REPORT – Gothoom open air 2019 – 3. DEŇ – Revišťské Podzámčie (18.-20.7.2019)

/ / NIHIL: Aj v sobotu sa oplatilo prísť pod pódium ešte doobeda. SIX DEGREES OF SEPARATION boli jednou z najmelodickejších vecí na Gothoome a na rozbeh do posledného dňa veľmi dobrá voľba. Osobne ich tvorbu nepoznám, ale najmä po gitarovej stránke sa naozaj bolo na čo pozerať. Ďalší na rade boli RAMCHAT, na ktorých sa prišlo pozrieť dosť ľudí. Žánrovo ide ich hudba mimo mňa, ale kapela vyzerala spokojne, rovnako aj ľudia pod pódiom, takže všetko v poriadku. Melodický black metal v podaní českých MATER MONSTIFERA potešil, občas pôsobili trochu monotónne, ale najmä veci z ich zatiaľ posledného albumu „Vězení bizarních bohu“ zneli veľmi dobre.

/ / RADO: Holandská úderka BLOODPHEMY v sobotu ráno spustila svoj nefalšovaný old school death napriek už nastupujúcej horúčave. Chalani oblečení do svojich monteriek pošpinených krvou predstavili najmä novú tvorbu s albumu „In cold blood“. Nie sú to žiadni nováčikovia na scéne. Majú za sebou pôsobenia v BODYFARM, KHAOZ, DEPARTURE.

/ / PEŤA: Keďže začiatok programu bol každý deň neúprosne včasný, musela som obetovať zopár kapiel sobotňajšieho programu. Bola by predsa hanba tri dni sa dívať na zrúcaninu týčiacu  sa nad festivalových areálom a nejsť si ju pozrieť z blízka. Vcelku krátka prechádzka nám pripravila krásny výhľad na celý festival, takže určite neľutujem, že som zmeškala zopár formácií posledného hracieho dňa. Prvou kapelou pre mňa bola bratislavská dark doom metalová legenda ORKRIST. Po 15 rokoch sa vrátili na pódiá, takže pre mnohých to bola poriadna nostalgia. Pre mňa veru nie, ja nie som taký starý pamätník a okrem toho ma takáto hudba nikdy príliš nebavila. Klávesy, flauta, melodické výpravné pasáže a ženský spev. Niektorí si prišli na svoje, ostatní trpeli, hold, každý máme iný vkus. Nasledovala česká stálica folkovejšie ladeného doom metalu SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY, ktorá predstavuje vždy záruku kvality. Sú to už tak vyhratí hudobníci, že nacvičené skladby zahrajú aj o polnoci bez akýchkoľvek lapsusov. Aj dnes to bolo výborné. Ale moje death metalové srdce už pomaly začalo plesať nad pripravovaným vystúpením nasledujúcej kapely, nemeckých old schoolistov REVEL IN FLESH. Ja to mám tak, že keď počujem chrastiť HM-2 efekt akoby sa mi v hlave aktivoval senzor a v tom momente ma už nič nezastaví! Chalani z nemeckého Švábska merali dlhých 12 hodín cesty dodávkou, aby vôbec po prvý raz prišli predviesť svoj staroškolský death metal slovenskému publiku. Je to presne ten death metal švédskeho strihu, pri ktorom sa otvárajú hroby, počuť chrastenie kostí a mŕtvoli začínajú ožívať. Áno, pri ich sete si spomeniete na kapely ako DISMEMBER, ENTOMBED, či ENTRAILS, ktorým svojou muzikou vzdávajú hold. Ich koncert mal toľko energie akoby toto smrtiace komando práve povstalo z hrobu a muzikanti plní nových síl napumpovali veškerú energiu do tohto setu. Neuveriteľný tlak a sila sa šírili z pódia a ja som bola po ich koncerte ako poliata živou vodou, plná nových síl. Okrem rýchlych momentov, milujem v ich muzike pomalšie pasáže ako napríklad v skladbe „Fortress of Gloom“, melodické a totálne zabíjajúce. Vokalista Ralf je tým najlepším, čo kapela má, jeho spev je fakt originálny a má hneď niekoľko polôh. Občas chrastí ako lámajúce sa kosti, niekedy je totálne kanálny, potom zas škrekľavo nechutný a najviac to vyniklo práve v spomínanej skladbe. Pecka! Myslím, že si získali aj veľkú priazeň prítomného publika. Je nás ešte veľa tých, ktorí holdujeme práve tomuto žánru a v sprievode HM-2 chrapčania nám srdce vždy zaplesá. Verím, že tu získali mnoho nových fanúšikov! Pre mňa samozrejme jeden z top koncertov celého festivalu!

