Rozhovor – Age of Agony – Čo sa týka tour, tak by som už žiadnu ponuku neprijal, ani keby sa Bolt Thrower dali dokopy!

Age of Agony je death metalová kapela z Maďarska s 25 ročnou históriou, ktorú ste nedávno mohli počuť naživo v Poprade, na akcii Black Valentine. U nás sa ukázali po dlhšom čase, a tak Štefanovi (realizácia tohto rozhovoru) napadlo, že by sme ich mohli trochu vyspovedať. Prinášame vám teda rozhovor s basákom Age of Agony – Krisztiánom Tothom.

Zdravím Age of Agony! Nikde som s vami nečítal rozhovor v slovenčine. Môžte na začiatok povedať niečo o histórii kapely?

Zdravím ťa Štefan a pozdravujem čitateľov. Teší nás záujem o rozhovor. Áno skutočne ani ja sa nepamätám, či sme niekedy poskytovali rozhovor pre slovensky zine. Naše začiatky siahajú až do roku 1993, keď sme s bývalým bubeníkom Balázsom začínali u nich v podkroví. Potom v 94tom prichádza spevák Pápai Kálmán. Vtedy sme samozrejme neboli kvazi žiadnou kapelou. Veci sa pohli až v roku 1995, keď prišli dvaja gitaristi. Na začiatku sme hrali samozrejme coveri ako ostatní. Po jednej zmene gitaristu sme nahrali 2 demá (vtedy ešte pod názvom Silent Agony) a po odchode gitaristu sme zmenili názov kapely na Age of Agony.

Myslím, že každý kto si váš album pustí a pozrie do bookletu, spomenie si na Bolt Thrower. Čo vás tak fascinuje na vojnovej tematike?

Samozrejme, všetci z kapely máme radi Bolt Thrower. Od detstva sa zaujímam o históriu a 25 rokov som aj vášnivým zberateľom, azda aj fanatikom do druhej svetovej vojny. Vojna je tá najstrašnejšia vec na svete a myslím si, že práve preto táto tematika aj pasuje do death metalu, mimochodom neznášame gore a zombie tému.

Z vašej hudby a image priam cítiť old-school death metal. Sledujete aj nové kapely, prípadne zájdete si na nejaký metalový koncert?

Úprimne, v súčasnosti moc nesledujem scénu, ale samozrejme dostávajú sa ku mne novinky. Posledné roky ma najviac oslovili Voidhanger, Infernal War a Revel in flesh, ale nováčikmi na scéne by som ich nenazval. V minulosti som veľa času obetoval na objavovanie nových skupín, ale dnes je už scéna tak široká, že je nemožné ju denne sledovať. Mám veľkú zbierku mc/cd/vinylov a najčastejšie počúvam tieto rokmi nadobudnuté nahrávky. Ako poznám ostatných členov, tiež viem, že moc novinky nehľadajú. Na koncerty z kapely tiež chodím najčastejšie ja, raz za čas aj do zahraničia, ak to stoji za to.

Prešli ste rôznymi labelmi, zatiaľ váš posledný album vyšiel u Neverheard Distro. Povedz nám niečo o tom labeli?

Náš label vedie Káger Balázs, ktorý je skutočným fanatikom. Môzem o ňom povedať, že je proste super. Náš posledný album sa dostal do všetkých kútov sveta. Vlani tento album vyšiel aj na vinyle, aj vo verzii die hard. Neverheard Distro vydalo naše posledné dve albumy. Predtym bol našim vydavateľom Terranis Prods – Gábor Tamás, ktorý ho zastupuje bol s nami aj v Poprade a absolvoval s nami aj ďalšie zahranične cesty.

Pochádzate z Maďarska, čo je pre death metalových fans exotická krajina :-). Na Slovensku je veľa dobrých kapiel, ktoré hrajú už dlhú dobu, ale nedarí sa im presadiť vo svete. Myslím, že to je to aj váš problém. Ako to vidíš ty? Myslíš, že to majú napr. kapely zo západnej Európy jednoduchšie?

Na východe je ťažšie preraziť kapelám, ale aj život je ťažší. Ak porovnávam západ – východ, stačí si vypočuť albumy z 80rokov a hneď je počuť rozdiel v kvalite zvuku. Dnes je to už vyrovnanejšie, ale napriek tomu okrem skupiny Tormentor sa žiadnej kapele nepodaril väčší úspech. Ja to ináč mam na háku, pretože nikdy som nesníval o sláve. Zo Slovenska prvá kapela ktorá ma napadá sú Dementor, ich sme aj pozvali hrať k nám na Total WAR fest.

Ak počítam aj vašu predošlú kapelu Silent Agony, tak na metalovej scéne ste už skoro 25 rokov. Ako by si porovnal scénu vtedy a teraz?
Takisto na hovno ako aj teraz, kapely prichádzajú s vysokými cieľmi a potom sa po par rokoch odmlčia.

