Rozhovor – Juro „Immortal“ Haríň (SMA/Immortal Souls): Život je rýchly a ja potrebujem za sebou zanechať nejakú stopu.

Slovak Metal Army sú tu už nejaký rok a Immortal Souls Productions taktiež kooperujú so Smrtkou opäť vo veľkom. O tom ako sa zmenila scéna, aké sú plány do blízkej, či vzdialenejšej budúcnosti atď., nám rozrozprával mozog týchto dvoch vydavateľstiev, persóna undergroundu – Juraj „Immortal“ Haríň.

Zdarec Juro! Podobne ako s Čurbym, som sa s tebou naposledy videl v Bratislave na koncerte Incantation a spol. Ako si si tento koncert užil?

Čauko. Bola to absolútna bomba. Hoci je INCANTATION pre mňa kultom, ešte som ich nikdy nevidel tak som si to vychutnal so zimomriavkami. Podobne tak aj SKINNED, to boli pre mňa kapely, na ktoré som hlavne išiel. Proste death metal, čo má už niečo za sebou. Keď že sa spojili dve šnúry, našťastie, tak to bolo celom výživné a prišli aj ľudia. A samozrejme som stretol kopec ľudí vrátane teba, Čurbyho, Mrtvolky, Romana, Miňa Fecka, Tiborka Šalfalvyho a ďalších fajn ľudí, proste radosť po každej stránke a trochu mi to pripomenulo staré časy a to ja mám veru veľmi rád.

SMA a Immortal Souls už fungujú (resp. znovu fungujú) nejaký ten piatok. Pred časom sa mi zdalo, že si vydával všetko, čo ti prišlo pod ruku, ale minulý rok bol o čosi pokojnejší. Sústredil si sa na detailnejší výber, alebo proste nebolo až tak čo vydávať?

Samozrejme spočiatku to bolo hlavne o tom dať šancu tým kapelám vydať fyzický nosič a aj tá scéna bola akási hladná si myslím po tomto a keďže som sa potreboval normálne vrátiť na scénu, tak bolo treba nejaké tie tituly proste vyrobiť. Inak to nejde, pretože keď sa chceš dostať znova na scénu medzi ľudí, tak proste musíš mať niečo v ruke. S dvoma titulmi ťa proste nikto nebude brať vážne a to môžeš mať za sebou akúkoľvek minulosť. Teraz je toho pomenej, pretože jednoducho človek selektovať musí. Nejde ani tak o nejakú hudbu ako o to, čo samotná kapela chce a dokáže urobiť. Čiže teraz je to presne o tom vydávať kapely, ktoré to chcú a chcú ísť proste ďalej.

Katalóg titulov je ale aj tak až neuveriteľne nabitý. Zaujíma ma ale, vyjdú aj niektoré tituly, ktoré si kedysi vydal, v nejakých reedíciách? Alebo sa primárne sústredíš na vyhľadávanie nových vecí?

Určite pôjdem aj do starých reedícií. Žiaľ peňazí na to je málo a čas je rýchly a neúprosný. Nemám v tomto ale nejakú určenú cestu. Všetko je to o spontánnom pocite a možnostiach v tú danú chvíľu. Napríklad, neprerobím na koncerte, zadarí sa distru, tak urobím titul. No keď musíš na všetko doplácať, robiť fušky, aby bolo z čoho, tak potom Ti chýba aj ten čas, aj prachy a všetko trvá dlhšie, ale to neber ako nejaké vyplakávanie, len poukázanie na realitu. Myslím, že dôležitejšie je robiť nové tituly, ale z reedícií mám takú osobnú radosť. Na DEMENTORKill The Thought On Christ už mám aj nový obal napríklad. Takže akonáhle bude nejaká injekcia a trochu času, spravím to… Nových kapiel na vydanie sú tony a veľmi veľa z nich ma neustále oslovuje so záujmom ísť vonku pod ISP, teda hlavne tie zo sveta haha. Ideme robiť nový album legendárnych PROPHECY a na pláne sú aj TALES OF BLOOD a nový album UERBEROS. Čo sa týka SMA, tak aj tu sú moje plány odvážne. Teraz pôjdu von české kapely CROUCH (hardcore), HEFAISTOVA LYRA (to je taký dobrý mix metalu, punku, hardcore…) a predbežne sme dohodnutí aj na novinke RAVENARIUM a reedícií ABSTRACT.

