mne nedostalo ešte CD, alebo som ich prehliadla (nie schválne). Nechávam ako tip pre všetkých:

Frozen BloodFrozen Blood – death metal

StabbedIn the Shadows – death metal

Suburban TerroristInhuman Breed – brutal death metal

MinorThe Hidden God – death metal

AdactaZlo – HC/crust/punk/metal

AgresiaExil – thrash core

April WeepsComa – atmospheric metal

Laburnum DiverThe Hard Journey Back – Progressive death metal

EP/Demo – bez krátkeho

ObliterateUniverse, Milk, Structures

Depresy MMXVIII

Poetry in TelegramsI, Koheleth

Pothrator demo

Guzzle BoozeManiacs

BesnaEP

DadcareEP

Najlepšie koncerty v roku 2018 z môjho pohľadu

Pestilence – Randal Music Club – 17. 10. 2018 – Hoci tento rok vydali nový album, hralo sa výhradne zo starých dosiek ako Malleus Maleficarum, Consuming Impuls a Testimony of Ancients, niečo aj zo Spheres. Perfektne odohrané ako z albumov, výborný koncert.

Exhumed – Rotten Sound – Implore – Killchain – Randal Music Club – 23. 4. 2018 – Nepísala report, no koncert Implore predčil u mňa aj Rotten Sound. Výborne zahraté, energia a nasadenie, aké som dávno nevidela, spadla mi sánka.

Suffocation – Banská Bystrica – RC Tartaros – 15. 6. 2018 – Suffocation, no aj predkapely zahrali super. Len škoda, že nebol moc dobrý zvuk. Suffocation sú stále vo forme, je to záruka kvality.

Cenotaph – Nové Korzo Ružomberok – 29. 9 .2018 – Brutal death metal taký, ako má byť. Výborne odohraný koncert, ľudia lietali až na strop, super atmosféra.

Whoresnation – Warfuck – Hordur – Satan – Spacegrinder – Fuga – 29. 10. 2018 – Francúzsky grindcore v rôznych podobách, ktoré tento štýl môže mať. Za mňa osobne boli najlepší Whoresnation, klasické poňatie grindcore, poriadne energické. Najväčší mindfuck bol Spacegrinder, ktorý mal cca 3 minútové predstavenie a koniec. Sedem minút strachu sa môžu schovať, majú príliš dlhé skladby (just kidding).

Pyrexia – Randal Music Club – 14. 11. 2018 – Po dlhých rokoch som si zopakovala vystúpenie Pyrexie. Brutal death metal staršej generácie je proste kvalita, ktorá nesklame. Dobre odohraný koncert, dobrý zvuk a našťastie aj pecky zo starých albumov, ktoré nás mnohých formovali.

Domáce koncerty

Bomby na Nitru – Nová Pekáreň – 24.11.2018 – Super zvuk po celý večer, výborné výkony, dobrá atmosféra. Koncert, ktorý nemal chybu.

Sekery a Valašky vol. 2 – Majestic music club – 10.11.2018 – Catastrofy – naživo sú jednoducho perfektní. Čo som však zažila po rokoch, že na slovenské kapely dorazilo toľko ľudí – 850 platiacich. To už sa nestalo veľmi dávno.

Besnenie zbojníkov – Fuga- 14. 4. 2018 – Ataraxia – „zaveslovala“ som si po prvýkrát. Super koncert, malo to gule, malo to energiu, atmosféru, dobre odspievané pasáže, dobre zahraté skladby…

Festivaly

Festivaly nehodnotím, pretože som kvôli zraneniu všetky vynechala, okrem Flesh party a Fekal party. Na Flesh party sa mi najviac páčilo vystúpenie Fleshcrawl a Analepsy. Na Fekal party u mňa najviac zabodovali Francúzi Inhumate a Teethgrinder. Z domácich ma príjemne prekvapila Diphteria, lebo to malo vo vnútri poriadne grády. Onany Boys pre mňa trochu sklamanie.

Rozčarovanie

Slamdozer vol.1 – Kulturak – 12. 9. 2018 – Na túto akciu len tak nezabudnem, a preto nech zostane ako memento aj v tomto súhrne. V prvom rade mi bolo ľúto organizátorov, no aj kapiel. Hrali totiž pred cca 10 ľudmi. Aj napriek tomu všetky skupiny podali výborné výkony, z ktorých najviac vyčnieval Anthropofagus. Táto talianska death metalová skupina odohrala koncert, ako keby bol pred ňou niekoľkotisícový dav.

