REPORT – Gothoom open air 2019 – 1. DEŇ – Revišťské Podzámčie (18.-20.7.2019)

Človeku sa ani nechce veriť, že GOTHOOM open air oslávil tento rok už svoje desiate narodeniny! Najlepší slovenský metalový festival je tu stále pre nás, a to aj napriek neľahkým situáciám, ktorým musel organizačný tím za všetky tie roky čeliť. Už po tretíkrát sa festival konal v Revištskom Podzámčí neďaleko Žarnovice a dúfam, že toto magické miesto sa stane jeho domovom aj po nasledujúce ročníky. Pre nás, metalových fanúšikov, ktorí milujeme tieto extrémne žánre viac ako čokoľvek na svete, sú letné festivaly niečím výnimočným. Aj napriek tomu, že bývajú náročné a čím sme starší, tak každým rokov aj o kúsok náročnejšie, vždy sa tam zídeme ako obrovská rodina, sme natešený a nič v tej chvíli k životu nepotrebujeme. Ani sprchu, ani vodu, ani posteľ, či poriadne jedlo. Stačí nám metal, priatelia a na tri dni zabudneme na všetky starosti.

Do areálu vchádzame vo štvrtok okolo jednej. Kemp je jeho súčasťou a keďže prichádzame autom, chalani nás púšťajú cez bránu so zdvihnutým prstom, aby sme sa nezabudli vrátiť po pásky. Najskôr rozkladáme stany, na pódiu sa už pomaly rozbieha česká banda BLOODY OBSESSION. Žiaľ, štvrtkový program začínal už 12:30, takže sme prvé kapely zmeškali. Českú death blackovú formáciu PURNAMA, ktorá štartovala celý festivalový program som videla len nedávno v brnenskej Melodke a verím, že sa im podarilo zahájiť festival pekelnou šou a prišlo ich podporiť mnoho „válečníku“. Čo sa týka BLOODY OBSESSION, aj z diaľky bolo počuť ich klasický valivý, melodický death metal v staroškolskom štýle, ktorý by mi nepochybne ulahodil.

Vraciame sa k vstupu do areálu a chvíľami na nás padne dažďová kvapka. Ale nevadí, rad na pásky nevyzerá byť dlhý. Po chvíli však začína pršať. Nevieme čo robiť, ale zotrváme v rade aj napriek lejaku. Sme mokrí až do morku kostí. VENDETTA FM už na pódiu sype temperamentný hardcore s metalovými prvkami. Ich rodná španielčina v textoch je nesmierne autentická, možno si vďaka nej vždy vybavím Agnostic Front, ale podobne ako aj na Flesh Party, aj tu páni predviedli energický set. Po lejaku opäť vyšlo Slnko a my sme pomaly začali schnúť. Nasledovalo atmosferické predstavenie mladej poľskej formácie ROSK. Páni zladení v čiernych košeliach sa prezentujú nazvime to progresívnym post black metalom. Jemné pasáže sprevádzané klasickým vokálom sa prelínali do valivých post blackových častí. Na ich debutovom CD „Miasma“ som si nikdy neuvedomila, že sú v kapele dvaja vokalisti. To vždy ešte pridá na dynamike, skvelé! Bolo to fakt profi vystúpenie, ktoré podtrhol aj skvelý zvuk sprevádzajúci celý zvyšok festivalu. Chalani sa bavili a aj publikum bolo spokojné. O tejto kapele ešte budeme počuť!

Maďari SEAR BLISS boli pre mnohých z nás svetlým bodom dnešného programu. Naživo som s touto black metalovou bandou preslávenou trombónom v zostave ešte nemala tú česť. Atmosferický black metal s klávesmi mi nikdy príliš nerezal, ale originalita tejto formácie sa nedá poprieť. Ich vystúpenie bolo bezchybné. Dosť sa hralo z minuloročnej dosky, ale priestor dostal aj debutový album. Na jednej strane mrazivé tóny, ale koniec koncov pekelné vystúpenie aj keď ešte za denného svetla. Nasledovali Španieli NOCTEM taktiež s diabolskou šou, hoci ešte pražilo Slnko, ani ich vystúpeniu to neuškodilo. Prezentujú sa mixom black/deathu s thrashovými prvkami, kde-tu sa objaví aj symfonická vsuvka, čo nemusí byť zlé, ale mňa príliš neohúrili. Akosi v tej spleti kapiel ako NOCTEM, HATE a im podobným ťažko nachádzam niečo vyslovene originálne. Samozrejme celá ich šou bola pekelná, plná krvi, klepačiek, tej správnej temnej atmosféry, čomu napomáhal aj samotný zjav hudobníkov, ale pre mňa nič veľkolepé.

