REPORT – Der Weg Einer Freiheit+Downfall of Gaia_Brno/Košice

Minulý týždeň nám Obscure promotion priniesol koncert dvoch nemeckých atmosferických kapiel DER WEG EINER FREIHEIT a DOWNFALL OF GAIA do brnenského klubu Melodka (11.9.) a košického klubu Collosseum (15.9.). Obe kapely pôsobia na scéne zhruba desať rokov a počtom albumov rôznych formátov ich jednoznačne môžeme označiť ako pomerne aktívne. DER WEG EINER FREIHEIT sa pre mnohých zviditeľnili až posledným albumom „Finisterre“, ktorý vyšiel u Season of Mist. Toto vydavateľstvo má nepochybne nos na vynikajúce formácie, a ani v tomto prípade nestúpilo do prázdna. DER WEG EINER FREIHEIT sa pohrávajú s black metalovým základom a aj napriek tomu, že ich škatuľkujú čisto do tohto žánru, pravoverný black metalista by sa tu mohol len pousmiať. Patria k novej vlne tohto žánru, hudobne často zachádzajú do post, či shoegaze polôh a okrem ultrarýchlych blasfemických klepačiek ich produkcia obsahuje mnoho melodických doomových pasáží, ktoré odľahčujú mrazivú a nihilistickú atmosféru. DOWNFALL OF GAIA zo stajne Metal Blade Records tento rok potešili fanúšikov novou, v poradí už piatou doskou „Ethic of Radical Finitude“ a títo páni dokážu ešte o čosi viac zatlačiť na pílu. Miestami až nepríčetný vokálny prejav vychádzajúci z post black metalu sprevádzaný melancholickými melódiami vytvára pocit akoby ste padali do bezodnej priepasti. A aj títo hudobníci sa radi rochnia v doomovom, ba až sludgovom blate, takže taživosť ich hudby je ešte o čosi znásobená.

Ja som sa koncertu zúčastnila v brnenskom klube Melodka a o fotky sa postaral náš fotograf Martin Matula, ktorý naopak navštívil ich koncert v košickom Collosseu! V Melodke bol štandardne skvelý zvuk a vcelku rodinná atmosféra. To však neznamená, že by bol klub prázdny, ľudí bolo tak akurát. Ale koncertov je začiatkom tejto jesene naozaj neúrekom a človek si proste musí vyberať. Pre mňa bola táto akcia samozrejmosťou, keďže som naživo ani jednu z dnešných formácií ešte nevidela. DOWNFALL OF GAIA odštartovali večer introm z nového albumu a v duchu novej nahrávky pokračovali v setliste ďalej. Ich post metal so srdcervúcim vokálom je naživo ešte intenzívnejší ako z nahrávky. O spev sa delia gitaristi aj basák, čo som si doteraz neuvedomila, keďže ich vokály nie sú až tak odlišné, ale na druhej strane isté rozdiely sa nájsť dajú. Pohrávanie sa s atmosférou a emóciami je v prípade podobných kapiel na prvom mieste a niekedy sa len ťažko dá opísať, čo v danom momente na koncerte človek prežíva. Hudba podobných zoskupení ako je DOWNFALL OF GAIA v každom z nás evokuje niečo iné, každá pasáž, či už klepačka alebo akustická vybrnkávačka, každý moment je jedinečný a vy sa môžete nechať voľne unášať touto zasnívanou melancholickou muzikou.

DER WEG EINER FREIHEIT podobne ako ich kolegovia svoj set venovali poslednej vydanej doske „Finisterre“, ale nezabudli ani na staršie albumy. V ich muzike je už cítiť silný vplyv black metalu tvoriaceho hudobný základ a ďalšie motívy ako shoegaze, či post metal sa naň nabaľujú do atmosférickej spleti žánrov. Agresívne black metalové gitary sa striedajú s tlmenými akustickými vybrnkávačkami a aj v tomto prípade ide o zmes množstva emócií a nálad. Nikita disponuje poriadne ostrým vokálom, ale nezaostáva ani v mäkších klasicky spievaných častiach. Ich hudba nepostráda rozmanitosť, je dynamická a naliehavá. Páni dokážu postaviť masívne steny doomovej pochmúrnosti a post metalovej skľúčenosti, aby ich v sprievode obrovskej black metalovej explózie v zápätí zbúrali.

Tento koncert si budem ešte dlho pamätať! Kapely si turné evidentne užívali, ako aj na pódiu, tak aj po koncerte. Bavili sa s fanúšikmi a koncerty odohrali absolútne bezchybne! Bodaj by bolo viac takýchto akcií!

Za akreditáciu ďakujeme Obscure promotion!

Fotky: Martin Matula

Avatar photo

Autor: Petra

Zdieľaj