Dying Fetus – 5. 8. 2018 mali vystúpiť v Bratislave Dying Fetus, žiaľ sa tak nestalo, lebo koncert bol zrušený.

Brett Hoffmann – 7. 7. 2018, deň kedy navždy odišiel spevák Malevolent Creation


Mrkva

TOP ALBUMY

  1. TerrorizerCaustic Attack

    Dlho sa u mňa jednoznačne na prvom mieste držali floridskí death metalisti Monstrosity, ale potom prišiel nový album od Sandovalovej grupy a ja som stratil reč.

  2. MonstrosityThe Passage of Existence

    Comeback po dlhých rokoch dopadol na výbornú. Nemám čo viac dodať.

  3. ImmortalNorthern Chaos Gods

    Ako sa Demonaz s Horghom popasovali s albumom bez Abbatha? Asi tak, že z toho vyšiel black metalový album roka.

  4. MasterVindictive Miscreant

    Death metalový pán Loktibrada, splodil najlepší album od čias The Spirit of the West.

  5. LikCarnage

    Taký malý švédsky all star band, tvorený bývalými, či súčasnými členmi Katatonie, Bloodbath, Witchery…, si proste nahral neskutočný album starého švédskeho strihu, len tak pre radosť.

  6. NecrodeathThe Age of Dead Christ

    Starí talianski pekelníci sa s tým nesrali a natlačili do drážok toľko rúhania, za zvuku znesväteného takými Bathory, Venom či Hellhammer, koľko sa len vošlo.

  7. Hooded MenaceOssuarium Silhouttes Unhallowed

    Album, ktorý viac ako čokoľvek iné, pripomína roztopenú smolu uprostred leta, do ktorej stúpite a nemôžete z nej odlepiť nohu.

  8. HaggusPlausibility of Putridity

    Goregrind par excellence, od maskovaných zvrhlíkov z Kalifornie.

  9. The CrownCobra Speed Venom

    V marci prišla vlna ( presne ako tá z obalu tohto albumu ) a zmietla všetko čo jej stálo v ceste.

  10. VenomStorm the Gates

    Starého ( pekelného ) psa Cronosa novým kúskom nenaučíte a tak predhodil svojim nohsledom presne to, čo majú radi. Porciu sírou páchnuceho rock n rollu Made in Hell.

    Výborné albumy vydali aj Pig Destroyer ( Head Cage ), Deceased ( Ghostly White ), Bloodbath ( The Arrow of Satan Is Drawn ), Skeletal Remains ( Devouring Mortality), Skinless ( Savagery )… ale to by som mohol menovať donekonečna. Každý album priniesol niečo, čo mám u tej ktorej kapely rád, resp. čímsi prekvapil.

SK/CZ SCÉNA

  1. Silent Stream of Godless ElegySmutnice

    Hankin hlas proste milujem, nie je čo riešiť.

  2. AdactaZlo

    Nekompromisná nakladačka od prvého do posledného tónu. A vianočný koncert vo Fuge to len podčiarkol.

  3. TortharrySinister Species

    Musel som sa pohrabať v diskografií, pretože som si nebol istý, či tento album vyšiel minulý rok, alebo už tento rok. Vyšiel v januári a tu si rozhodne zaslúži byť.

  4. KandarTromaville

    Mám rád horory, mám rád grind. Kandar to spojili dokopy. Mám rád Kandar.

  5. CatastrofyBesnota

    Aktuálne im ide neskutočne karta a Besnota je podarený a pestrý album. Uvidíme čo bude ďalej.

  6. Suburban TerroristInhuman Breed

    Death metal, kde je plynový pedál stlačený na podlahu. Nádrž je plná, len to chce vydávať albumy v častejšom tempe.

  7. NahumWithin Destruction

    Old school death/thrash, „který zatočí s tebou“.

  8. Et MoriemurEpigrammata

    Stále si pamätám, ako som raz, pred rokmi na ich koncerte zaspal. Posledný akt festivalového dňa, nejaké drinky v krvi a funeral doom. Každopádne tento album je skvost.