/ / NIHIL: Podvečer prišiel čas na amerických GORGASM, ktorí boli určite pre mnohých headlinerom festivalu. Alebo minimálne jedným z hlavných položiek, tak to bolo u mňa. Na začiatku to síce bolo pod pódiom akési rozpačité, akoby ľudia boli prekvapení, že už hrajú GORGASM, ale našťastie sa to postupne rozbehlo. GORGASM sú naozaj legenda, navyše až tak často v Európe nehrajú, a na Gothoome svoj status z prehľadom obhájili. Totálne ma rozsekali a určite nielen mňa. Neskutočne intenzívna smršť, technická a zároveň chytľavá, myslím, že zazneli položky zo všetkých albumov. Damian aj celá kapela pôsobili veľmi pohodovo, len pár slov medzi skladbami a poriadna dávka brutality. Jedna z top vecí, toto je brutal death metal!

/ / PEŤA: Brazílska thrash metalová smršť menom NERVOSA ani nachvíľu nepoľavuje. Aj napriek tomu, že dievčatá neustále koncertujú, ja som videla ich energickú šou dnes po prvý raz. Áno, mnohí si možno zašomrú, že keby to isté hrali chlapi, tak je to možno tuctová thrashovica, ale to by som úplne netvrdila. Tieto diablice sú naživo ako odtrhnuté z reťaze, má to poriadne grády a sú to naozaj profi hudobníčky. A vidieť, že ich to baví a že im tu všetci zobú z ruky. Veľmi pozitívne, natlakované a kvalitné vystúpenie. Nasledovala švédska death blacková legenda NECROPHOBIC, ktorá pre mnohých z nás bola vrcholom nielen dnešného dňa, ale aj celého festivalu. S vynikajúco zostaveným setlistom do nás bušila mašinéria vedená Joakimom Sternerom spoza bicích celú hodinu hit za hitom. Prešli pri tom takmer celú diskografiu až po najnovší počin „Mark of the Necrogram“, ktorý je taktiež vynikajúcim zásekom v ich zbierke. Celý Gothoom bol vo vytržení, vlastne ja ani neviem ako to tam vyzeralo, lebo som celý čas moshovala ako ten najšťastnejší metalista na svete. Pre toto sa oplatí žiť a chodiť na koncerty! Už niekoľkokrát som mala tú česť, aj v poloprázdnom klube, ale dnešný koncert bol tým najlepším, čo NECROPHOBIC kedy predviedli. Nepochybne za to mohla tá atmosféra GOTHOOMU. Tento rok mám naozaj pocit, že to tu je celé nejaké magickejšie. Mali sme tu mnoho kapiel podobného žánru, ale NECROPHOBIC v sebe majú tú severskú energiu, keď začujem tie melódie, tak sa mi rozbúcha srdce. Za mikrofón sa vrátil Anders Stokirk, ktorý naspieval legendárnu debutovú dosku „The Nocturnal Silence“, ktorej titulná skladba symbolicky uzavrela celé ich vystúpenie. Bolo to magické, diabolsky dobré a neuveriteľne energické. Určite jeden z naj koncertov tohtoročného GOTHOOMu.

Musím sa priznať, že to bolo tak silné, že taliansky diktát technického death metalu FLESHGOD APOCALYPSE som len sťažka dokázala oceniť. Ešte teraz sa chvejem, keď si spomeniem na ten koncert NECROPHOBIC. Taliansky symfonickí death metalisti majú na konte čerstvú albumovú novinku „Veleno“, ale Gothoomu zahrali z každého rožka troška. Ja som sa lúčila so známymi, ktorí mali žiaľ pred sebou veľmi dlhú cestu a museli odísť, ale verím, že FLESHGOD APOCALYPSE mali aspoň takú priazeň publika ako sa na večerného headlinera patrí. Nasledujúci death grindoví maniaci BENIGHTED tu už zdá sa pobehovali od predchádzajúceho dňa a keďže patria medzi mojich miláčikov, ich vystúpenie som si užila nadmieru aktívne. Ich koncert vám vždy nakope prdel, je jedno aké skladby hrajú, lebo všetky sú totálne smrtiace. Spotení a šťastní sme sa po tomto koncerte odobrali do kľudového režimu. Ale ešte na nás čakali rakúsky post blackový náladotvorci HARAKIRI FOR THE SKY. Po ich premiére na Gothoome asi tri roky dozadu si tu získali mnoho fanúšikov, no obávam sa, že po tomto vystúpení ich asi mnoho stratili. Ja som teda dlho nevydržala, ale po tom, čo som si prečítala v komentároch, vyzerá to tak, že vokalista trochu nezvládol alkohol a jeho výkon absolútne potopil celú kapelu. Žiaľ, aj takéto veci sa občas stávajú. Ja len dúfam, že mnohí z vás im odpustia, určite sa z toho poučili a nabudúce sa už nič také neprihodí.

O fotky sa postarala naša fotografka Veňa Vicianová. Ďakujeme!

Avatar photo

Autor: Petra

Zdieľaj