REPORT – Gothoom open air 2019 – 2. DEŇ – Revišťské Podzámčie (18.-20.7.2019)

 / / PEŤA: Začiatok druhého dňa sa niesol v duchu muziky pre náročných. Program už o desiatej ráno odštartovala prešovská formácia WAYD, ktorá sa preslávila technickejším poňatím death metalu s jazzovými prvkami. Bez mučenia sa priznávam, že som o tejto zaujímavej kapele počula naozaj len z rozprávania. Ich aktivita na našej scéne pohasla zhruba pred desiatimi rokmi, takže sa nie je čo čudovať. Na ráno to bola naozaj silná káva, ich set nás prefackal ako dvojmetrákový valibuk a ja osobne som sa nestíhala čudovať, akú kapelu to máme (sme mali?) do pekla na scéne?! Nápaditá a pestrá muzika, ktorá je aj napriek technickej náročnosti a death metalovému základu totálne hitová, chytľavá a neobyčajne expresívna. Na mňa pôsobila veľmi pozitívnym dojmom, ako aj celá kapela, ktorá si patrične užívala dnešné vystúpenie. Ale ich muzika obsahuje celé spektrum rôznych nálad a atmosférických polôh. Dva striedajúce sa vokály, gitaristova thrash/blacková farba a basákov death metalový chraplák v niektorých polohách pripomínajúci vokalistu Gorefestu zabíjali. Predstavte si povznášajúce psychedelické pasáže, úlety do prog-rockových sfér, občasná schaosená disharmonická vsuvka a na pozadí stále technický death metal. Nechcela som, aby toto vystúpenie niekedy skončilo, dokázala by som tú muziku počúvať celé hodiny. Na toto vystúpenie by sa dali skladať ódy! Keď si spomeniem na skladbu „Waiting for the Sun“, ešte teraz mám zimomriavky. Jeden z naj koncertov celého GOTHOOM festivalu a páni muzikanti spomínali možnosť budúcich vystúpení, tak pevne verím, že ešte niekedy budeme mať tú česť. Klobúk dole!

Po tomto vystúpení som si musela normálne sadnúť a premýšľať. V pozadí už hrali martinský EDITOR ten svoj vtipný HC punk, ktorým bavili celé osadenstvo festivalu. Vtipné, ale aj kritické texty, energické HC tempo, a nostalgia. Line-up Gothoomu je veru pestrý. Nasledovala poľská formácia UERBEROS, ktorej debutový album vyšiel dva roky dozadu v stajni Immortal Souls Productions. Páni predviedli poctivý death metal v rýchlom tempe a staroškolskom brutal štýle. Gitarové linky okorenené temnotou, ktorú podtrhával aj hrubý vokál, občasná disharmonická gitarová vyhrávka a ponuré stredné tempo. Nebolo to špatné, muzikanti sú to kvalitní, ale celkovo vystúpeniu niečo chýbalo. Príliš ma to naživo nechytilo. Možno nabudúce.

Program pokračoval v podaní našich štyroch slovenských death metalových stálic, z ktorých ale každá ten svoj smrteľný kov okorenila rozdielnymi hudobnými prvkami. Banskobystrická legenda PYOPOESY oslavuje tento rok 25 rokov na scéne. Oslavy začali na Gothoome a budú pokračovať na chystanom jesennom turné. Melodický death metal bol v ich podaní balzamom na dušu. Nepoznám ich muziku do detailov, ale znelo to old school, hralo sa viac menej v strednom tempe a melodické gitary göteborského štýlu mi neskutočne rezali. Príjemný set. Nasledovali BRUTE, ktorí patria k tomu najlepšiemu, čo na našej scéne máme a na živo nikdy nesklamú. Milujem ich posledný album „Henchmen“, poznám ho naspamäť a skladby z neho ma vždy dokážu strhnúť do nepríčetna. Brutal death metaloví šialenci z Hlohovca CRANIOTOMY majú v radoch späť legendárneho vokalistu Pyga, ktorého sme mnohí v kapele dosť postrádali. Keď táto naša slamming death metalová legenda hrabne do strún, vždy mám chuť len pozdvihnúť ruku ohnutú v lakti a sekať ňou donekonečna nejaký pomyselný šalát alebo hocičo iné. Znova parádne vystúpenie. Brutal death metal vystriedala ďalšia naša legendárna stálica, trenčianska kapela DEPRESY so svojím atmosférickejším a progresívnejším poňatím blackened death metalu. Tradične ponúkli prierez svojou diskografiou, hrala sa aj nová muzika z posledného EPčka a ak sa nemýlil, odzneli úplne nové skladby, ktoré sme doteraz ešte nemali šancu počuť. Mňa vždy potešia staré fláky, na ktoré si poriadne zašantím, ale páči sa mi smerovanie kapely, ktoré naznačili na EPčku. Ako vždy nám aj tentoraz ponúkli bezchybné vystúpenie.