  9. Frozen Blood Frozen Blood

    Album som nedávno zhrnul v recenzií a nemám k nemu ani najmenšie výčitky.

  10. SurgeryAbsorbing Roots

    Popradskí deathmetaleros hádzali šípky a trafili presný stred. Album, ktorý usadí na stoličku aj človeka bez panvy.

    Domáca scéna ( keďže stále penglujem medzi oboma stranami rieky Moravy, tak sú slovenská aj česká scéna pre mňa domáce ) ponúkla toho v kalendárnom roku 2018 taktiež veľa a určite som na niečo zabudol, alebo sa mi to už do tej top 10 jednoducho nevošlo. Budúci rok čakám veľké veci od Mortally Infected, snáď už predsa len aj od Typhoid či znovuzrodených Orkrist. Toľko k východnej strane, západnejšia strana zrejme prinesie nové veci od Godless Truth, čosi sa kuje zase u Kandar, dúfam, že nás po dlhšom čase potešia čímsi novým Jig-Ai atď. Najviac sa ale teším na nové objavy a kapely, ktoré ma prekvapia. Takže uši na stopkách.

OBJAVY

Tu by som okrem mladých kapiel, ktoré ma tohto roku dostali do svojich spárov, spomenul aj pár etablovaných mien, ktoré mi ale z nevysvetliteľných dôvodov doteraz unikali, takže:

  • Shitsystem – Mladá grindová kapela z Moravy. Naživo to bolo ako dostať projektilom medzi oči. Vrelo odporúčam.
  • Suppresser – V HC scéne sa veľmi nevyznám a ani sa nepokladám veľmi za fanúšika kapiel z tejto škatuľky, o to viac sa mi ale nektoré kapely dostanú pod kožu.
  • Ctulu – Pri black metale je to u mňa podobne ako u HC. Z času na čas sa ale niečo zapáči mojim ušiskám. Nemecký black metal na spôsob Immortal, točiaci sa ale okolo Lovecrafta a jeho čvachtajúcich potvôr.
  • Carnal Tomb – Opäť Nemecko. Tentokrát však, ako by ich death metal bol splodený vo Švédsku, niekedy začiatkom 90. rokov. 2x sa na jeseň zastavili na Slovensku, oba koncerty som navštívil a vždy boli výborní.
  • Basement Torture Killings – Zvrtneme kormidlo na britské ostrovy. Death/grind komando Basement Torture Killings som mal počas festivalovej sezóny šancu vidieť 2x a možno by niekto povedal, že to nie je nič extra, ale to čo robia, robia dosť dobre. Najmä naživo dokážu podať svoju hudbu, aj pomocou rôznych propriet, veľmi zaujímavo.

TOP KONCERTY

  1. General Surgery – Obscene Extreme Festival, Trutnov ( CZ )

    Krvi ako na dedinskej zabíjačke, prehralo sa komplet EP Necrology, ktoré si odspieval samotný Grant McWilliams, pre mňa jednoznačne koncert roka.

  2. Fleshcrawl – Flesh Party Open Air, Sereď

    Nemecká death metalová klasika, ktorá svojimi chrastivými tónmi roztancovala aj sumcov vo Váhu.

  3. Cenotaph, Uerberos, Realms of Chaos – Nové Korzo, Ružomberok

    Oslava death metalu pod patronátom tureckej delegácie.

  4. Avulsed – Gahlen Moscht Open Air, Spremberg ( GER )

    Koncert, kde som si vyhulákal hlasivky a každú položku zo setlistu som ovládal.

  5. Apocalyptica – Mestký Amfiteáter, Sereď

    Možno trošku prekvapivo, ale nádherný koncert, plný amfiteáter, skladby od Metallicy a atmosféra, ktorá vo mne doznievala ešte niekoľko dní.

ČO ZAHRIALO PRI SRDCI

  • Väčšina mojich obľúbených kapiel vydala silné albumy.
  • Množstvo koncertov, kde si človek môže vyberať ako z bonboniéry ( ako spieva jedna tiežkapela z Alekšiniec.. ).
  • Práca niektorých ľudí, ktorí obetujú seba a svoj voľný čas ( veľa krát až hranične ), aby udržali UG scénu nažive.
  • Hudba ako univerzálny jazyk, ktorý spája ľudí z iných krajín, kultúr či dokonca kontinentov… Tento rok sa mi to veľakrát potvrdilo.

