Rozhovor: Tim „Ripper“ Owens (The Three Tremors, ex-Judas Priest, ex-Iced Earth…): “ Pamätám sa, že som sa naučil viac o histórií, keď som nahrával tento album, ako keď som chodil do školy.“

Curriculum Vitae tohto speváka je bohatšie ako interiér Buckinghamského paláca. Nahradil Roba Halforda v Judas Priest a nahral s nimi dva albumy. Nahradil Matta Barlowa v Iced Earth a jeho hlas taktiež zdobí dva ich albumy. Neskôr sa pripojil k Yngwiemu Malmsteenovi, bol členom ďalších kapiel a projektov (z ktorých vyčnieva skvelá banda Beyond Fear), rozbehol sólovú kariéru, jeho životným osudom sa inšpiroval aj Hollywood vo filme Rock Star… A o pár dní zavíta do košického Collosea s ďalším zo svojich projektov, nazvaným The Three Tremors. Dámy a páni, Tim „Ripper“ Owens.

Na Slovensko neprichádzaš po prvý krát, ale po prvý krát to je so skupinou The Three Tremors. Pre niekoho, kto nevie o čo ide, poprosím ťa, predstav nám kapelu.

Áno, rád hrám na Slovensku a nemohol som sa dočkať, kedy sa vrátim s The Three Tremors. The Three Tremors je úžasná kapela oplývajúca čírou silou metalovej muziky a skvelým albumom. Spolu so mnou ju tvorí Sean Peck z Cage a Harry Conklin (Jag Panzer…). Na tomto turné nás však miesto Harryho doplní Steve Grimmet (Grim Reaper).

Celkom ma zaujal nápad, že ste vydali trojdiskový album, kde každý disk naspieval iný vokalista. Kto prišiel s týmto, podla mňa celkom originálnym nápadom?

Takže, keď sme mali hotové celé CD a všetky party, tak Sean dostal tento skvelý nápad, aby každý z nás urobil svoju verziu týchto skladieb. Najprv mali vyjsť všetky tri albumy samostatne, ale nakoniec sme sa dohodli, že to urobíme štýlovejšie a vydáme to všetko spolu.

Stočíme to do histórie. Ak nerátame Brainicide, ktorí vydali iba nejaké demá (ak sa mýlim, pokojne ma oprav), tak prvou kapelou, kde si sa plne etabloval boli Winter´s Bane. Sledoval si ich kariéru aj po tvojom odchode?

Áno, sledoval som ich aj naďalej. Neskôr nahrali ešte jeden album. Bola to skvelá kapela, tvorená priateľmi, ktorí sa bavili hraním.

Čo si budeme klamať, najväčšie renomé si získal v radoch Judas Priest. Neviem ako si na tom a či ťa po tých rokoch neotravujú otázky, možno stále na to isté. Ale celkom by ma zaujímalo, čo hovoríš na to, že Judas Priest vôbec nehrajú skladby z tvojej éry. Ak si porovnáme inú metalovú legendu Iron Maiden, tak tí zvyknú zaradiť do setlistu aj skladby z éry, keď u nich spieval Blaze Bayley. Myslíš, že by ich Rob Halford nezvládol?

Želám si, aby hrali aspoň jednu. Myslím, že Burn in Hell by bola výborná voľba a publiku by sa mohla páčiť. A áno, Rob by mohol spievať všetky tieto skladby a myslím, že by zneli super.

Ja mám k tvojmu pôsobeniu u Judas Priest celkom nostalgický vzťah. Album Demolition bol prvý album od Judas Priest, ktorý som celý počul a jeden z prvých metalových albumov, ktoré si u mňa našli miesto. Schválne som si ho pustil a stále tam mám niekoľko favoritov. Ako pozeráš na tento album s odstupom času ty?

Je to tiež jeden z mojich favoritov. Hell is Home, In Between, One on One, Machine Man, Lost and Found… tak veľa skvelých songov. Skutočne ich milujem. Veľa z nich hrávam na mojich sólo koncertoch.

Po tvojom odchode z britskej oceliarne si nahradil Matta Barlowa v radoch Iced Earth a natočil si s nimi dva albumy. The Glorious Burden bolo v tej dobe pre mňa ako zjavenie, vynikajúci album. K Framing Armageddon som si musel hľadať trochu dlhšie cestu, ale s odstupom času ho radím pred The Glorious Burden. Následne sa do kapely vrátil Matt Barlow a ty si opäť odišiel. Popravde, bol som z toho celkom frustrovaný, pretože si myslím, že hudobne to tam skvele sedelo. Asi nebolo veľmi príjemné znova ustúpiť pôvodnému spevákovi. Ako spomínaš na toto obdobie?

V Iced Earth som zažil naozaj dobré časy a vytvorili sme spolu kus dobrej muziky. Pamätám sa, že som sa naučil viac o histórií, keď som nahrával tento album (The Glorious Burden, pozn. red.) ako keď som chodil do školy.

No a do tretice si pristúpil na spoluprácu s hudobnou modlou (teda aspoň pre niekoho) a opäť to vydržalo dva albumy. Yngwie Malmsteen má povesť veľmi zložitej povahy a vraj je s ním ťažké vychádzať. Takže, ako sa ti pracovalo s týmto skvelým gitaristom a prečo to nevydržalo dlhšie?

Yngwie bol úžasný a zábavný, zaobchádzal so mnou skvele a zažili sme kopec srandy, tak ako v štúdiu, tak aj na cestách.

Celkom ma fascinuje, koľko rôznych projektov máš za sebou, alebo si ich členom. Zaujímavým je aj The Dio Disciples, kde spolu s bývalými kumpánmi Ronnieho Jamesa Dia, dávate život tvorbe tejto legendy. Ako sa ti teda spievajú skladby tohto velikána?
A má vôbec Ripper čas na súkromný život pri takom pracovnom vyťažení?

Milujem spievať Ronnieho veci a byť obklopený jeho spoluhráčmi, priateľmi a fanúšikmi. Ale je to ťažké na môj hlas. Ronnieho nikto nenahradí.

Z tej plejády kapiel/projektov ma ešte zaujíma Beyond Fear. Pamätám si, ako sa ten album promoval ako kombinácia British Steel od Judas Priest a Diovej éry u Black Sabbath. Viac – menej súhlasím, akurát oproti dvom menovaným sa kladie značne väčší dôraz na tvrdosť a agresivitu. Je možné, že sa dočkáme aj nasledovníka debutového albumu?

Taktiež som aj členom Spirits of Fire, A New Revenge a vonku mám aj jeden album môjho sólo projektu. Beyond Fear bola výborná kapela. Rád by som urobil ďalší album, ale je to finančne náročné. Stratil by som peniaze tým, že to urobím a teraz sa žiaľ nenachádzam v pozícií, že si to môžem dovoliť.

Takže to je všetko. Nejaký odkaz slovenským fanúšikom?

Ďakujem pekne a už onedlho sa uvidíme. Nezabudnite navštíviť náš koncert.

Avatar photo

Autor: Mrkva

Zdieľaj