Väčšiu originalitu priniesli páni z kapely 1914 pochádzajúci z Ukrajiny. Celá originalita sa odvíja od konceptu kapely, ktorý sa zapodieva udalosťami prvej svetovej vojny. Tomu bol prispôsobený aj imidž muzikantov, ale ústrednou postavou bol predsa len vokalista Dmytro. Nielen skvelý spevák, ale aj herec odetý vo vojenskom mundúre akoby sa práve vyhrabal zo zákopu, ktorý všetky tie pocity, s ktorými ľudia v tých časoch museli bojovať preniesol na pódium aj do publika. Bolesť, utrpenie, bezmocnosť, ľudskú krutosť aj celú nezmyselnosť všetkých tých udalostí. Pri jeho sekaných pohyboch nás všetkých mrazilo. No a celé to teatrálne vystúpenie je samozrejme sprevádzané skvelým black metalom s doomovými prvkami. Hlavne vďaka tým ponurým pomalým pasážam to celé dýcha hrôzami, muzika vám prerozpráva hrôzostrašné príbehy, je tam všetko, akoby ste sa preniesli v čase. Pre mňa nadmieru uveriteľné vystúpenie.

Poľská FURIA svoj set štartovala ešte za mierneho svetla a keď som si predstavila atmosféru v klube, kde boli zahalený v hmle a mali skvelú svetelnú šou, trocha mi to tu chýbalo. FURIA je taký progresívnejší black metal pre náročnejších poslucháčov. Ich muzika obsahuje veľa psychedelických pasáží ako vystrihnutých z rokov sedemdesiatych, ale po hypnotických uspávankových vybrnkávačkách vás vzápätí vytrhne zo sna agresívny vokál a disharmonická gitara, a znova sme trocha viac v black metale. Pre mňa skvelé vystúpenie, aj keď v klube sa mi páčilo viac, ale vhodné pre užšiu skupinu metalových poslucháčov. GOTHOOM dokazuje, že pestrý line-up proste musí fungovať, každý si nájde to svoje. Nemusíte predsa vidieť všetky vystúpenia, stačí si vybrať, čo máte radi.

Headlinerom dnešného večera boli DARK FUNERAL zo Švédska. Pivo už samozrejme značne pôsobilo, zdalo sa mi, že pred pódiom je naozaj asi celá osádka festivalu a zrejme aj vďaka atmosfére, ktorú vytvorili fanúšikovia, to bol naozaj skvelý koncert. Ale povedzme si to na rovinu, aj keď som v kotli na Slovane, tak ma tá atmosféra strhne, aj napriek tomu že nie som Slovanista, haha. Legendárni black metalisti ponúkli prierez celou diskografiou a bolo to fakt neuveriteľné, doslova pekelné, kotol poriadne vrel. Spozorovali ste rozdiel v porovnaní s predchádzajúcimi vystúpeniami, toto bol proste headliner! Inferno!

Štvrtok venovaný black metalu zakončila ďalšia jedinečná formácia našich východných susedov, KZOHH. Po hlavných protagonistoch sa priestor pred pódiom mierne vyprázdnil, ale KZOHH je rovnako muzika pre trochu náročnejších. Odštartovali skladbou z poslednej dosky, ktorá je venovaná jadrovej katastrofe v Černobyle. Možno už trochu klišé, ale táto dvadsaťminútová skladba spolu s bežiacou videoprojekciou ma totálne rozsekala. Ukrajinskí hudobníci dokážu postupne vybudovať skladby do obrovských rozmerov, umne do black metalu pridávajú ambientné, elektronické prvky a skladby gradujú a rastú. Ešte teraz ma mrazí. Gitaristi len staticky brnkali do strún s plynovými maskami na tvárach a po 7 minútovom úvode sa konečne zjavil vokalista a svojím kvílivým a trpiacim prejavom dotvoril hnusnú pochmúrnu atmosféru videoprojekcie. Na ich vystúpenie budem ešte dlho spomínať. Veľmi emotívna bodka za dnešným večerom.

R.E.T sa ospravedlnili, bubeník sa žiaľ zranil, takže večer bol na konci. Môžem len konštatovať, že to bol skvelý hrací deň. Bezchybný zvuk, skvelé vystúpenia, ani sa neviem rozhodnúť, ktoré ma najviac zasiahlo. Z tohto ročníka GIOTHOOMu sa začína rysovať z hľadiska line-upu aj vystúpení ten najlepší. Uvidíme, čo prinesú ďalšie dva dni.

O fotky sa postarala naša fotografka Veňa Vicianová. Ďakujeme!

Avatar photo

Autor: Petra

Zdieľaj