Na vinyloch si vydal iba (ak sa nemýlim) nedávno EP death metalových legiend Sinister a Profanity. Tieto kapely sa popasovali so skladbami ďalších velikánov Cannibal Corpse a Suffocation. Chválim za peknú raritku a spracovanie. Neuvažuješ nad tým vydávať aj častejšie albumy v tomto formáte? Alebo je to príliš finančne náročné a záujem fans proste o to veľký nie je?

Presne tak, nemyslím si, že som dozrel na vydávanie vinylov. Ono je to samozrejme mánia, no stále reálne veľmi obmedzená. Tých zákazníkov až toľko nie je, ako sa to na prvý pohľad zdá. Iné je to u veľkých vydavateľstiev a kapiel, no ja mám stále Slovenskú adresu a aj to zohráva obrovskú rolu. Vydávanie vinylov je príliš drahé na to, aby som to dokázal utiahnuť. Aspoň zatiaľ. EP SINISTER/PROFANITY je toho samotným dôkazom. Síce bombový titul, ale ľudia sa proste zastavia pri tom, že za to chcem 15€, hoci je to len reálna výrobná cena. Je to ale obrovská reklama pre ISP a ďalšie kapely, ktoré sa mi podarilo vydať. Každá sa predsa rada pochváli, že album vyšiel pod labelom, kde vyšli Sinister či Voracious Scourge. A veľmi pekne ďakujem za pochvalu EP, chcel som tomu dať proste tú hodnotu ako booklet aj to zabaliť do ochranného obalu.

Okrem vydávania albumov, si celkom slušne rozbehol koncerty v Ružomberku. Možno to nedosahuje takých čísel ako pred rokmi, ale zato čo koncert, to lahôdka.

Žiaľ, minulosť vynechať nedokážem a koncerty tu bývali bombastické a ja nejako v kútiku duše dúfam, že ľudia sem proste opäť začnú chodiť. Nebude to však rýchlo, to si uvedomujem. Tak ako je to s vydávaním albumov, tak je to aj s koncertami. Robím to, čo sa mi proste páči a čo mám rád ja. Dúfam, že RITUALS OF IMMORTAL SOULS zaberie a ľudia ocenia, aká zostava sem vlastne príde a že je to absolútne originálny lajnap, vrátane warm-upu. Ružomberok nie je na tom až tak zle, čo sa týka logistiky. Vlaky chodia okolo 2 v noci, takže po koncerte sa dá streliť ešte nejaké pivko a pokecať s kapelami, ktoré sú tu v bezprostrednom kontakte s fanúšikmi.

Taktiež evidentne pracujete aby si koncerty v Novom Meste nad Váhom, pod názvom Nové Mesto Metal Attack, vybudovali tradíciu. Ako sa darí tu?

Veľa ľudí nám hovorí, že to je chujovina, lebo že tam ľudia chodiť nebudú, ale ja som tvrdohlavý a zase sa snažíme miešať také zostavy, aby to bolo zaujímavé a viac-žánrové. Zatiaľ veľa ľudí naozaj nebolo, na dvoch akciách po 60-70 platiacich. Potešilo by, keby tam bolo 200, ale uvidíme čo prinesie budúcnosť. Prostredie je super, na jeseň nás čakajú ČAD, Adacta, Dogma Inc., ale za Forrest Jump riešime žánrovo podobnú náhradu. No a budúcu jar už vieme, že budú Depresy a Mysterious Eclipse a nejaké špeciality k tomu.

Rád by som si znovu zaboril zrak do Immortal Souls zinu. Ale nejako je o ňom už ticho. Skončil si s jeho vydávaním, alebo je to iba dlhšia prestávka a keď príde čas znovu príde na svet ďalšie číslo?

