Tip na leto 2020: Symbolic Open Air

Mnoho festivalov má podobné osudy. Máloktorý festival vydrží na jednom mieste a po niekoľkých rokoch si musia organizátori z rôznych dôvodov hľadať nový areál. Tomuto osudu neušiel ani festival Symbolic Open Air. Po pár prvých ročníkoch, kedy domovským stánkom boli Tři Dvory u Kolína, sa nadchádzajúci ročník presúva o celkom kus smerom na východ, na Moravu. Hostiť ho bude obec Topolná, kúsok od Uherského Hradišťa. Už z fotiek, ktoré organizátori umiestnili na oficiálnu stránku festivalu je jasné, že ide o nádherné miesto. Podobne ako v predchádzajúcom areáli, tak aj tu sa behom horúcich festivalových dní budete môcť schladiť v neďalekom prírodnom kúpalisku. A rozpaľovať fans nebude iba letný úpek, ale najmä monštruózne nabitý lineup. Tak ako po minulé roky, je súpiska kapiel zaujímavá tým, že vo valnej väčšine pôjde o raritné a jedinečné vystúpenia (stačí si z minulých ročníkov spomenúť na koncerty kapiel ako Cancer, Xentrix, posledný set Davea Hunta s Benediction, defacto neaktívnych God Macabre, prvé vystúpenie Morta Skuld v Európe, či neuchopiteľných a kultových Fínov Demilich, atď.). Tak nám nezostáva nič iné, ako si niekoľko hudobných ťahákov aj predstaviť.

Brutality – Minulý rok bola jednou z dominánt lineupu americká legenda Morta Skuld, tento ročník bude zdobiť svojou prítomnosťou iná kultová banda spoza oceánu a to floridskí klasici Brutality. Dátum zrodenia kapely spadá ešte do éry osemdesiatych rokov a svoje neotrasiteľné meno si vydobyli trojicou albumov Screams of Anguish (1993), When Sky Turns Black (1994) a In Mourning (1996). Po niekoľkých rozpadoch a návratoch sa kapela a fanúšikovia dočkali návratu aj v podobe albumu Sea of Ignorance až v roku 2016. Aktuálna podoba kapely je tvorená Jeffom Acresom, Jayom Fernandezom, Scottom Reigelom, Ronom Parmerom a Jarrettom Pritchardom.

Demonical – Švédsky death metal je dá sa povedať kultúrny fenomén, ktorý stále živia staré kapely ako Dismember, Grave, Unleashed… ale aj nekonečné zástupy mladších nohsledov. Keď sa v roku 2006 kapela Centinex uložila dočasne do hrobu, tak sa jej členovia zgrupili pod názvom Demonical. A svojimi piatimi albumami si vybudovali rovnaké a možno aj väčšie renomé ako v pôvodnej kapele. Z pôvodnej zostavy zostali síce v kapele už iba Martin Schulman a Ronnie Bergestal, ale ich vystúpenia sú aj tak synonymom klasického chrapľavého zvuku zo Škandinávie.

Wombbath – Zostávame vo švédskom chotári. V roku 1990 sa sformovala kapela Seizure, ktorá si po zistení, že už existuje kapela rovnakého mena, vrazila do vienka názov Wombbath. Ich kariéra však trvala iba 5 rokov, čo znamenalo iba niekoľko Ep-čiek a skvelý debut Internal Caustic Torment. Ticho okolo kapely skončilo v roku 2014, kedy prišiel comeback, ale z pôvodnej zostavy už bol pri ňom iba gitarista Hakan Stuvemark. No ale diskografia odvtedy číta dve nové položky, počúvajúce na mená Downfall Rising a The Great Desolation. Od roku 2014 je členom kapely aj workoholický šialenec Jonny Pettersson (zoznam kapiel a projektov v ktorých figuruje jeho meno, je rovnako dlhý ako brada, ktorá zdobí jeho tvár, ale tak napr. Just Before Dawn, Gods Forsaken, Heads for the Dead…).

Hecate Enthroned – Keď si zhruba v polovici deväťdesiatych rokov kapely ako Cradle of Filth, alebo Dimmu Borgir našli svoju vlastnú vývojovú vetvu na poli extrémnej hudby, možno ani netušili koľkým hudby chtivým maniakom otvorili oči. Tým nechcem povedať, že Hecate Enthroned si brali niektorú z vyššie spomenutých kapiel za niečo ako vzor (predsa len sú to už taktiež zaslúžilí hudobníci) ale diaľnica po ktorej vedie smer ich kariéry je viac menej tá istá. Na šiestich štúdiových albumoch dotiahli svoj štýl do dokonalosti, čo si môžete potvrdiť na tohto roku vydanom albume Embrace of the Godless Aeon.

Mystifier – Z temnoty nevychádzame, ale z tajomných zákutí Britských ostrovov sa presúvame do moskytmi zamorených pralesov Brazílie. Sepultura nie je jediná kapela, ktorá šíri dobré meno extrémnej hudby z tejto juhoamerickej krajiny. V podaní Mystifier je reč o legende a to bez debaty. Kapela, ktorá sa zhliadla v špinavom black/death metale, akým kedysi terorizovali svoje okolie napr. Sarcofago, sa tento rok dožíva okrúhlych 30 rokov. Ako darček pre seba a aj svojich fans vydali Mystifier v marci tohto roku, po dlhých osemnástich rokoch, nový album Protogoni Mavri Magiki Dynasteia.

To je samozrejme iba zlomok toho, čo návštevníkov Symbolicu bude čakať na mieste. Okrem toho budú krky po masívnom headbangu spomínať aj na fínskych Convulse, ktorí sľubujú špeciálny set k albumu World Without God, Burial Remains s vokalistom Svenom Grossom z Fleshcrawl, Liquid Graveyard, u ktorých gitaru drtí John Walker (Cancer) a do blán mláti Nick Barker (Brujeria, Lock Up, ex-Cradle of Filth, ex-Dimmu Borgir…), záhrobní Brazílčania Incarceration, Mexičania Armada, ale aj domáce bandy Sectesy, Melancholy Pessimism, či Brutally Deceased atď.

1. – 4. 7. 2020. Topolná, Česko

Pre viac infohttps://www.symbolic.cz/ 

FB Eventhttps://www.facebook.com/events/738394233343590/

Avatar photo

Autor: Mrkva

Zdieľaj