REPORT – Netherlands Deathfest IV. – 3.-5.máj 2019 (Tilburg, Holandsko) – Deň prvý

Verím, že mnohí metaloví fanúšikovia na Slovensku už dávno opustili československú festivalovú bublinu a navštevujú metalové akcie aj v ďalekom zahraničí, no ja som zatiaľ ostala verná osvedčeným domácim festivalom. Tento rok som však zatúžila po zmene a konečne som sa odhodlala vycestovať! Veď Holandsko je len tu za rohom a NETHERLANDS DEATHFEST sa pýši už štvrtým ročníkom a celkom nadupaným lajnapom. Festival sa koná v meste Tilburg, neďaleko Eindhovenu, ide o indoorovú akciu, takže ani hnusné počasie počas víkendu nás nemohlo prekvapiť. Aréna s názvom 013 Poppodium sa nachádza takmer v centre Tilburgu a ponúka dva koncertné priestory. Hlavný stejdž je umiestnený v hale s kapacitou 3000 a vedľajšia koncertná sála dokáže poňať  700 fanúšikov. Jednotlivé sety kapiel sa striedali v oboch priestoroch, takže ak ste boli dosť šikovní, mohli ste stihnúť všetky vystúpenia. Žiaľ kapacita menšej sály sa vždy veľmi rýchlo zaplnila, takže ak sme si chceli chytiť nejaké lepšie miesto, museli sme prísť aspoň 10 minút pred začiatkom jednotlivých vystúpení a oželieť tak koniec setu kapely hrajúcej v hlavnej sále. V celom objekte sa platilo žetónmi, ktoré sa dali zadovážiť buď v automatoch alebo aj osobne. Problém sme mali s platbami kartou, takmer žiaden terminál (ani automat na žetóny) nebral naše karty a to nielen v Poppodium, ale aj v potravinách, či reštike. Doteraz nechápem prečo… Hralo sa tri dni, od piatku do nedele a v nasledujúcom texte nájdete zopár postrehov a videí. Videá boli točené z diaľky a ich obrazová kvalita teda nie je nič moc, ale zvuk bol počas celého festivalu dosť v pohode, takže dúfam, že Vám aspoň trochu priblížia atmosféru NETHERLANDS DEATHFESTu. Trpezlivo ich pre Vás natočil Šuhaj. Diky.

Deň prvý

S veľkou dávkou šťastia sa nám podarilo stihnúť posledných 15 minút setu kapely RIPPIKOULU, ktorá otvárala aj celý festival. Hnusný, špinavý death metal sa ťahavým tempom rozlieval po hale ako lepkavá čierna smola. Kto má rád hutné death metalové bahno s hnilým vokálom, určite odporúčam vypočuť si RIPPIKOULU, jednu z prvých death metalových kapiel vo Fínsku. Hlavne pre fanúšikov UNDERGANG, PHRENELITH a podobných hnusáren. Britskú bandu ANAAL NATHRAKH netreba asi nikomu predstavovať. Na hlavnom stejdži rozpútali neuveriteľné peklo. Ich chaotická zmes black metalu s grindom plus Huntov heavy metalový vokál nemusí chutiť každému. A do toho ešte elektronika. Bol to proste bordel, chaos, hudobná apokalypsa. Ponúkli prierez takmer celou neskoršou tvorbou. Večer otvorili hitom „Obscene as Cancer“ z poslednej dosky, Dave Hunt sa blysol, keďže všetky tie náročné vokály zvládol fakt s prehľadom. ANAAL NATHRAKH sú síce originálni, ale aj dosť ťažko stráviteľní a ani ja som celý ich set nevydržala sledovať do konca. Na menšom pódiu v miestnosti hneď vedľa sa už chystali Rusi 7 H. TARGET hrajúci brutálny technický death metal. Mne sa už tieto kapely pomaly zlievajú do jednej, málo z nich je naozaj originálnych, všetky sú samozrejme zložené z excelentných hudobníkov, ale pridaná hodnota žiadna. Pri 7 H. TARGET nám utkvel v pamäti basák, ktorý tam stváral poriadne krkolomné kúsky. CRYPTOPSY na hlavnom pódiu boli jednoducho dokonalí. Všetko bolo strojovo presne zahraté, šak Flo Mounier. Výborná práca s vokálom, Matt je brutálne vyspievaný. Čo k tomu dodať. Videla som ich pol roka dozadu, o týždeň sú zas v Melodke, ja ich mám po tomto sete už nadosmrti dosť. Od technických ekvilibristík sme si trochu oddýchli pri kapelkách FUBAR, BRUJERIA a EXTINCTION OF MANKIND. Holandská formácia FUBAR hrajúca zmesku grindu a melodického crustu osviežila nielen dnešný deň, ale aj celý festival. Bolo to nadupané vystúpenie plné energie, vzdoru a hnevu. BRUJERIU sme si pozreli už len z princípu, bola to klasika. Prišlo mi vtipné ako Emburyho spoznáte podľa jeho hrivy aj z 50 metrovej vzdialenosti aj keď hrá v tme. Potešilo nás, že za bicími sedel Nicholas Barker, už dlho som ho nevidela na pódiu. Nasledovali EXTINCTION OF MANKIND, crust/punková legenda z UK, ktorá už čoskoro oslávi úctyhodných 30 rokov na scéne. Chlapci však odohrali koncert jak za mladi, plní energie, nasratí na systém aj na celý svet.

