Recenzia – The Lumberjack Feedback – Mere Mortals – Deadlight Entertainment – 2019

Dnes budeme hovoriť o pomerne neznámej kapele, ktorá si však viac poslucháčov určite zaslúži. Žánre stoner/sludge/doom sú v Európe posledné roky v rámci možností na vzostupe, mnohí si tento štýl muziky obľúbili, a francúzske zoskupenie The Lumberjack Feedback by mohlo predstavovať zaujímavú neznámu na tejto scéne.

Kapela vznikla už v roku 2008, ale dnes recenzovaný album Mere Mortals je len ich druhým dlhotrvajúcim počinom. Keď sa pozriete na ich zostavu, určite vás na pohľad zaujmú dve veci: absencia speváka a dvaja bubeníci. Takže tu máme inštrumentálnu nahrávku, kde rytmiku spestrujú zdvojené bicie. (Na myseľ mi prišla Kylesa, žánrovo nie až tak vzdialená. Snáď sa ešte prebudia k životu.) Už len zo žánrovej krabičky a artworku albumu je jasné, že žiadna veselica sa konať nebude a budeme sa pohybovať v intervale negatívnych pocitov. Na jesenné dni a najmä večery veľmi vhodná a príjemná spoločnosť.

Všetkých sedem položiek má spoločnú charakteristiku: ťažké sludge riffovanie, občas zjemnené éterickejšími a hypnotickými stoner pasážami, to všetko v pomerne čistom a dunivom doomovom zvuku. Prostriedkom na vtiahnutie do deja je často monotónnosť, motívy sa postupne rozvíjajú, prelievajú jeden do druhého a vťahujú vás do hypnotického víru. Práve ten hypnotický vírivý, dajme to mu šamanský pocit je vyvolaný z veľkej časti bicími. Čo je možno prekvapivé, celok nepôsobí nijako depresívne, pri počúvaní vidím obraz nehostinného pobrežia so strmými útesmi, ktoré bičuje dážď a rozbúrené more, sivé oblaky sa prevaľujú na oblohe a nič neveští zmenu k prívetivejším podmienkam. Skôr naopak… Takže temnota áno, ale nie depresia.

Pri tomto type hudby je dôležité, aby vás pohltila a nepustila, a práve toto Mere Mortals spĺňa veľmi dobre až výborne. Navyše vďaka triezvej stopáži neunaví a počúva sa pomerne ľahko. Tu zároveň je však aj slabina: niektoré skladby by si žiadali ďalšie rozvinutie a skončia príliš skoro. Nápad a atmosféra by kľudne mohli vystačiť aj na dvojnásobná dĺžka. Ale ktovie, ako by to dopadlo, radšej zostanem pri tom, že menej je viac a som spokojný.

The Lumberjack Feedback a ich inštrumentálne poňatie temnej pomalej hudby na Mere Mortals je ideálne počúvanie na sychravé večery a oplatí sa ju vyskúšať. Neprináša síce nič zásadne nové, ale ak máte radi tento typ muziky, určite vás zaujme a venujete jej nemálo času. Francúzska scéna priniesla zaujímavú kapelu aj v inom žánri ako by ste možno od ich pôvodu očakávali.

Kontakt:

https://www.facebook.com/thelumberjackfeedbackband

https://thelumberjackfeedback.bandcamp.com/

Hodnotenie: 8,5/10

Avatar photo

Autor: Nihil

Zdieľaj