ČO BEHOM ROKA SKLAMALO

  • Koncert Dying Fetus v Bratislave, ktorý sa zrušil 24 hodín pred samotným začiatkom.
  • Ego niektorých „osobností“ scény, ktoré ich zrejme prerástlo.

 


Petra

TOP albumy

Udržať krok s novou hudbou bolo pre mňa tento rok dosť náročné. Nová robota, sťahovanie, cudzie mesto, zvykanie si na všetko odznova. Preto mojich top 10 albumov za rok 2018 obsahuje v podstate dosky, ktoré som počúvala asi najčastejšie a sú zoradené v abecednom poradí:

AbortedTerrorVision (Century Media)

AdactaZlo (Adactive Records)

At The GatesTo Drink From The Night Itself (Century Media)

GorodAethra (Overpowered Records)

Gutter InstinctHeirs Of Sisyphus (Pulverised Records)

Hooded MenaceOssuarium Silhouettes Unhallowed (Season of Mist)

LikCarnage (Metal Blade)

Rivers Of NihilWhere Owls Know My Name (Metal Blade)

SlugdgeEsoteric Malacology (Willowtip Records)

The OceanPhanerozoic I – Palaeozoic (Metal Blade)

Ale vyšlo mnoho kvalitných dosiek, tak pridávam ešte zopár albumov, ktoré nemôžu zostať opomenuté:

BloodbathThe Arrow of Satan is Drawn, DeicideOvertures of Blasphemy, Demonical Chaos Manifesto, Feral Flesh for Funerals Eternal, Hate EternalUpon Desolate Sands, Horrendous Idol, Jungle rotJungle Rot, Monstrosity The Passage Of Existence, Mournful CongregationThe Incubus of Karma, ObliterationCenotaph Obscure, ObscuraDiluvium, Outre-TombeNécrovortex, Primordial Exile Amongst The Ruins, PsycropticAs The Kingdom Drowns, The CrownCobra Speed Venom, Tomb MoldManor of Infinite Forms

TOP koncerty (chronologicky)

27.2. Nile, Terrorizer, Exarsis (Randal, BA) – Mega koncert Terrorizer, kde sme všetci smekali pred výkonom Sandovala za bicími a Nile, aj keď som ich videla už nespočetne krát, tento koncert mal nezabudnuteľnú atmosféru.

17.3. Deadly Storm Fest 12 (KD Šeříkovka, Plzeň) – Festival, ktorý už dvanásty krát organizoval Jakub Asphyx doma v Plzni, tento rok hostil skvelé bandy ako Revel in Flesh, Casket, či Profanity z Nemecka, ale aj domáce kapely Debustrol, Diligence, Self-Hatred, Götterdämmerung, Mallephyr, Tortharry a našich Dehydrated. Skvelá organizácia a skvelá hala Šeříkovka s dvoma pódiami, kde sa jednotlivé vystúpenia striedali.

31.5. Haemophagus, Ekpyrosis, LGD (Garáže, Ba) – Vynikajúci UG koncert na garážach pod prístavným mostom. Autopsácki Haemophagus a temný death metal Ekpyrosis s babou za bicími.

5.10. Sentient Horror, Carnal Tomb (Mariatchi, Nitra) – Veľká vďaka Cyprusovi a RestOfNoise Production, chcem viac takýchto old school death metalových koncertov na Slovensku! Mŕtvolná atmosféra, otvárali sa hroby, hnilobný puch sa šíril v celom klube a okrem poriadnych klepačiek sme si vychutnávali hlavne tie pomalé hnilé pasáže.

7.11. Demonical, Lik (Modrá Vopice, Praha) – Švédsko, HM-2, vynikajúci zvuk v Modrej Vopici a samozrejme hnusné pivo, bez toho by to nešlo. Lik ma totálne rozsekali, jedna z top kapiel za tento rok a Demonical boli tiež fajn.

18.11 Aborted, Cryptopsy, Benighted, Cytotoxin (Futurum, Praha) – Pri tomto koncerte sa ťažko vyberajú slová, takú zostavu už asi nezažijeme. Tri srdcovky spoločne na jednom pódiu a k tomu trochu zbytočne Cryptopsy.