Jediné, čo som nečakala na Netherlands Deathfeste bol závan ro(c)kov sedemdesiatych, muzikanti vo zvoncových nohaviciach, či psychedelické sludgové úniky z reálneho sveta do marihuanovej ťažkotonážnej fantázie. ELECTRIC WIZARD boli svetlým bodom dnešného večera! Ich tvorbu som príliš nepoznala, takže pre mňa to bolo fakt milé prekvapenie, ale som si istá, že nielen mňa ich vystúpenie prenieslo do úplne inej dimenzie. Do stoner doom metalovej sféry, kde sa vznáša opar hustej čiernej hmly a z krvavo červeného svetla prichádzajúceho z diaľky sa k vám blížia siluety démonov, čarodejníc, či samotného Satana. Keď si spomeniem na ten naliehavý spev Jusa Oborna v sprievode podladených gitár, ešte teraz mám zimomriavky. Ako prvý mali aj hudbe prislúchajúcu psychedelickú, okultnú videoprojekciu plnú čarodejníc, démonov a erotiky. Bolo to magické a neuveriteľne hypnotické. Podladené gitary hrali čierne bahnité riffy stále a stále dokola až sa nám zarezávali do mozgovej kôry a z celej sály fanúšikov sa stala nesmrteľná horda zombies, ktoré by na pokyn spravili čokoľvek. Fakt mega zážitok!

Americká death metalová skvadra MORTA SKULD to mala fakt ťažké. Ale keď nad tým tak premýšľam, na tento festival sme prišli aj kvôli nim. Dnešný koncert je ich historicky prvým vystúpením v Európe vôbec. Ja sa bez mučenia priznávam, že som netušila o existencii tejto death metalovej bandy z Wisconsinu. Pred pár rokmi sa vrátili na scénu po dlhých 15 rokoch a odvtedy stihli vydať EPko a dlhohrajúcu dosku. Priaznivci old school death metalu si prišli na svoje. Bol to vynikajúci a bezchybný set s občasnými výletmi do OBITUARY pomalých hnilobných pasáží, ale obsahoval aj mnoho death/thrashových klepačiek. Návštevníci letného festivalu SYMBOLIC open air v Kolíne sa majú na čo tešiť!

Bol to dlhý deň, ale aj lajnap nasledujúho dňa bol zaujímavý, tak nás sledujte ďalej, report bude pokračovať zajtra!

BRUJERIA

MORTA SKULD

 

Avatar photo

Autor: Petra

Zdieľaj