REPORT – Hell Over Europe III. – ENTOMBED A.D., ABORTED, BAEST – 22.Október 2019, Randal Club, Bratislava

Plodná koncertná jeseň priniesla do bratislavského Randalu aj netradičné spojenie troch death metalových kapiel, ktoré tento žáner reprezentujú každá odlišným a svojským spôsobom. Tento line-up nebol len prísľubom rôznorodosti dnešného programu, ale aj stretom fanúšikov z rôznych frontov death metalu, ktorí by sa za iných okolností ani nemuseli stretnúť.

Program odštartovala dánska partička BAEST, ktorá je pomerne mladou a v našich končinách zatiaľ nie príliš známou kapelou. Avšak už prvým materiálom sa im podarilo osloviť vydavateľstvo Century Media, kde im minulý rok vyšiel debutový album „Danse Macabre“. Títo šikovní hudobníci nenechali nič na náhodu, vrhli sa do hudobného sveta pekne po hlave a aj tento rok vyrukovali s novým materiálom nazvaným „Venenum“. Chalani sú ešte plní nadšenia, energie a entuziazmu. Idú si tvrdo za svojím, čo je v tejto dobe nevyhnutné, keď chcete „preraziť“ v záplave mnohých ďalších kvalitných kapiel. Dnes večer využili svojich 40 minút naplno, do svojho vystúpenia dali všetku energiu, bavili sa a na pódiu pôsobili akoby tam patrili odjakživa. Vokalista Simon vlastní neobyčajný nachráplí vokál, ktorý je zrozumiteľný a balansuje v tých najhlbších polohách. Death metal v ich prevedení má v sebe štipku temnoty, škandinávskeho chladu, občas vám pripomenie staré obdobie tohto žánru až do čias Schuldinera, ale chalani ho obohacujú o niečo svoje, niečo unikátne. Gitaristi majú talent na tvorenie chytľavých melódií, ktoré majú zvláštne pochmúrnu atmosféru. Musím sa priznať, že aj napriek tomu, že ich muziku vôbec nepoznám, ma ich set neuveriteľne dostal, bol pestrý a dynamický. Týchto chalanov sme dnes určite nevideli naposledy!

Od novodobého old school death metalu sa posúvame k moderne znejúcemu death grindu – na pódium nastupujú ABORTED. Koncerty tejto belgickej formácie na čele so šialeným vokalistom Svenchom sú už roky zárukou kvality a skvelej šou. Ani dnes tomu nebolo inak. Do detailov premyslená pódiová šou, rekvizity ako napríklad kostričky v priehľadných rakvách, dymostroj chrliaci dym v tej správnej chvíli a svetelné divadlo idúce presne v tempe ultrarýchlej muziky. Ďalšia vec, ktorá mi hneď udrela do očí bola, že na pódiu chýbal gitarista Mendel a podľa všetkého už ani nie je súčasťou kapely. On bol spolu s bubeníkom a Svenchom takou istotou v radoch ABORTED, jeho ksicht tam bude chýbať. Okrem sledovania Svencha s jeho nepríčetným pobehovaním po pódiu bolo vtipné občas zazrieť bubeníka Kena. Ten dokáže set odohrať doslova s prstom v nose, bolo až komické, čo všetko stíhal popri hraniu na bicie. Napríklad si popraviť okuliare či odposluch, poškrabať sa za uchom a občas som mala pocit, že si pri zívaní priložil ruku k ústam, haha. Ich koncert som videla mnohokrát, ABORTED hrajú originálny moderný death grind, ktorý má poriadne gule a energiu, ale pri dnešnom koncerte som si uvedomila, že tam vlastne postrádam dušu. Tá muzika vás roztrhá na prach, totálne vás rozloží, poriadne si zašantíte a zabavíte sa, ale to je vlastne všetko. Nič hlbšie si z ich vystúpenia neodnesiete. Dnes to bol pre mňa set ABORTED ako každý iný, nakopal nám prdel, ale nič menej a nič viac.

Treba podotknúť, že Randal sa zaplnil už pri vystúpení prvej kapely a práve tá rôznorodosť dnešného line-up sa istou mierou podpísala na hojnej návštevnosti dnešného koncertu. Ale predsa, headlinerom večera boli Švédi ENTOMBED A.D. a počas ich setu tu bola najväčšia hustota. Ubehla už nejaká doba, čo sa legendárna švédska formácia ENTOMBED rozdelila na dva tábory. Ani neviem ako je to možné, ale ENTOMBED A.D. vidím dnes premiérovo a nesmierne sa teším, že je to práve v klubových podmienkach. Tvrdé jadro reprezentujúce vokalista L.G. Petrov, gitarista Nico a bubeník Olle zostalo stále aktívne a ich čerstvý počin „Bowels of Earth“ potvrdzuje kvality pozostalej trojice death’n‘rollovej legendy ENTOMBED. Nielen tvárou, ale aj dušou tejto kapely bol pre mňa vždy L.G. Petrov. Tento nestarnúci týpek s unikátnym rock’n‘rollovo zaťahujúcim vokálom je živým zosobnením old school death metalu. Jeho život je podľa mňa jedno veľké koncertné turné, haha. Vždy pôsobil na pódiu ako šelma a ani roky navyše mu neubrali nič z jeho nasadenia. Či už sme dnes dostávali dávku švédskeho smrtiaceho kovu v podobe noviniek z čerstvej dosky alebo starých osvedčených hitov, v klube to vrelo rovnako. Určite sa nájdu nejaký pochybovači o súčasnej zostave legendárnych ENTOMBED, ale či už nový album, alebo dnešný nadupaný koncert potvrdzujú ich kvality a vitalitu kapely s množstvom nápadov a hlavne chuťou stále tvoriť a hrať old school death metal. Dnes to tu proste vrelo, z pódia išiel neuveriteľný tlak a po koncerte som sa cítila ako nadopovaná. Death metal je našou drogou a v podaní švédskeho death’n’rollového komanda sme ho dostali priamo do žíl!

Nech si hovorí, kto chce čo chce. Old school death metal je stále v kurze a to potvrdzujú nielen nové formácie rochniace sa v tomto žánri ako dnes napríklad chalani BAEST, ale aj staré legendárne kapely z deväťdesiatych rokov, ktoré sú stále plodné a aktívne, lebo proste nemôžu žiť bez toho kolotoča. DEATH METAL IS STILL ALIVE!

Text reportu – Petra

Fotografie:Mrtvolka

Avatar photo

Autor: Petra

Zdieľaj