2.12. Master‘s Hammer, Nifelheim (SONO, Brno) – Netušila som, že na konci roka zažijem tie najlepšie vystúpenia. Švédsky Nifelheim je po každej stránke stelesnením starej školy, či už imidžom, zjavom, nasadením a samozrejme muzikou. Absolútne pekelný old school black/thrash, obrovská energia, tlak, inferno, bolo to proste hypnotické! A Masters Hammer podali úctyhodný výkon, tiež skvelé vystúpenie.

3.12. Revocation, Archspire, Rivers of Nihil, Soreption (Melodka, Brno) – Milujem Melodku, tento rok je tam štandardne bezchybný zvuk, a pri koncerte Rivers of Nihil a Archspire tu vyznel každý tón. Slzy na krajíčku! Bol to môj posledný koncert tohto roka a spolu s Nifelheim dve najlepšie akcie roka!


Martin Javorek

TOP 10 ALBUMY

Voivod The Wake

SlugdgeEsoteric Malacology

Face The DayStuck In The Present

YobOur Raw Heart

Eryn Non Dae Abandon Of The Self

Emma Ruth RundleOn Dark Horses

Rivers Of NihilWhere Owls Know My Name

Holy Grove Holy Grove II

WrongFeel Great

MelvinsPinkus Abortion Technician

TOP Koncerty

Priznám sa, že tohto rocku som koncerty flákal z dôvodu iných povinností, takže z toho mála vypichnem skvelý koncert Helmet v Randáli, Sasquatch vo Fuge a vcelku úctyhodný výkon Clawfinger na Topfeste, kde sa nenechali odradiť preriedeným obecenstvom (cca 200 ľudí) a predviedli solídnu show.

SKLAMANIA

Nové splašky od Maxa Cavaleru – Prestávam veriť, že ten človek ešte niekedy vydá aspoň priemerný album.

Machine Head – Album „Catharsis“ je pohroma a preto sa nie je čo diviť, že to v kapele dopadlo tak ako to dopadlo.


Rado S.

Bilancovanie, respektíve ohliadnutie sa za rokom 2018, je dosť zložité. Veľa vecí sa pomenilo, pribudlo, prišli určité pády, sklamania. Ale ako sa hovorí, život je boj a ten človeka len posilňuje a pozitíva predsa jasne zvíťazili. Takže, aby to bolo ako má byť, začneme tými horšími vecami.

Nebudem číslovať, lebo záporne veci sú zlé a každá zlá vec či malá, alebo veľká na konci spôsobuje smútok a bolesť.

Zápory a sklamania roku 2018 :

  • Ľudská závisť a faloš
  • Osobné sklamanie ohľadom mojej osoby, je neúčasť na mnohých akciách (sľubujem že v roku 2019 sa polepším)
  • Nenávisť, ktorá vládne vôkol nás (mal som obdobie, kde som nenávidel sám seba a tým som strašne škodil ľudom, ktorí si to vôbec nezaslúžili).
  • Rozkoly medzi fanúšikmi na sociálnych sieťach, ohľadom kapiel, alebo osobného presvedčenia. Všade sa to skloňuje a hovorí. Metal nie je len hudba, ale je to životný štýl. V 90. rokoch to bol metal, čo nás spájal a tvoril rodinu. Teraz sú to len hádky, ale to je na dlho.

Toto by bolo to negatívne za rok 2018 a prejdem už k tým príjemnejším veciam.

Prekvapenie roka 2018

  1. Peorth

Svojim albumom vydaným koncom roka 2018, chalani ukázali svoju silu.

https://peorth-sma.bandcamp.com/album/make-the-reversal

https://www.youtube.com/watch?v=KerNTdYlFdY

  1. Rosa Nocturna

Brnenská kapela mi priam učarovala zapracovaním rozprávok symfonického metalu. Skladby majú svoje čaro a z môjho pohľadu dokážu ukázať mladším generáciám odkaz našich predkov, zachytených v daných rozprávkach.

https://rosanocturna.bandcamp.com/

https://www.youtube.com/watch?v=0FtG_MbrwaQ

  1. Saddayah

Metal, Metal a ešte raz Metal. Treba vypočuť!!!!!

https://loudragemusic.bandcamp.com/album/saddayah-apopheny-of-life

https://www.youtube.com/watch?v=ikCRoQn1Tdc

  1. Asilent

Album neskutočný masaker a koncertné nasadenie neskutočné!!!!!!