U nás často počuť, aká je malá návštevnosť na death metalových koncertoch. Ako to vyzerá s návštevnosťou koncertov v Maďarsku?

Žiaľ u nás je to podobne. V Budapešti je za týždeň niekoľko koncertov, dokonca stáva sa aj také, že za deň je koncert aj v troch rôznych kluboch! Je to jednoducho prebytok. Na UG scéne je to ešte horšie, pretože máme skutočných cca 200 fans a pravidelne stretávam tých istých aj na koncertoch. Pri známych skupinách sa návštevnosť môže vyšplhať aj na 600-700 ľudí. Päť rokov sme spolu s Terranis prods. organizovali Total War fest. Bola to dvojdňová UG akcia hlavne death/black skupín. Dotiahli sme skupiny zo zahraničia ako: Disastrous Murmur, Graveland, Demonical, Throneum, Archgoat atď. Pred dvoma rokmi sme to ukončili, pretože sme to už finančne nezvládali. Predposledný ročník, keď hrali Archgoat prvýkrát v Maďarsku nám prišlo na festival 160 ľudi a vtedy ma napadlo, že to dlhodobo ďalej nemá význam ťahať.

Kde všade vo svete sa vám s kapelou podarilo zahrať, a kam sa radi vraciate?

Navštívili sme mnoho krajín, takže je ťažké si z toho vybrať, ale jedným z našich obľúbených miest bola Mladá Boleslav, kde sme hrali dvakrát v maličkom klube, ale boli to brutálne akcie, tam by sme sa veľmi radi vrátili. Radi by sme sa vrátili do Transylvánie, atmosféra tých koncertov je neopísateľná.

Máte ešte s kapelou nejaké ciele ktoré by ste chceli dosiahnuť? Čo tak nejaké EU tour? Dostali ste už takú ponuku?

Čo sa týka tour, tak by som už žiadnu ponuku neprijal, ani keby sa Bolt Thrower dali dokopy! Mohli sme niekoľkokrát hrať na väčších zahraničných festivaloch za vyšší honorár, ale rozhodli sme sa, že nejdeme do toho. Napr. v Rakúsku sme mohli hrať aj pred Uriah Heep, ale myslíme si, že tam nemáme čo hľadať. V súčasnosti máme málo koncertov, doteraz jediný sme mali u vás. Ponúk na koncerty je dosť, ale nie je jedno kedy, kde a s kým, za akých okolností. Dlhé roky nás volali na festival Rockmaraton, čo je najväčší metalový festival v Maďarsku a nakoniec som sa rozhodol, že pôjdeme do toho. Dostali sme ponuku na dobrý hrací čas, ktorý nám niekoľkokrát zmenili a nakoniec nám dali hrací čas v prvý deň festivalu, aby sme otvárali festival o tretej, s tým že na druhom stage boli samé punk kapely. Myslím si, že kapela s piatimi albumami a 25 ročnou históriou takúto ponuku nemôže prijať, tak sme okamžite zrušili účasť. Nikdy sme sa nikomu neprosíkali nenaháňame lajky na fb (niektoré kapely sú ochotne za toto aj platiť ), sme zásadne proti tomuto, pretože toto nie je vhodné pre UG.

Od vydania vášho posledného albumu ubehli 3 roky. Kedy bude nový album a čo môžeme od neho čakať?

No úprimne v najbližšom období určite nebude album. Veľmi zriedkavo mávame skúšky, zo 100km oblasti sa stretávame piati. Viacerí z nás pracujú aj cez víkendy a sám pracujem v Rakúsku už nejaký čas, takže je tažké si nájsť čas, aby nám to všetkým vyhovovalo. Myslím, že to bolo počuť aj na popradskom koncerte, pred ktorým sme mali v poslednom dvojmesačnom období len dve skúšky a predtým nášho bubeníka trápili zdravotné ťažkosti niekoľko mesiacov.

Nedávno ste odohrali koncert na Slovensku. Vaše dojmy?
Veľmi pekne ďakujeme za pozvanie. Pozrel som si pred koncertom klub, ale na koncerte som bol veľmi prekvapený, aký mate skvelý klub so skvelým zvukárom. Taký by sme potrebovali aj my do nášho mesta. Skvelé publikum, ostatne kapely boli tiež fajn, takže sme boli maximálne spokojní!

Záver patrí Vám.
Ďakujeme pekne za záujem o našu kapelu a rozhovor s nami! Bolo nám cťou hrať u vás! Posledné slová sú vždy ťažké, niektorí hudobníci ukazujú, akí sú TRUE, ale mňa nenapadá nič. Dôležité je, aby ste podporovali scénu, pretože len takto môže ostať nažive.

Age of Agony:
https://www.facebook.com/AgeofAgony/

Pre Metalexpress spracoval Štefan S
Fotografie – archív kapely, logo pochádza z FB, dve fotky z Black Valentine – Poprad 2019

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj