10. ročník GOTHOOM open air 2019 sa nám pomaly blíži!

Naše malé Slovensko sa môže pýšiť niekoľkými letnými festivalmi, ktoré sú zamerané na metalovú muziku. GOTHOOM open air je z tých žánrovo pestrejších a pravidelne pozýva legendárne mená svetovej scény, čo je aj dôvodom, prečo každoročne priláka mnoho priaznivcov metalovej hudby. Desiaty ročník tejto rodinnej akcie sa už po tretíkrát bude konať v Revištskom Podzámčí neďaleko Žarnovice a na zaplnenie kapacity 3000 návštevníkov už v tejto chvíli nechýba veľa.

ŠTVRTOK

Štvrtkový program, ktorý je už tradične viac-menej venovaný black metalu, odštartujú české kapely PURNAMABLOODY OBSESSION prezentujúce sa naopak death metalom rôzneho razenia a objaví sa tu aj HC kapelka VENDETTA FM zo Španielska, ktorá bola veľkým prekvapením letnej  Flesh Party. Po hardcorovom besnení, ktoré Vám všetkým odporúčam absolvovať, to budú už len black metalové spolky, ktoré vyplnia program prvého dňa festivalu. Osobne sa veľmi teším na poľskú formáciu ROSK, ktorá by sa dala zaradiť k post blackovým kapelám, ale ako jej podobní poľskí kolegovia BLINDEAD, či známejší OBSCURE SPHINX, je niečím iná, jedinečná a tiež ju odporúčam zhliadnuť.  Ďalšou lahôdkou sú Maďari SEAR BLISS, ktorí sa preslávili včlenením trombónu do svojej atmo black metalovej muziky a verím, že aj za bieleho dňa nastolia v areáli úžasnú atmosféru. Stále sa pohybujeme niekde v okolitých štátoch a stále ide o kvalitné kapely! A ešte zďaleka nekončíme! Pomerne krátko pôsobiaca formácia 1914 z Ukrajiny, ktorá celý koncept kapely venovala udalostiam prvej svetovej vojny, bude skvelou death blackou lahôdkou s doomovými prvkami. Z Ukrajiny zavítajú aj KZOHH so svojou čiernou black metalovou omšou. Zo škrípania reťazí a vŕzgania Vás bude poriadne mraziť! FURIA z Poľska sa prezentuje takisto netradičnou formou experimentálneho atmo black metalu, musíte byť pri ich sete trpezliví, ale bude to nepochybne hypnotické a podmanivé. No a samozrejme headlinerom prvého dňa GOTHOOMU sú veľkolepí DARK FUNERAL zo Štokholmu, ktorí vytvoria v areáli poriadne peklo, to pravé black metalové peklo! Už štvrtok bude mocný!

PIATOK

Piatkový program bude vrchovato venovaný slovenským spolkom. Punková legenda EDITOR tu oslávi 30 rokov na scéne, banskobystrický death metalisti  PYOPOESY zas 25 rokov na scéne a napríklad Trenčania DEPRESY sa môžu popýšiť uplynutím 20 rokov od vydania ich úspešného EP-čka „A Grand Magnificence“. Z domovskej scény sa ďalej objavia BRUTE z Vranova nad Topľou, ktorí minulý rok kvôli búrke nevystúpili a na rad prídu aj slamming death metalisti CRANIOTOMY z Hlohovca, ktorí sa momentálne tešia (ako aj všetci ich fanúšikovia) návratom vokalistu Pyga. A samozrejme nebude chýbať ani kapela DOOMAS vedená samotným organizátorom tohto skvelého festivalu. Poľská death metalová formácia UERBEROS, ktorá sa na svoj debutový album upísala slovenskému vydavateľstvu Immortal Souls Production si zahrá na obed. Počúvala som na ich debut samé chvály, tak sa isto oplatí prísť vypočuť si ich set. Brutal death metalisti WOMB OF MAGGOTS zo slnečného Grécka svedčia o pestrosti piatkového lajnapu, ako aj death grindová formácia našich severných susedov ANTIGAMA, ktorá poteší hlavne fanúšikov grindu na štýl NASUM, či NAPALM DEATH. Vo večerných hodinách pôjde samozrejme do tuhého, poriadne sa nám spekelnie s blackened death metalovými kapelami, ktoré už dávno presiahli merítko kvality domovských scén. Poľský HATE a rakúsky BELPHEGOR momentálne predstavujú svetovú špičku v danom žánri a pre gothoomovské publikum sa stanú pre piatkový večer metalovou modlou. Bude to naozaj pekelné, aj bez horiace Slnka, ale za tónov death blacku všetci zhoríme v plameňoch! Pre death metalových fanúšikov som si nechala na koniec švédsku legendu VOMITORY, ktorá sa znenazdajky tento (či minulý?) rok vrátila na scénu a keďže som už v máji tohto roka mala tú česť ich vidieť, tak vrelo odporúčam! V podstate máte poslednú šancu ich vidieť, keďže tento come back je len dočasný kvôli oslavám 30 rokov na scéne. Takže si ich nenechajte ujsť! Na úplný záver večera sa predstaví atmosférická doomová formácia z Anglicka CLOUDS.

SOBOTA

Posledný festivalový deň rozbehnú slovenské a české formácie SIX DEGREES OF SEPARATION, RAMCHAT, MATER MONSTIFERA, ORKRIST, SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY, či death metalisti TORTHARRY. Prvý raz na Slovensko zavíta nemecká death metalová banda REVEL IN FLESH hrajúca v old school štýle. Odporúčam všetkým fanúšikom švédskych spolkov ako DISMEMBER, ENTOMBED, ENTRAILS. Veľkým lákadlom je isto aj americká brutal death metalová kapela GORGASM a thrash metalové čertice z Brazílie NERVOSA. Keď si uvedomím, do akého žánru spadá ďalšia formácia sobotňajšieho programu, Švédi NECROPHOBIC, je nad slnko jasné, že blackened death metal má na tohtoročnom Gothoome značnú presilu. Verím, že kapela nás prevedie celou svojou rozsiahlou diskografiou, ale prednosť dostane nepochybne minuloročný počin „Marc of the Necrogram“. Talianom FLESHGOD APOCALYPSE vyšiel len nedávno nový album „Veleno“, ktorý prídu predstaviť aj na Gothoom. V súčasnosti predstavujú špičku v technickou death metale, do ktorého začleňujú symfonické prvky a tým sa totálne odlíšili od zvyšku scény. Nik iný nehrá tak brutálne a pritom symfonicky. Buďte pri tom! Na trochu inú metalovú nôtu zahrajú BENIGHTED z Francúzska. Túto brutal death/grindovú formáciu snáď netreba nikomu predstavovať. Ich vystúpenia sú živelné a brutálne, je to proste koncertná kapela. na sklonku dňa si na svoje prídu hlavne milovníci atmosferickej muziky, keďže na Gothoom sa po troch rokoch vráti HARAKIRI FOR THE SKY. Táto rakúska post black metlaová formácia bola vtedy veľkým prekvapením a nepochybne aj tento raz vytvoria skvelú atmosféru.

Ďalšie INFO:
http://www.gothoom.com/festival/
https://www.facebook.com/events/545186199210127/

Avatar photo

Autor: Petra

Zdieľaj