Report – Demölizer – Beton – Midnight – Kulturák Klub – Bratislava

Že v Bratislave sa cez leto nič nedeje? Opak je pravdou a tak si v nedeľu večer vykračujem do Kulturaku, aby som ukončila tento týždeň super koncertom. V poslednom čase som mala šťastie v Kulturáku skôr na veľmi komorné koncerty a tak som ani vo sne nečakala, že zažijem po dlhom čase plný Kulturák, a to ešte v nedeľu! V Seredi sa dnes skončil FFUD fest a v Českej republike nad ránom dozneli v Josefově posledné tóny, reč je o Brutal Assaulte. Dala som si malú časovú rezervu, lebo organizátor sľuboval začiatok presne o 19:00 a koniec o 22:00. S malým omeškaním sa tak aj stalo.

Demölizer som nevidela naozaj veľmi dávno a tak ich vidieť naživo je vcelku rarita. Zostavu tvoria ľudia, ktorí sú prepojení s ďalšími bratislavskými kapelami. Je tu časť Radiation aj Goatcraft (sorry chalani, ak som nespomenula ďalšie projekty a kapely). Ich hudba sa pohybuje v old school nôtach. Trochu blacku, trochu thrash, trochu speedu. Je to štýl a muzika, ktorú nie je na Slovensku často počuť, dovolím si tvrdiť, že snáď ani poriadne nepoznám skupinu, ktorá by hrala na podobnú nôtu ako Demölizer. S malým omeškaním sa teda začína. Hneď v úvode si všimnem, že zvukár sa asi niekde pozabudol. Spevák totiž spieval, ale z mikrofónu nešiel žiadny spev. Našťastie sa rýchlo dalo všetko do poriadku a zvyšok skladby už bolo počuť aj vokál. Na Demölizer sa mi páčia konkrétne dva elementy. Jeden je pomerne dobre zrozumiteľný spev a charakteristická farba. V zásade ani nepotrebujete vedieť texty. Druhou stránkou, čo sa mi na Demölizer ráta je výrazná bass gitara, teda aspoň tento večer bola. Skladby nemajú nejakú prekomplikovanú štruktúru, ale hudba je jednoducho pestrá, dosť melodická a tým pádom aj chytľavá. Z vydaného EP z minulého roku sa hralo Witch Bitch a Live in sin, ale gro tvorili staršie veci.

Pauza medzi Betonom a Demölizer bola akási krátka, alebo to bolo tým, že tu bolo strašne veľa ľudí, ktorých som dlho nevidela? Beton oslavoval tento večer 15 rokov existencie. Pri tejto príležitosti si pre nás nachystali zopár prekvapení. Tento rok som mala možnosť vidieť Beton viackrát. Tento koncert sa mi však zdal zo všetkých najlepší. Beton je vo výbornej forme, množstvo koncertov urobilo svoje, proste sú vyhraní a zohraní. Ako prvý hosť vystúpil spevák Charlie, ktorý nejaký čas pôsobil v Betone aj v iných kapelách (napr. Dead is sexi, Krutá zima). S kapelou odspieval jednu skladbu. Potom bola jedna skladba, kde sa na pódium vrátil brokolica master Palo. Hneď v ďalšej skladbe ho vystriedala Tereza, bývalá basáčka. Zahrala si s Betonom skladbu od Eva Braun – „Obezita a komplexy“, ak si dobre pamätám. Túto pieseň už nechcela vraj kapela hrať, ale opakovanie je zjavne matka múdrosti. Tereza odohrala ešte jednu skladbu a potom prenechala bass gitaru súčasnému členovi Beton. Ešte však nebol ani zďaleka koniec. Posúvame sa viac do histórie a na pódium prichádza bývalý spevák Joe a odspieva jednu skladbu. Napätie graduje, lebo je jasné, že vrchol vystúpenia sa blíži. Ako poslední hostia sa objavujú Shooty (áno, ten, čo robí karikatúry) a Pavol Cejka. Poslední hostia boli netradiční, pretože Shooty hral na bendžo a Palo na trúbke (aspoň dúfam, že som to nedoplietla). Týmto ste sa mohli previesť históriou kapely. Playlist sa skladal až na niektoré skladby prevažne z novších vecí (Slavjanská káva, Radler punkx a acidko) a z albumu „Konský kokot“ (Satanové Rifle, Jama a Kyvadlo), ale zahrali aj staršie kúsky napr. „Naveky nasratý“. Keďže sa koncert uskutočnil pred viac ako týždňom, musím sa priznať, že na niečo som určite ešte zabudla. V každom prípade, bol to veľmi pestrý koncert, aj vďaka hosťom a tí, ktorí nesledujú kapelu dlhoročne mali možnosť dobre vidieť, akým vývojom si prešla. Zvuk sa tiež vydaril a tak vlastne nemám snáď žiadne výhrady ku koncertu. Bola som potešená, že som ho mohla zažiť.

Opäť krátka pauza a koncert fičí ďalej. Na reči s kamarátmi a známymi nie je čas, na rade je totiž kapela Midnight, ktorá prichádza pred polnocou. Áno, bolo by to iste ikonické, keby prvé tóny odzneli o polnoci, ale ďalší deň väčšina z návštevníkov pracuje. Midnight je kapela z USA, resp. jeden človek, ktorý si však na koncertovanie prizval aj ďalších spoluhráčov. Založená bola ešte v roku 2003 a vezie sa na vlne black a speed metalu, čiže v podobnom duchu ako Demölizer. Posledný album vydal Midnight v roku 2017 a momentálne brázdia v rámci turné Európu. Midnight má ešte jednu charakteristickú črtu, podľa ktorej ich hneď spoznáte. Hlavy majú zakryté čiernymi látkami, predstavte si kapelu Mgła, ale v inom hudobnom šate. Vo všetkej úcte voči chalanom z Demölizer, ich americkí kolegovia sú proste o level vyššie po všetkých stránkach. Zvukovo, nápadmi, prevedením a hlavne akousi uvoľnenosťou a ľahkosťou v prejave a aj kúskom teatrálnosti. Veľa určite urobilo aj bujaré publikum, ktoré im hudbu žralo všetkými desiatimi. Ľudia lietali, ale lietali aj hudobníci, show to bola veľká. Väčšina publika poznala naspamäť všetky slová, takže ich v podstate „spievali“ zároveň s kapelou. Hudobníci sa niekoľkokrát ocitli medzi divákmi, trochu vyčistili pódium a jednoducho sú to shownami. Čo sa týka hudby, nemám slov, takúto kvalitu vo svojom žánre som už dávno nevidela. Žiadne krivé sóla, žiadny falošný spev, čistá gitara, vhodne doplňujúca basa, a melodické vokály s dobrou intonáciou a farbou. Od určitého momentu, keď sa začali okolo mňa praskať poháre som to vzdala a radšej som sa stiahla do zadnej časti klubu, kde som celý koncert dopozerala.
Ďakujem organizátorom, že sem túto kapelu dotiahli, ďakujem za výborný spomienkový set Beton a som rada, že som po dlhom čase videla Demölizer. Na záver sa ospravedlňujem, že mi to tak trvalo.

Avatar photo

Autor: Mrtvolka

Zdieľaj