/ / NIHIL: Brutal death metalové piatkové poobedie začali Gréci WOMB OF MAGGOTS. Na rozbeh tak akurát, zatiaľ nie príliš známa kapela, mnohí, vrátane mňa, prišli pozrieť skôr zo zvedavosti. Pomerne jednoduchý moderný BDM s občasnými spomaleniami na zahustenie atmosféry padol na úrodnú pôdu a ľudia sa už začínali pomaly hýbať. Frontman asi čakal divokejšiu párty, ale na to ešte budú musieť počkať. Na BRUTE sa tešili mnohí, po areáli som videl viacero tričiek s ich logom a dav pod pódiom sa poriadne rozrástol. Kapela hrala bezchybne, v kombinácii s perfektným zvukom išlo pre mňa o jedno z najlepších vystúpení. Vždy ma fascinuje, koľko melodických riffov je napchatých v skladbách, ktoré pritom znejú neuveriteľne brutálne. Spokojnosťou žiaril aj Steve, užíval si to minimálne tak, ako ľudia dole. Čas vymedzený pre BRUTE utiekol ako voda, pokojne by mohli hrať aj dvakrát toľko, ale to sa už chystajú ďalší zástupcovia slovenskej scény CRANIOTOMY. Hneď po prvých tónoch je jasné, že pri takejto hudbe sa pokojne stáť nedá a minimálne kývať sa do rytmu musí každý. Dokonalý slamming brutal death metal, CRANIOTOMY majú na scéne vybudovanú silnú pozíciu a ich setu nie je čo vyčítať. Šampón strávil snáď viac času pod pódiom ako na ňom, aj vďaka nemu sa circle pit slušne roztočil. Určite jeden z najväčších kruhov počas celého festivalu, bola radosť sledovať, ako si ľudia hudbu užívajú. Celkovo bolo zaujímavé porovnať rôzne prístupy k BDM v rámci trojice WOMB OF MAGGOTS, BRUTE a CRANIOTOMY. A s radosťou musím konštatovať, že Slováci death metal vedia, ani neviem povedať, či ma viac potešili BRUTE alebo CRANIOTOMY.

Grind nie je žáner, ktorý by bol na Gothoome príliš zastúpený, o to viac som sa teším na spestrenie v podobe poľských bláznov ANTIGAMA. Disonantný chaotický grind síce prilákal menej ľudí ako predchádzajúce kapely, ale kapele to nevadilo a išli naozaj naplno. Vokalista Lukasz vyzerá ako učiteľ matematiky, ale čo predvádza na pódiu je čistá šialenosť. Tie pohyby, výrazy, pózy! Určite jeden z najdynamickejších frontmanov festivalu. ANTIGAMA ma totálne zničili a na konci som bol už slušne vyžmýkaný. Necelá trištvrte hodinka stačila tak akurát.

 / / PEŤA: Poľská blackened death metalová legenda HATE mala jedinú smolu, že páni hrali ešte za svetla. Neviem, táto často vychvaľovaná aj preklínaná formácia mňa už roky celkom obchádza. Znova ide o ten štýl death metalu, ktorý môže byť velebený, ktorý vás chytí a osloví, alebo naopak vôbec a ja som práve z tých, ktorých až do takej miery neoslovil, žiaľ ani na živo. Ale vystúpenie to opäť nebolo zlé, bolo pekelne dobré, tak ako takmer všetko na tohtoročnom GOTHOOME. Oveľa viac mi však ulahodil švédsky death metal v podaní VOMITORY, ktorí tento rok oslavujú dočasným návratom na koncertné pódiá svoje tridsiate narodeniny. Páni sú stále v plnej sile, veď sú predsa aktívni aj v ďalších formáciách. Gothoomu pripravili prierez celou diskografiou a ako aj celé osadenstvo, aj ja som sa bavila počas celého ich setu. Malo to neskutočné grády, usmievavý Vikingovia, ktorých proste baví hrať death metal, baví ich hrať pre nás, len škoda, že je to naposledy. Niektorí fanúšikovia na protest zahájili „pogo“ v sede, škoda, že sa k nim nikto nepridal, bol by to jedinečný pohľad, haha. Rakúski bohorúhači BELPHEGOR, to bola oproti HATE už iná káva. Možno za to mohla temnota, ktorá sa zniesla nad areál GOTHOOMU, ale tá atmosféra bola počas ich setu predsa len autentickejšia. Strašidelné corpsepainty, vyzdobené pódium, infernálna svetelná šou, ale čistý black metal to není, jasný pane. U BELPHEGOR stále v muzike prevláda death metal a možno aj to je dôvodom, prečo mi ich vystúpenie viac rezalo. Stála som však dosť ďaleko, konečne dorazili REVEL IN FLESH, bolo potrebné privítať ich na Slovensku jedným oroseným. Spolu sme si šli dopredu pozrieť egyptskú formáciu CRESCENT žánrovo veľmi podobného razenia ako kapely NILE, či MELECHES, keďže v ich muzike preráža do popredia aj dosť black metalu. Únava sa už značne podpisovala na schopnosti poriadne vnímať muziku. Dali sme im šancu, ale akosi nás príliš neoslovili. Hold, je to neľahké, vydržať na nohách od 10:00 až do konca a to skoro na všetkých setom od začiatku až do konca. Ale DOOMAS sme si aj napriek únave nemohli nechať ujsť. Pre mňa to bola temnotou nasiaknutá death doomová bodka za skvelým druhým festivalovým dňom. Na pódiu sa zjavila aj ústredná postava skladby „Portal“, lovercraftovská príšera, bájny Cthulhu. Toto zosobnenie zla ešte podčiarklo ponurú a zlovestnú atmosféru melodického death/doomu v podaní DOOMAS, ktorí patria k tomu najlepšiemu na našej scéne. Keďže som už bola totálne KO, tento koncert bol skvelým zakončením večera, pre ostatných to boli až angličania CLOUDS so svojím atmosferickým doom metalom.

/ / RADO: Osobne som sa na šesticu náladotvorcov CLOUDS tešil najviac. Po zrušenom koncerte minulý rok sa fanúšikovia dočkali. Po personálnych zmenách sa kapela ustálila a je to vidieť aj na koncertných setoch. Kapela si to užívala a podmanila si každého fanúšika, čo bol pod pódiom. Tu poviem už len jedno. Toto bol pre mňa koncert roka 2019!!!!

O fotky sa postarala naša fotografka Veňa Vicianová. Ďakujeme!

Avatar photo

Autor: Petra

Zdieľaj