Recenzia – Cutting Edge – Of Mind Decay – 2019

Zlatá doba grunge dávno skončila, mnohí zásadní hudobníci sú mŕtvi, rovnako skončil aj komerčný úspech post-grunge. Považovať grunge za mŕtvy žáner by však bola obrovská chyba a stále je dosť muzikantov a kapiel, ktoré dokážu produkovať hudbu, ktorá tento štýl posúva ďalej, prípadne si z neho berie určité prvky a tie pretaví do niečoho nového.

K takýmto interpretom rád zaradím aj bratislavských Cutting Edge, ktorí v týchto dňoch (konkrétne 6. septembra) vydávajú debutový album s názvom Of Mind Decay. Kapelu založili v roku 2017 gitarista Martin Javorek a bubeník Isidro Paixão, následne sa pridali ďalší: za mikrofón sa postavil Matej Sadloň, basu si na starosti zobral Juraj Šima-Juriček. Viacerí z nich už pôsobili v rôznych kapelách (Spoiled Fiction, SoundBreak, Hate Control) a nejde sa o nové postavy na scéne.

Ešte pred vydaním celého albumu sa objavila ukážka v podobe singlu Point Nemo. Voľba to bola veľmi dobrá, Point Nemo príjemne chytľavá položka kombinujúca parádny ťažký riff na spôsob Crowbar, ani riffbeast Kirk by sa zaň nehanbil, a vokálnych liniek, pri ktorých si spomeniete na legendy ako Layne Staley alebo Phil Anselmo. Alice In Chains mi prišli na myseľ asi najčastejšie, najmä charakteristická atmosféra ich nahrávok. Chalani sa netaja inšpiráciou v grunge a sludge metale 90. rokov, naozaj ju počuť, ale robia to sofistikovane, nekopírujú, tieto štýly miešajú pomerne originálne a zaujímavo. Treba podotknúť, že v prípade Cutting Edge nejde o až tak špinavý sludge, žiadne ultra bahná nečakajte, prejavuje sa hlavne v ťažkých gitarách. K tomu ešte pridali vplyvy aktuálneho melodického hard rock/metalu, takže ak náhodou niekto získal dojem, že ide o nejaký retro album, nie je to tak, materiál je vysoko súčasný a niektoré pasáže pokojne nazvem progresívne.

Úplne na začiatok zaujme výborný vokál, okrem spomínaných osobností by som ešte pridal Sullyho Ernu z Godsmack, najmä v niektorých klenutejších linkách. Hudba Cutting Edge je premakaná, nie je ľahko predvídateľná, cítiť snahu o mnohovrstevnatosť a vďaka tomu je stále čo počúvať a objavovať. Všetci zúčastnení si dali veľa námahy, gitara strieda riffy aj sóla, rytmická sekcia to celé drží pohromade, basu krásne počuť, oplatí sa sledovať každý nástroj a žiadny nie je len do počtu. Určite zaujme saxofón, výborný nápad aj prevedenie, rovnako šepkané pasáže v Salvage, snaha o spestrenie materiálu a chuť experimentovať je zjavná, s tým súvisí aj spomínaná progresívnosť.

Zatiaľ som len chválil, ale negatív moc nepočujem, tento odsek bude krátky. Ešte si vybudovať výraznejšiu vlastnú tvár, odpútať sa od vzorov a bude to perfektné. Osobne by som privítal buď viac sludge prvkov a celkovo špinavosti, keďže zvuk je niekedy až moc uhladený (ale inak výborný), alebo v opačnom prípade viac hitových momentov.

Celkovo ma Of Mind Decay veľmi príjemne a poriadne prekvapil, je to parádny album, ktorý môžem počúvať dokola a vždy nájdem nejaký nový moment, ktorý som doteraz nepostrehol. Viac takýchto albumov! V danom žánri toho veľa na Slovensku nie je, takže dúfam v úspešnú budúcnosť Cutting Edge a už teraz sa teším na ďalší album.

 

Cutting Edge kontakt:
https://www.facebook.com/cuttingedgetheband/
https://cuttingedgetheband.bandcamp.com/

Hodnotenie: 9/10

Avatar photo

Autor: Nihil

Zdieľaj