Recenzia – Jig-Ai – Entrails Tsunami – Bizarre Leprous Production – 2019

Od vydania Rising Sun Carnage už prešlo dlhých 5 rokov a teraz prišiel čas na novinku s názvom Entrails Tsunami. Jig-Ai majú celkový koncept orientovaný na krajinu vychádzajúceho slnka a ani s novým albumom to nehodlajú meniť. Predpokladám, že ak by sa tematika niekedy zmenila, tak už to nebude pod názvom Jig-Ai. Páni sa zbytočne s nahrávkami neponáhľajú a je to tak dobre, zbytočne sekať albumy každý druhý rok, ak majú stáť za hovno.

Potešil ma už pohľad na playlist, 25 minút a 21 položiek v zozname, takto to mám v grinde rád. Jig-Ai nepotrebujú žiadne úryvky z porna alebo hororov, čas vyplnia radšej hudbou. Žánrovo označovanou ako goregrind, ale mne to znie skôr ako taký punkový brutal death metal, hlavne bicie sú neskutočne nasypané a v dnešnej dobe časté srandovné gore tancovačky nenájdete. Nezaostáva ani gitara a basa, samozrejme žiadne virtuózne prstolamy sa nekonajú, všetko je v rámci zachovania vysokej kvality, zároveň aj chytľavosti a zábavnosti. Vokálne je to pestré, vystrieda sa nasratý punkáč, deathmetalista, k tomu sa poriadne zakvičí a zagrgá. Tsunami vnútorností a brutálneho hluku sa cez vás prevalia s ohromnou silou.

Názvy skladieb ako vždy obsahujú vysokú mieru kreativity, také Noodle Rice Bondage, Boobzilla, Impaled by Swordfish zaručene pobavia, význam japonských výrazov asi radšej ani hľadať nebudem, niektoré veci vedieť (resp. vidieť) nepotrebujem. Poteší zvuk, žiadne výraznejšie experimenty, ale znie prirodzene, takže nie je čo riešiť.

Grind je pre mňa muzika, ktorú hodnotím skoro úplne pocitovo a to ako mi daná nahrávka sedí, zistím paradoxne pri nie úplne pozornom posluchu. Vtedy najlepšie vnímam, či to zadrháva, zakopáva, škrípe, alebo pekne sype. Možno takto prídem o nejaké náročnejšie nahrávky, kde je potrebná vysoká sústredenosť, ale čo už, v živote sa stanú aj horšie veci. Aby som sa vrátil k Jig-Ai, práve Entrails Tsunami je druhý prípad, nahrávku môžem otáčať dokola, stále baví, ladí a neruší. Netvrdím, že viem povedať, ktorá romantická skladba práve hrá, ale to pri grinde nepovažujem za dôležité, materiál pre mňa tvorí jeden celok.

Buraak, Brain a Kaspy odviedli poriadny kus roboty, nahrávku doladili do detailu a ja sa môžem len diviť, koľko parádnych nahrávok v poslednej dobre vydáva Bizarre Leprous Production. Grindcore Made in Czech Republic opäť potvrdil svoje kvality a Entrails Tsunami je (gore)grind najvyššej kvality.

Jig-Ai kontakt:

https://www.facebook.com/jigaigore

https://jig-ai.bandcamp.com/

 

Hodnotenie: 8,5/10

Avatar photo

Autor: Nihil

Zdieľaj