Presne tak Luky, je to o čase, ja ten zin urobím behom pár dní, len ich musím nájsť. Zachutilo mi vrátiť sa aj k tomu undergroundu, je to moja srdcová záležitosť. A tlač má pre mňa proste takú úžasnú pachuť, ktorú ten web proste nenahradí. Aj keď už nevystrihujem pauzáky a neťukám zin na písacom stroji, stále pre mňa ten papier je úplne niečo iné, je to pre mňa tá pravá kultúra. Keď si to človek objedná, zabalím a pošlem, alebo kúpi na koncerte a ja viem, že keď sere na hajzli, tak to číta… no môže byť niečo viac?

Chovám k tebe obrovský rešpekt. Ťaháš vydavateľstvo, organizuješ koncerty, staráš sa o merch kapiel. Okrem toho športuješ a si aktívny vo fanúšikovských sektoroch ružomberských tímov (ak som na niečo zabudol, pokojne doplň, hehe). Niekedy mi príde, že to ty si tá nesmrteľná duša, podľa ktorej nesie meno vydavateľstvo. Kde sa dá brať toľko energie?

Ja si myslím, že je vo mne pocit, že som do života nevykročil nejakým spôsobom správne. Nie je tajomstvom, že som sa 2x rozviedol aj keď mám fantastické deti a nemám rád tú reálnu samotu a tak makám čo to dá. Som veľmi rád s ľuďmi a toto všetko ma s tým proste spája. Metalisti, fanúšikovia (žiaden bordel ani chuligánky)… a keď proste mám v sebe pocit, že niečo nie je ok, tak vybehnem na hory a dám si 20km okruh, aby som sa totálne odrovnal haha, alebo na turistiku do hôr. Príroda tu v okolí Ružomberka je fantastická a ja ju zbožňujem minimálne tak, ako death metal. Je pravdou, že sa nedá všetko len tak stíhať, ale na druhej strane, dokážem byť sám sebe vďačný za všetko, čo sa podarí. Život je rýchly a ja potrebujem za sebou zanechať nejakú stopu. Žijem zo dňa na deň a nepremýšľam zbytočne dopredu, načo aj. A kdesi som počul, že organizmus vydrží 3x viac ako si človek myslí a tak keď som v koncoch tak si na to spomeniem a poviem si, nebuď kkt, davaj nie si sračka :D

Prečo si vlastne pred rokmi skončil na scéne a čo ťa znovu priviedlo k myšlienke vhupnúť znova do tohto kolotoča?

Nezvládal som to tak, ako teraz a mal som pocit, že sa proti mne spojili všetci kkti sveta a tak som to vzdal. Viem, že to bola chyba a celé roky mi to chýbalo. Prišiel som na to, že toto je to, čo má po mne zostať a tak som sa vrátil. A bol som veľmi prekvapený, že to ľudia prijali a ja som im všetkým veľmi vďačný za ich podporu. Je to niečo úžasné a obrovské, pretože som sa nazdával, že už po mne neštekne ani pes. Aj keď je dnes všetko inak, ako keď som sa na to predtým vysral, snažím sa robiť to čo najlepšie a ver, že do toho rozhodne dávam absolútne všetko a idem na absolútne dno síl. Robím to pre ľudí a ak znova skončím, tak to urobím oficiálne a nie, že sa len uložím k hybernácií.

Ďakujem za rozhovor. Niekoľko slov na záver?

Som vďačný za ľudí ako si ty, za každého aktívneho človeka v UG, či už je to v metláckej žurnalistike, alebo kapele, alebo len ako fanúšik. Všetci čo píšu, organizujú, vydávajú, chodia na koncerty, chcú hrať… Patrí vám moja vďaka a úcta. My všetci tvoríme Underground. Každý, kto môže, podporte aj aktivity SMA/ISP, dôjdite nám na koncerty, kúpte si na výplatu nejaké CD a všetko bude poprdeli dobre. Stačí niekedy obetovať pár drinkov… napríklad a scéna môže byť niekde úplne inde.

Avatar photo

Autor: Mrkva

Zdieľaj