https://asilentsg.bandcamp.com/

https://www.youtube.com/watch?v=j4HsDhp7A0k

  1. World End Man

Do 1. 9. 2018 som o tejto kapele nechyroval, ale to čo predviedli v Novom Korze, bol TOP masaker!!!

https://worldendman.bandcamp.com/album/blackest-end-ep

https://www.youtube.com/watch?v=zv2rfj7BTWU

Koncerty 2018

Tu len pár slov. Každý koncert, alebo festival má svoje čaro. Tu poviem po pravde zadeľovať, ktorý je naj naj fakt nedokážem, nakoľko každý bol jedinečný svojou atmosférou a stretnutia s ľuďmi sú nezabudnuteľné.

Album 2018

Tí, čo ma poznajú vedia, že som strašný nezmar ohľadom hudby. Spracovávam v mojej hlavičke množstva kapiel, štýlov, ale hlavne sa nechávam uniesť srdcom.

5. BEHEMOTHI Loved You At Your Darkest

Jeden z kontroverzných albumov roku 2018. Niekým obdivovaný a druhým zatratený. Chalani neustúpili zo svojej cesty, ktorú započali albumom The Satanist. A fyzické prevedenie albumu je úchvatné. BEHEMOTH FOREVER!!!

https://evp-recordings.bandcamp.com/album/i-loved-you-at-your-darkest

https://www.youtube.com/watch?v=Sf5GmhffA48

4. SUBURBAN TERRORIST Inhuman Breed

Nový spevák, nové nasadenie, nový album. Brutalita existuje aj na malom Slovensku v podaní kapelky z Beluše – SUBURBAN TERRORIST. Presne ako pri kapele Perversity, som si podotkol jednu vetu. Šimon svojim vokálnym prejavom dokonale konkuruje vokálu Glenna Bentona (DEICIDE) z 90. rokov. Chcelo by to už len jemný duet Kazateľ a Šimon. Jeden z kontroverzných albumov roku 2018. Niekým obdivovaný a druhým zatratený. Chalani neustúpili zo svojej cesty, ktorú započali albumom The Satanist. A fyzické prevedenie albumu je úchvatné. BEHEMOTH FOREVER!!!

https://suburbanterrorist-isp.bandcamp.com/album/inhuman-breed

https://www.youtube.com/watch?v=I-5B98Ixrec

3. MOLESTED DIVINITYDesolated Realms Through Iniquity

Album, ktorý mi odpálil dekel z hlavy a prinútil ma sedieť na toalete cca 3 hodiny. Pravé brutal death metalové šialenstvo. Hlava kapely Batu Cetin (CENOTAPH) je kus skvelého človeka a pre metal robí strašne veľa. Album je chytľavý a strašne návykový. Jeden krát počuť nestačí!!!!!

https://molesteddivinity.bandcamp.com/

https://www.youtube.com/watch?v=YHIaciXSgs8&t=39s

2. DARK GAMBALLE Hluboký nádech

Kapela, ktorá formovala v 90. rokoch death/thrash scénu v Československu pod názvom DARK. Po určitej dobe sa kapela premenováva na DARK GAMBALLE, hrajúca dark rock/crossover. Toto ich obdobie z môjho pohľadu bola plavba, ale album Hluboký nádech ma dojal do samotnej krajnosti, ako chalani pretransformovali smútok, strach, melanchóliu do skladieb.

Charakteristika albumu: SMRTI SA NEDÁ UTIECŤ A OKLAMAŤ JU!!!! Trest je pritvrdý!!

https://bandzone.cz/darkgamballe

https://www.youtube.com/watch?v=D6AUswRU-xc

1. FORREST JUMPForrest Jump

Pre mňa maximálny TOP 1 za rok 2018. Objasňovanie prečo je, by bolo veľmi zdĺhavé. Texty, nasadenie a prístup k fanúšikom, je na vysoko profesionálnej úrovni.

Týchto pár slov hovorí za všetko : NAUČ SE OČI NEZAVÍRAT !!!!!!

https://forrestjump-sma.bandcamp.com/

https://www.youtube.com/watch?v=rft7Pc-FlCk

A všetkým prajem všetko dobré a veľa skvelej muziky v Novom roku 2019 !!!!

 

 

Avatar photo

Autor: Mrkva

Zdieľaj