Ceremented – Chaos Mongering Degradation/Unbound Horror – Gloom Pit/Heavy Metal Vomit Party, 2017

Temný les pokrýva noc. Jediné svetlo tvorí mesiac, ktorý sa sem tam objaví pomedzi mraky. Hustá hmla, ako z Hammeráckych hororov začína obopínať moje chabé telo. Každý jeden krok sa rovná riziku spadnutia do priepasti, alebo do pasce, ktorú nastražili pytliaci. Hlad hĺbky lesa ma už celého pohltil. Mesiac sa stratil, ale jeho pozíciu jediného žiarivého bodu si prisvojilo svetlo v diaľke, ktoré sa mihá do rytmu kakofonických tónov. Z diaľky to vyzerá akoby sa 12 mesiačikov rozhodlo vydať na Cestu ľavej ruky. Z niekoľkých desiatok metrov je jasné rozpoznať 4 postavy, ktoré za pomoci basy a bicích prevádzkujú okultný rituál. A tak som si sadol na kameň a v obkolesení lesnej hávede, sa nechávam unášať zvukmi, ktoré vyvolávajú husiu kožu.

Dosť bolo mojich kvázi umeleckých vidín. V predvečer jedného z letných festivalov som sa tak váľal doma a uvedomil si, že mám vlastne ešte kôpku vinylov na recenziu. Tak som po jednom siahol, placku položil na gramofón, pustil to a v domnienke, že sa naladím na festival, som si začal baliť veci do vaku. Keďže som ani len netušil o akú kapelu sa jedná, bol som prekvapený, čo mi to začalo liezť z reproduktorov. Poznáte ten pocit, keď v lete stúpite do roztopeného asfaltu? Asi lepšie prirovnanie k tejto muzike neexistuje. Ak by som to mal pripodobniť k niečomu hudobnému, skúste si pustiť posledný album Celtic Frost, Toma G. Warriora vymeňte za napríklad umierajúceho rosomáka, znížte ešte tempo, pridajte viac archaický a okultnejší sound a vyhoďte gitary. A máte pred sebou Ceremented. A áno, gitary sú zbytočné, stačí iba basa a bicie, na strane A, teda na Chaos Mongering Degradation, sú basy dokonca dve.

Aj keď ide vlastne o dve demá z toho istého roku, tak by som povedal, že strana A, teda novší počin, je predsa len o niečo viac prepracovaný, ako prvé demo Unbound Horror, ktoré zaberá stranu B. Unbound Horror možno skĺza až k takému avantgardne podanému black metalu. Je tam akosi cítiť väčšia surovosť.

Suma sumárum. Ak máte potrebu sa schladiť v augustových dňoch, byť vami, tak siahnem po tomto vinyle. Aj keď teda sychravé a depresívne počasie by asi dodalo pri počúvaní Ceremented celému tomuto dielku (resp. dvom dielkam) úplne iný rozmer. Iba tak rozmýšľam, či som pri neustálom počúvaní tejto zloby, neuvoľnil nejaký portál, pretože moje knihy od Lovecrafta sa nejako podozrivo začali zgrupovať…

Avatar photo

Autor: Mrkva

Zdieľaj